Tisdagen den 7:e april – osäkert med dragning nedåt

Det började uppåt för att i stort sett omgående plana ut, histogrammet minskade, motståndsnivån nåddes och sedan började en långsam återgång som tog fart vartefter de sekundära stöden passerades nedåt. När MACD blev negativt tog nedgången fart, men senare återhämtade sig indexet och låg i stort sett hela dagen i en konsolideringsformation. Vid stängningen slutade OMXS30 på minus 0,2 procent på 709,6 punkter under väldigt låg och avvaktande omsättning.

Det kom i stort sett inga viktiga nyheter och när USA öppnade följde börsen S&P 500 punkt för punkt.

SEB A föll med hela 4,9 procent till 30,80, men Swedbank gick motsatt håll och steg istället 2,6 procent till 35,70. En orsak är naturligtvis att många väljer att ta hem vinster i SEB A efter en fantastisk månad där kursen fördubblats på fyra veckor. En annan bidragande orsak kan vara att osäkerheten kring exponering i Balitkum ökar för varje dag.

Telekom gick bra i hela Europa och även i Sverige där Ericsson steg hela 2,4 procent till 72,40. Ericsson presenterade flera nya ordrar under dagen och de drog naturligtvis sina strån till stacken.

Ett annat bolag som varit hårt pressat den senaste tiden och har en tuff ekonomisk situation är Trelleborg. De senaste dagarna ser vi ut att ha passerat åtminstone en kortsiktig botten och igår steg aktien med 5,6 procent till 41,80 kronor.

I DN kan vi i en debattartikel från de fyra partiledarna från den sittande regeringen läsa att kommunerna under 2010 till 2012 kommer att få ett tillfälligt tillskott på 7 miljarder 2010 för att sedan få ytterligare 5 miljarder om året i höjda generella bidrag. Partiledarna är eniga om att de klarar detta utan att äventyra statsfinanserna. Vidare säger man att kan ge ytterligare drivkrafter till välskötta kommuner och landsting. Klokt, men jag tror Thomas Östros kommer bli orolig… Tänk på alla de stackars kommuner som inte är ekonomiskt välskötta… Precis som de som jobbat längst, men inte sköter jobbet, de skall ju sitta säkrare än de som sköter sig, men har färre ”tjänsteår”.

Som jag skrev i går kväll lyftes GM av rykten om att SAAB kan vara sålt innan juni månads utgång.

OMXS30 var igår uppe och testade motståndet i den konsoloderingsformation som indexet fortfarande befinner sig i på medellång sikt. Om inte taket i formationen bryts och indexet etablerar sig över denna indikerar det på en fortsatt sidledes rörelse. Jag är neutral till indexet tills motståndsnivån på 725 bryts, gärna med tilltagande volym. Gårdagens brist på volym indikerar en stor osäkerhet om riktningen på medellång sikt. Att indexet stött emot taket i kanalen tyder på en rekyl nedåt mot i första hand det gamla och vid denna tidpunkt välkända stödet runt 686. (Jag är tidigt ute, eftersom jag håller kurs idag och vet inte hur Asien ser ut). Men tekniskt borde vi se en rekyl.

Motstånd: 725
Stöd: 700 / 686

090406_omxs30real

– Wanja Lundby-Wedin väljer att stanna – och ärligt talat vad har LO för val… Hade hon slutat skulle Rörelsen jaga en ersättare med bara ett år till valet och som ett brev på posten hade ropen omgående börjat skalla efter en ny partiledare, och varför inte nya partikollegor på vänsterflanken. Nu när den ena ideologin efter den andra är verkningslös, kanske Mona skall alliera sig med Sverigedemokraterna, de ökar ju i opinionsmätningarna, är det kanske sossar som i protest skall visa att de minsann kan stå upp emot sin ledare, det är väl tufft, eller? Mona visa lite stake och ta med SD så att du får en femklöver – vips är ”vänstersidan” då större än alliansen och Mona kan klappa sig på bröstet och visa sig duktigt. Kom igen nu, du brukar ju kunna tänja på gränserna på de mest fraperande områden.

Detta händer idag tisdag 7:e april 2009.

RAPPORTER ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Alcoa (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR:
– Fortum, NCC, Sampo, Svensk Internetrekrytering

BÖRS ÖVRIGT:
– Finnair: trafiksiffror kl 8.00
– Norwegian: trafikrapport mars kl 8.00
– Luxonen: presenterar substansvärde för mars kl 11.00
– SAS: trafikrapport mars kl 11.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– East Capital Explorer: presenterar substansvärde för mars
– Hakon Invest: ICA omsättningssiffror för mars

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Cardo (9:00 kr), Skanska (5:25 kr)

STATISTIK:
– Estland: KPI mars kl 8.00
– UC: konkursstatistik kl 8.00
– RGK: statens nettolånebehov mars kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktionsindex februari kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion februari kl 10.30
– EMU: BNP 4 kv kl 11.00
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 23.00

CENTRALBANKER:
– Australien: räntebesked kl 5.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20
– BOJ: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT:
– AF: presenterar reviderad arbetsmarknadsprognos kl 10.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar