Tisdagen 24/2 – ”Kan Obama gå på vatten”

En stark start på börsen förbyttes mot nervositet och det är betydligt lättare att trycka på säljknappen dessa dagar, även om alla försöker få omvärlden att tro att det är en sjudande optimism på väg, bullshit på ”ren svenska”.

Igår meddelade Vattenfall att de kommer att genomföra det största företagsköpet i svenskt näringslivs historia då de köper holländska Nuon för 114 miljarder kronor. Nu blandar sig miljömupparna (sorry menar självklart Miljöpartiet) i något som de som vanligt inte begriper och tycker att affären skall stoppas, men de stackarna vill ju inte bli bortglömda och nu fick de sitt namn nämnt igen.

Det vi läste i de ”respekterade finanstidningarna” i helgen om att börsen var så stark och att det gällde att placera sig på köpsidan för att hinna med skall bli kul att följa de närmaste dagarna. Kanske ”tittade de på fel våg”, eller var det bara ett sätt att snitta ner sig. Hur som helst känns det osmart att försöka sia om upp- eller nedgång, just nu pekar allt som vi konstaterat under flera månader fortfarande klart nedåt – det behövs inte så vidare värst stora studieskulder för att förstå det.

Idag på eftermiddagen kommer det en hel del viktig statistik och tal från USA, håll koll på kl. 15.00 och 16.00.

Volvo personvagnar har fått grönt ljus av regeringen för den lånegaranti på 5 miljarder kronor som det tidigare pratats om. Vi får väl se om det är rätt beslut…

OMXS30: Den dubbeltopp som formerades för några dagar sedan visade sig, som vi alla misstänkte bli starten på en nedgång. Igår avslutades börsen svagt på dagslägsta och vi närmar oss nu snabbt nivåerna kring 590-600 som utgör ett kritiskt stöd. Håller stödet kan vi vänta oss en kortare rekyl, kanske påhejad någon dag eller så från förhoppningar för GM, men sedan tar nog trenden nedåt över igen. Just nu ser indexet något översålt ut i det korta perspektivet, men MACD och våra glidande medelvärden indikerar på fortsatt nedgång.

Motstånd: 650 / 665 / 686
Stöd: 600 / 590 / 550

Daytrading: Avvakta brott genom ovan nivåer, men i övrigt ned
Swingtrading: Avvakta
Longtrading: Avvakta

090223_omxs30


USA: Det blev inte riktigt som ”vissa” trodde, istället för den ”breda” uppgång som spåddes tappade köparna tron och hoppet på ”Fader Obama”, säljarna strömmade till alltmer efter hand som dagen led mot slut och när börserna stängde hade DJIA fallit med 3,4 procent, S&P 500 med 3,5 procent och Nasdaq slutade 3,7 procent lägre än i fredags.

Finansminisiter Timothy Geithner sade i går kväll att Obama-administrationen måste försöka undvika att skapa ”orealistiska förväntningar” när det gäller budgetunderskottet, det var klarsynt tycker jag.

IT-jättarna IBM & HP agerade sänke och sjönk 5,0 respektive 6,3 procent.

Oljepriset fortsatte nedåt och det fick oljerelaterade aktier att backa.

Bankerna drabbades av hybris över att att inte ”bli helt förstatligade”, Citigroup steg hela 9,7 procent, även Bank of America gick starkt. I Wall Street Journals nätbilaga kan man idag på morgonen läsa att den amerikanska försäkringsjätten AIG kan komma att rapportera en kvartalsförlust på bortemot 60 miljarder dollar… Vi får väl se om Obama-administrationen tar sig över sjön som Jesus gjorde eller om vattnet kommer att skölja över administrationen och de blir tvugna att krypa tillbaks till korset med brustna vallöften och en ännu mer sargad ekonomi. Sista spiken i AIG-korset är inte slagen, var så säkra.

Imorgon börjar stresstesten av de amerikanska bankerna som skall ta reda på vilka som skall få stöd av regeringen och vilka som inte bedöms ha rätt framtidsutsikter för att klara att göra rätt för sig.

I takt med att ekonomin försvagas skär företagen ner sina kostnader, vilket leder till minskad produktion och efterfrågan. Detta medför i sin tur att arbetslösheten ökar snabbare än väntat. Detta försöker nu den amerikanska regeringen få bukt med genom att köpa statspapper med långa löptider.

Det har börjat gå rykten om att GM är på väg att få till en storaffär, det kan nog få igång ett lättnadsrally ”i några dagar”…

Nasdaq: Vårt glidande medelvärde 20 höll precis emot testet när indexet det fredags och igår utsattes för attack. Efter ett litet ryck uppåt i öppningen föll Nasdaq sedan nedåt och fortsatte så, med något enstaka litet ryck uppåt hela handelsdagen. Stängningen var svag och kursen har dragit sig ifrån det glidande medelvärdet. MACD ligger i sälj (med en liten tendens till avtagande histogram). I det kortare perspektivet kan Nasdaq var översålt, men en fortsatt etablering under 1400-nivån i kombination med alla inidikatorer som pekar nedåt är det nog ned som gäller. Håll dock koll på stöd- och motståndsnivåerna.

Motstånd: 1400 / 1440 / 1480
Stöd: 1400 / 1386 / 1370 / 1295

Daytrading: Ner (eventuellt rekylrisk uppåt, överköpt i det korta perspektivet)
Swingtrading: Avvakta brott ner genom 1386 som signalerar fortsatt nedgång
Longtrading: Avvakta

090223_compx1
Asien: Idag är det nedåt i hela regionen med Kina i spetsen där nedgångarna ligger runt 4 procent (ena dagen mest upp, nästa leder de nedgången…). Nikkei stängde på minus 1,5 procent och är därigenom nere på den lägsta nivån på 26 år.

Övriga japanska storbanker var också under press. Sumitomo Mitsui Financial tappade 3 procent, Mizuho Financial föll 3,2 procent och Mitsubishi UFJ Financial backade 2,3 procent.

En försvagning av yenen till tremånaderslägsta mot dollarn hjälpte inte att lyfta exportbolagen som tappade i likhet med den bredare marknaden.

Den japanska finansministern Kaoru Yosano sade på tisdagsmorgonen att regeringen måste studera vilka möjligheter som finns för att återuppliva aktiemarknaden, det stora fallet på aktiemarknaden har en större effekt på ekonomin än vad som tidigare gick att förespå. Han gick så långt så att han nämnde möjligheten att starta en statlig fond för att köpa aktier.

– För övrigt tycker jag det underhållande att följa kommunistlasses framfart i det amerikanska näringslivet. Håll med mig om att det är komiskt att en kommunist som Lasse, som vill skrota bilismen och få alla att åka kollektivt, oavsett om det är möjligt eller ej, nu vill ta svenska skattepengar och ge till ett amerikanskt företag som håller på att gå i konkurs. Jag tycker att ordet ”Dubbelmoral” skall definieras om i Svenska akademins ordlista och översättas med Lars Ohly – det måste väl ändå vara världsrekord i ”anpassningsbarhet”…

Detta händer idag tisdag 24/2-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Balder (kl 13.00), Elektronikgruppen (kl 10.00), Intellecta (kl 9.00), Latour (kl 9.00), VBG (kl 14.00)

FIRST NORTH:
– Diadrom Holding, Hifab, Human Care, Lappland Goldminers, Micro, Önskefoto, Victoria Park

AKTIETORGET:
– Neurovive, Systemseparation, Water Jet Sweden

ÖVRIGA NORDEN:
– Aker Solutions (kl 8.00), Genmab

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Home Depot (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR:
– Fragus (extra), Metro International (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Latour: telefonkonferens kl 11.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Volvo: lastvagnsleveranser januari

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Kone (0:65 EUR)

STATISTIK:
– Frankrike: hushållens förväntningar februari kl 8.45
– Tyskland: IFO-index februari kl 10.00
– EMU: industriorder december kl 11.00
– USA: S&P/Case Schiller husprisindex december kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator februari kl 16.00
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 23.00

CENTRALBANKER:
– BOJ: protokoll penningpolitiskt möte 21-22 januari kl 0.50
– ECB: bytesbalans december kl 10.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20
– Fed: Ben Bernanke, Fed-chef, talar inför senaten kl 16.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar