Tisdagen 13/1-2009

Som väntat var det nedåt i hela Europa och så även på Stockholmsbörsen på måndagen. OMXS30 föll 2,6% under låg omsättning. Igår var det neddragningar som stod i fokus, mest pratades det om TeliaSonera som varslar 1200 anställda, även Alfa Laval meddelade att blir tvugna att skära ner kostnader, orderingången har minskat med 6% under det fjärde kvartalet, det lutar åt att runt 1000 personer kommer att sägas upp.

Som jag skrev igår närmade sig HM en vändning och den kom redan igår, aktien backade 2,3% och slutade på 320 kronor. Ericsson som oxå visar tecken på nedgång backade 3,2% och slutade på 60,50 trots att bolaget fick två nya fina ordrar igår.

Stormen kring bankerna och övriga finanssektorn är definitivt inte över, flera bedömare tror att flera av de svenska storbankerna kommer att bli tvugna att be ägarna om mer pengar. Detta tycker jag är konstigt, så sent som  i november var det inga problem, varken med exponeringen i Baltikum eller här hemma. Som jag hela tiden påpekat tror jag att bubblan i Baltikum briserar snart.

Är det inte helt otroligt vad tyst det blev i alla marknadsbrev och finanstidningar. För någon vecka sedan när börsen hade ett par dagar upp så var det bara att köpa! Di skrev att i och med att första börsdagen var uppåt så var det troligen bara uppåt som gällde. Gardell som kallades optimist är nu helt tyst. Jag vill påstå att det är en hårfin gräns mellan optimist i detta fallet och ”lättattlurasmedandraspengar-dåre”. Frågan är om det ens finns ett hårstrå emellan. Det är möjligt att börsen går upp, men just nu är det inga tecken på att det är uppåt vi skall. Känns ganska skönt att agera kortsiktigt måste jag säga.

OMXS30: Dubbeltoppen häromdagen blev det som behövdes för att starta nedgången som sedan fått draghjälp både av MACD som passerat ner genom nollinjen och brottet ner under MA 20 i förrgår, kursen har nu lämnat MA20 lite väl snabbt och vi kan få se en korrigering upp mot den fallande trendlinjen. Stödet vid 675 passerades enkelt och nu närmaste är det 660 som skall testas vid en nedgång, som jag trots allt ser som mest troligt inför dagen. Skulle kurserna och indexet vända upp kommer nivån 680-685 att vara ett kritiskt motstånd.

OMXS30 måndagen 12/1-2009

Sanvik backade 3,8% till 51,75 kronor efter att nivån runt 56 kronor blivit en dubbeltopp. Den korta uppåtgående trendlinjen kan vara på väg att brytas då momentumindikatorerna tyder på att det är nedåt vi skall. Vi har ett starkt stöd runt 50 kronor, om inte det håller kommer 45 kronorsnivån att testas ganska omgående.   Sandvik måndag den 12/1-2009

Alfa Laval minskade orderingången med 6% under fjärde kvartalet 2008. Aktien testade motståndet på 70 kronor för några dagar sedan och har sedan fallit tillbaks, momentumet har försvunnit och och befinner sig nu i en konsolideringsfas. MACD ligger och ”snörar” sig runt nollan och vid ett negativt börsklimat idag kan MACD mycket väl bryta ner och då är det först stödet vid 65 kronor som skall testas, håller inte det kan det bli åka av nedåt. Aktien handlades igår ned 1,1% till 66 kronor.Alfa Laval måndagen 12/1-2009

Volvo räknar inte med att lämna någon utdelning i samband med rapporten för det fjärde kvartalet kommer att meddela att bolaget inte lämnar någon utdelning för verksamhetsåret 2008. Goldman Sahcs spår att Volvokoncernen kommer att ha en negativ rörelsemarginal på -0,9 procent år 2009. År 2010 räknar banken med att marginalen förbättras till 1,7 procent tack vare genomslag från kostnadsreduceringar. Goldman Sachs har placerat Volvoaktien på sin så kallade Conviction Sell-lista, efter att tidigare ha rankat aktien som sälj. Riktkursen har samtidigt justerats upp från 22 till 26 kronor. Föll igår under sitt viktiga stöd på 40 kronor och kan nu gå raskt ner. Gardell säger inte mycket nu, vad kan det komma sig?Volvo B måndagen 12/1-200
Olja/Råvaror: Oljan fortsatte nedåt igår. Deutsche Bank sade i förra veckan att oljekonsumtionen kommer att minska 1 miljon fat varje dag när USA, Europa och Japan går in i recession samtidigt för första gången sedan andra världskriget. Priserna på WTI-kontraktet är åter under 40 dollar per fat. De flesta tror på rejäla fall eftersom ekonomin som sagt befinner sig i en katastrofal situation.

Kopparpriserna tillsammans med övriga basmetaller rasade på måndagen efter besked om att lagren stigit med 1,6%, vilket var den största ökningen på fyra år. Både koppar-, nickel- och aluminiumpriserna sjönk rejält under måndagen.

USA: Idag kommer siffror över handelsbalansen i USA kl. 14.30, detta kan spä på nedgångarna vi befinner oss i. Största nedgångarna kom från bankerna, med Citibank i spetsen. DJIA gick ner 1,5%, S&P 500 backade 3,2% och Nasdaq Composite backade ”Investerare förbereder sig för en av de värsta rapportsäsongerna någonsin”, säger David Bianco på UBS till Bloomberg News.

I stort sett allt var nedåt i USA igår, minskade förväntningar och ständigt nya rapporter och floder av rykten om att allt inte kommit upp till ytan.

Många tolkar de låga volymerna i USA som att det inte blir någon ytterligare nedgång utan att det istället spirar en optimism som överskuggar allt det negativa. Jag kanske uppfattas som en extremt negativ typ, men för att uttrycka mig milt tror jag inte vi skall ropa hej riktigt ännu…

Nasdaq: Vändning kom precis som väntat och det vi ser nu kan vara en mindre korrigering. Kursen slutade på runt 1540 och klarade med nöd och näppe stödet på 1520 som jag tror hade brutits om börsen haft öppet en stund till. Dock var det ganska positiva tongångar och lite uppåt på efterbörsen. Nedgången har tagit ytterligare fart på kort sikt då kursen lämnat MA 20 och trendlinjen, dock lite för snabbt vilket mycket väl kan innebära en kort rekyl tillbaks mot den fallande trendlinjen. Skulle statistiken spä på de negativa tongångarna och stödet vid 1520 inte håller fortsätter nog nedgången och då kommer 1500-nivån att testas kanske redan idag. En negativ divergens förstärker scenariot att kursen rekylerar upp mot trendlinjen idag. Nasdaq måndagen 12/1-2009

Bilbranschen i USA: GM steg hela 3% igår och på bilmässan i Detroit blev den svenska regeringen en välkommen gäst, kan kanske bero på att han har med sig en liten nätt pengapåse på 28 miljarder att förhandla med för att hjälpa Volvo och Saab -synd och skam enligt min åsikt… Jöran Hägglund sade igår att han var nöjd med förhandlingarna och sade: ”De har lovat oss direkt och precis information om den översyn som görs av båda bolagen. Går de in i nästa steg och säljer ska vi bli fullt informerade om det också”, säger han till TT. En stilla undran, vad hjälper dessa löften om GM går i graven? Då har SAAB-arbetarna ”tjänat” några månaders anställning. Gör inte dessa pengar bättre nytta på annat håll än i ett dödsdömt företag? (min egen anm.).

Asien: I Japan faller kurserna betydligt mer än i övriga asiatiska länder mest beroende på att de haft stängt och har lite att köra ikapp. Överskottet i den japanska
bytesbalansen minskade till säsongsjusterade 654,1 miljarder yen i november. Detta kan jämföras med analytikernas förväntningar på ett överskott på 625,4 miljarder yen.

Kinas utrikeshandel gav ett överskott på 9,0 miljarder dollar i december, vilket är en sänkning från 40,1 miljarder dollar föregående månad. Analytikerna hade väntat sig ett överskott på 34 miljarder dollar. Det rapporterar Bloomberg News.

Börserna i Asien backade rejält på slutet av handeln under tisdagen.

Detta händer idag tisdag 13/1-2009:

STÄMMOR:
– Dacke Group Nordic (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Hakon Invest: ICA omsättningssiffror för december
– NSP Holding: presenterar försäljningssiffror för december

STATISTIK:
– Japan: bytesbalans november kl 0.50
– Storbritannien: RICS huspriser december kl 1.00
– Finland: BNP-indikator oktober kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser december kl 8.00
– SCB: KPI december kl 9.30
– USA: handelsbalans november kl 14.30

CENTRALBANKER:
– RB: resultat omvänd repa kl 10.30
– ECB: reparesultat kl 11.20
– Fed: Ben Bernanke, Fed-chef, talar om ”The crisis and the policy response” på LSE kl 14.00

MAKRO ÖVRIGT:
– RGK: resultat växelemission kl 11.10

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar