Tisdag den 3/2-2009 – Oron fortsätter

Stockholmsbörsen präglades av liten handel under måndagen och sjönk en del i den inledande handeln men efter stödnivån runt 590-600 höll. Nedgången stannade på 602,8 en nedgång på 2,5% under liten handel, endast 10 miljarder kronor. Nedgången dämpades när USA öppnade och inte backade riktigt så mycket som förväntat. Statistiken satte sedan press på USA men tolkades ändå som: ”-Det kunde ju varit värre”. De flesta avvaktar börsens utveckling, därav den tunna handeln och de som siktar på att gå långa i positioner väntar säkert på bättre tillfällen som väntas komma. Det fortsätter idag att komma in statistik som vi måste se upp med. På förmiddagen kommer EMU PPI, i eftermiddag kommer kontrakterade husköp i USA (varning), se längre ner i kalendern för tider. Scania kommer att offentliggöra sin rekommendation avseende Porsches bud – var på Er vakt med Scania.

Jag låter som en papegoja, men det var åter verkstadsbolagen och bankerna som stod för den största nedgången. Atlas Copco som kom med en rapport som var lika dålig som misstankarna. Bankerna börjar åter pressas på förnyad kreditoro och rykten om eventuella nyemissioner. Bevaka SEB för blankning när klimatet är rätt, när det börjar osa katt i Baltikum skulle jag inte hålla för osannolikt att det blir lite panikartad stämning hos SEB, men iofs har ju Annika sagt att det räcker att ha ”vinnarinstinkt”… Swedbank rasade hela 7% och slutade på 27,40. SKF backade oxå rejält i spåren av nedgången i sektorn, påhejat av sänkta rekommendationer. Ett säkert tips: Sitt lugnt i båten, det kommer bättre tider!

OMXS30: Började dagen med ett gap och låg sedan och skvalpade på stödnivån runt 590-600, följde sedan med USA uppåt efter öppningen men lyckades aldrig bryta upp över några glidande medelvärden och stängde svagt. MACD-histogrammet uppvisar en liten divergens och kursen kan söka sig tillbaks med en mindre rekyl upp i trendkanalen. Som jag påpekat tidigare måste stödnivån där kursen ligger nu brytas för att indikera på fortsatt nedgång.

090202_omxs30

 

USA: DJIA steg 0,8%, S&P 500 slutade oförändrat medans Nasdaq steg med 1,2% under veckans första handelsdag. Statistiken om att privatkonsumtionen minskat med 1% låg nästan i linje med analytikernas förväntningar på 0,9%, detta pressade kurserna i stort sett hela dagen. De rapporter som kom 3M och Boeing gjorde sitt till för att inte muntra upp Wall Street. Teknik med Apple och Microsoft i spetsen bättrade på humöret en del, Microsoft steg emd 4,8%.

Bygginvesteringarna i USA minskade med 1,4% under december jämfört med månaden före, vilket var 0,3% mer än förväntat.

Bankerna som förväntat under press då Obama uttalade sig att han kommer att kräva att utlåningen ökar  om de skall få någon mer hjälp av staten. Får inte Obama igång räddningspaket nummer två snart kommer det att bli ordentligt skakigt. Just nu är det bara förhoppningen om paket # 2 som håller kurserna från ”fritt fall”.

Inköpschefernas index var något bättre för december än månaden före, men det lyckades inte vända börshumöret.

Nasdaq: Börsen låg hela dagen i kanalen i kanalen mellan 1470 och 1500. Stängningen skedde precis ovanför MA20 vilket kan tyda på en kortare rekyl upp emot 1530-1540-området. MACD har tappat momentum och det är om möjligt ännu större nervosititet i USA än i Sverige, vilket kommer att innebära att statistik, rapporter och tolkningar/gissningar kommer att prägla de närmaste dagarna – ingen bra tid för trading tycker jag.

090202_compx

 

Asien: Det är svagt uppåt i hela regionen, med Taiwan och Kina i spetsen. Nikkei ligger när detta skrivs precis runt nollstrecket och har börjat backa tillbaks från en lite mer positiv middagshandel. Bank of Japan köper aktier i företag som hålls av finansiella institutioner, för att bygga upp deras kapital som har urholkats rejält under den globala kraschen. Detta skriver idag Bloomberg News.
Detta händer idag tisdag 3/2-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Axfood (kl 7.30), HiQ International (kl 8.00), Rottneros (innan börsen öppnar), SAS (kl 7.30), Scania (kl 10.00)

FIRST NORTH:
– JLT

AKTIETORGET:
– H1 Communication

ÖVRIGA NORDEN:
– Coloplast, Outokumpu (kl 12.00), Subsea 7 (ca 9.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Avon Products, BP, Marathon Oil, Merck (före USA-börsernas öppning), Motorola (kl 13.00), Schering-Plough (före USA-börsernas öppning), Vodafone (kvartalsuppdatering nyckeltal)

BÖRS ÖVRIGT:
– HiQ International: press- och analytikerträff kl 9.00
– Axfood: press- och analytikerträff/telefonkonferens/webbsänd kl 9.30
– SAS: presskonferens kl 10.30
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Scania: press- och analytikerträff/webbsänd kl 12.00
– Scania: telefonkonferens/webbsänd kl 15.00
– Ford: presenterar försäljning USA januari kl 19.00
– Axfood: preliminär omsättning för december
– Fordon: amerikansk månadsförsäljning personbilar
– Öresund: presenterar substansvärde för januari

KAPITALMARKNADSDAG:
– Getinge: i New Jersey, USA, kl 8.00-15.30

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Scania: styrelsen offentliggör sin rekommendation angående Porsches budpliktsbud

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Autoliv (0:21 USD)

STATISTIK:
– Tyskland: detaljhandel december kl 8.00
– EMU: PPI december kl 11.00
– USA: kontrakterade husköp december kl 16.00
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 23.00

CENTRALBANKER:
– Australien: räntebesked kl 4.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar