Den svenska börsen öppnade med ett gap uppåt efter att Asien lyft ordentligt, men detta varade bara några minuter, sen vände det nedåt och var tydligt ner, tyngd av kronan och Ericsson. När börsen stängde hade OMXS30 vänt upp och lyckades stänga 1,0 procent högre än i fredags, precis på motståndet 668. Omsättningen var måttliga 14,7 miljarder. Ericsson var mest omsatt med Nordea på andra plats och därefter H&M.
Ericsson backade 1,3 procent och flera analytiker sänker nu rekommendationerna för Ericsson.
SEB som steg kraftigt förra veckan backade även igår med 2,5 procent. Här kan vi nog förvänta oss ett rally idag efter bankernas otroliga uppgång i USA (pass på klimatet).
Lundin Mining steg 4,6 procent och slutade på 9,60.
Hennes & Mauritz B ligger sedan december i en stigande trend som avtagit i styrka sedan motståndet runt 345 testades. En negativ volymbalansen tillsammans med konsolideringsformation som tyder på nedgång är jag negativ till aktien på kort sikt. Idag tycker jag att man skall avvakta klimatet (efter någon timme) och se om motstånden på 330 och 340 passeras med tilltagande volym för att ändra uppfattning, eller om stöden vid 310 och 300 passeras under ett negativt marknadsklimat naturligtvis, då är det nedåt som gäller.
En dollar kostar återigen över 8 kronor och en Euro närmar sig 12 kronor.
OMXS30 hade det lite tyngre än sina kollegor igår, främst tyngt av Ericsson. Nu ligger indexet precis och väger för att testa i första hand motståndet runt 670 och sedan den ”tjatiga” 690-nivån. Det mesta talar för en uppgång, både MACD och kursens etablering ovanför alla tre glidande medelvärden ser bra ut. Personligen vill jag se att de nämnda motståndsnivåerna passeras, med volym och att kursen lyckas etablera sig en bit ovanför 700-nivån. Innan detta hänt är det bara att ta det lugnt och ha tålamod. Nedsidan känns på lite sikt mer uppenbar. Vi skall inte räkna med att fyllefesten i USA löser några problem, man vill ju bara få bort problemen från en aktör till en annan så att ”kvartalsrapporterna” ser bättre ut. Det var ju verkligen i grevens tid, det är ju bara några dagar kvar. Hoppas spriten räcker till så att inte handlarna ”over there” nyktrar till och ser vad som händer innan månadsskiftet, usch – hemska tanke.
I det kvartalstänkande USA visste glädjen inga gränser igår när sedelpressen Obama presenterade ”lösningen” på krisen… Genom ett paket på 500 miljarder dollar, alltså ungefär 15.000 kronor till för varje amerikan… Det enda pengarna skall användas till är att flytta problemet från en part (som gjort en dålig affär), till en annan som förhoppningsvis inte förstår varför bankerna vill göra sig av med de, jo för att balansräkningarna ser för djävliga ut. På vanligt amerikanskt ”rädda kvartalet, så löser vi resten sen” skall Obama köpa sig lugn i några månader – hål i huvudet tycker jag. Inget är löst – överhuvudtaget.
Börserna i USA är av en helt annan åsikt än undertecknad och tycker att alla världens problem är lösta nu och festhumöret gick inte av för hackor. Vi får väl se efter månadsslutet om champagnedrickandet orskar någon finansiell baksmälla. När börserna stängde hade S&P 500 gått upp 7,1 procent, både Nasdaq och DJIA gick upp 6,8 procent. Det som till skillnad från tidigare uppgångar är att denna gång stiger börsen under ökad omsättning.
Draglok var självklart bank- och finansaktier som nu ”inte verkar ha några problem längre, känns verkligen skönt tycker jag.
När sedelpresserna nu varvats upp och börjar snurra på ordentligt är det väl lika bra att förse marknaden med lite ”mer godis”. USA:s finansminister Timothy Geithner presenterade ett nytt finanspaket på totalt 1.000 miljarder dollar (30.000 kronor per amerikan) för att den privata sektorn skall köpa de ”giftiga tillgångarna”. Bank of America steg 26 procent, Citigroup gick upp med 19,5 procent.
I takt med de allt positivare börserna drogs oljepriset med och så även oljebolagen.
Däremot hade General Motors det tuffare efter beskedet att bolagets räddningsplan inte räcker till och det lutar mer och mer åt konkurs. Jag undrar om Lars Ohly och Thomas Östros tycker att svenska staten fortfarande skall köpa SAAB, eller kanske hela GM?
S&P 500 har nu lyckats stanna över den så viktiga 800-nivån och kan naturligtvis fortsätta uppåt. Jag vill dock höja ett litet varningens finger för att amerikanare har en förmåga att se allt bara svart och vitt. Igår fanns det inget som kunde få stopp på glädjefesten, men ju mer fest desto större baksmälla brukar det bli. Just nu ser allt hur bra ut som helst, dock börjar det bli en divergens mellan histogrammet och kursen så det kan vara bra att ta det lite lugnt i glädjeyran, en och annan amerikan kan börja nyktra till framåt kvällen.
Den positiva statistiken om försäljning av nya bostäder som kom in betydligt bättre än förväntat kunde inte kommit på en bättre dag och gjorde sitt till för börsuppgången.
I Svenska Dagbladet kan vi idag läsa att Obama skriver inför G20-toppmötet i London att bara genom att USA föregår med gott exempel. Innebär detta att andra länder skall göra likadant, dra igång sedelpressarna, flytta problem från det ställe de uppkommer till något ställe de inte syns på och sedan låta nästa president eller våra barn ta hand om den smäll och de bubblor som uppkommer genom ett så oansvarigt agerande. Är det att föregå med gott exempel?!?!?
I Asien är det fortsatt uppåt idag och Nikkei ligger nu kl 07.01 nästan på 3 procent plus. Den kraftiga uppgången i regionen beror naturligtvis på USA:s räddningspaket. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Japans största bank stiger med 5 procent och oljerelaterade aktier går mycket starkt nu på morgonen. I Sydkorea meddelar regeringen att den kommer att spendera 13 miljarder dollar för billiga lån och för att främja nya jobb.
– För övrigt tycker jag det är för dåligt och oproffsigt av Wanja Lundby-Wedin att inte våga stå upp för det man varit med och beslutat. Är hon kompetent att sitta i en styrelse om hon inte ”förstår vad hon beslutar om”? I DN idag vill hon påstå att hon inte klarade av att räkna ut vad AMF-pensionerna kunde uppgå till…Sitter man i styrelsen så gör man, hade det varit något annat bolag med en annan styrelse hade hon (eller ”orolige” Thomas Östros) sparat på krutet. Nu är det tyst från vänsterkanten. Är det inte lika svinigt oavsett vad det är för färg på bonusen?!?!? Detta visar bara en sak, politiker skall inte sitta i bolagsstyrelser, äga bilfabriker eller tro att de kan vara med och ”leka på marknadens villkor”. I både SvD och DN kan vi läsa att hon blivit informerad på ett styrelsemöte 2004 att bonusen kunde bli ofantligt hög, men hade inget att erinra till protokollet. Skall LO-medlemmarna kräva hennes avgång, kommer Thomas Östros att uttala sig att han är orolig – Nej för det första kan de inte hitta någon i LO-kollektivet som är mindre dålig och för det andra kommer både Thomas Östros och Mona Sahlin att försöka fokusera på något annat idag eller imorgon. Kanske att det är för dåligt att inte regeringen går in och tryggar jobben för Saab, Volvo- eller Trelleborg anställda. Jag vet att det inte är någon högoddsare, men jag räknar minuterna till Thomas hoppar upp ur lådan…
Margot Wallström (s) kommer inte heller att behöva skrapa upp brödsmulorna på bordet när hon går i pension hon får 21 miljoner i pension. ”Thomas, blir du inte orolig”?
Läs gärna Cornucopias inlägg om TV4:s självgode Sherman och hans klarsynta vinkling av AMF-bonusarna.
Visst känns det bra att ha en regering som inte sätter sprätt på alla pengar på att köpa SAAB från ett amerikanskt bolag som håller på att gå i konkurs och som nu stoppar bonusar i statliga företag. I DN kan vi läsa att att alla rörliga bonusar stoppas i statliga verksamheter.
Prata om dålig självkännedom… Skatteverkets Kay Kojer säger att de aldrig gör fel….
Detta händer idag tisdag den 24:e mars 2009.
RAPPORTER NORDEN:
– DSV
STÄMMOR:
– Holmen, Outokumpu, Rautaruukki
BÖRS ÖVRIGT:
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Papper: Tissue World 2009-konferensen i Nice fortsätter
– Volvo: lastvagnsleveranser februari
ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– SEB: handel med teckningsrätter för nyemission avslutas
EXKLUSIVE UTDELNING:
– Orion (0:95 EUR)
STATISTIK:
– Frankrike: industrins konfidensindikator mars kl 8.45
– Frankrike: inköpschefsindex (est) mars kl 9.00
– SCB: PPI februari kl 9.30
– Tyskland: inköpschefsindex (est) mars kl 9.30
– ECB: bytesbalans januari kl 10.00
– EMU: inköpschefsindex (est) mars kl 10.00
– Island: KPI mars kl 10.00
– Storbritannien: KPI februari kl 10.30
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 22.00
CENTRALBANKER:
– BOJ: protokoll penningpolitiskt möte 18-19 februari kl 0.50
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20
MAKRO ÖVRIGT:
– Swedbank: Östersjörapport kl 9.30
– USA: Ben Bernanke och Timoty Geithner talar om AIG inför representanthuset kl 15.00