Tisdag 23:e juni – ökad oro driver börsen nedåt

Precis som övriga Europa föll Stockholmsbörsen rejält under måndagen. Bankerna, olje- och råvarubolag var det som agerade sänken på en sur börs. Ett av få glädjeämnen var AstraZeneca som avancerade med 1,0 procent till 350 kronor som är den högsta nivån sedan sommaren 2007. Jag ser detta som ett tydligt tecken på att osäkerheten är stor och risken för en fortsatt nedgång börjar bli än tydligare.

Bankerna backade över hela linjen, sämst gick Swedbank som backade hela 8,7 procent till 42,10 kronor. Nordea och SEB föll 4,0 procent respektive 6,2 procent.

Verkstadsbolagen påverkas naturligtvis av den tilltagande oron i världsekonomin. Om inte återhämtningen sker i den takt som kablats ut under de senaste månaderna kommer det att slå hårt mot verkstadssektorn. Sandvik, SKF, SSAB och Atlas Copco har allihop fått sänkta rekommendationer från flera håll.

Volvo backade med 3,7 procent till 46,50 kronor.

Hittills har 7500 personer varslats i Sverige under juni månad, vilket kan jämföras med 5024 under hela juni månad 2008. Detta visar preliminära siffror hos Arbetsförmedlingen. Mer än 230.000 personer är nu inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingen.

Flera stora svenska företag säger att de börjar känna av att konjunkturen börjar stabiliseras kan man läsa i Riksbankens företagsundersökning i maj. I SvD kan vi läsa att de samtidigt är oroliga för bakslag. Det är fortfarande svårt att få finansiering även om läget förbättrats något sedan december.

En viktig indikator på att osäkerheten är fortsatt stor är att insiderhandeln minskat rejält enligt Finansinspektionen. Handeln uppgår endast till en tredjedel jämfört med samma period förra året.

Idag och imorgon håller Ericsson mediadagar som de kallar för Business Innovation Forum. Ett sätt att få lite positivt publicitet.

OMXS30 bildade igår en negativ formation och befinner sig nu i ett kritiskt läge. Trillar indexet under 750-nivån signaleras en fortsatt nedgång till i första hand 730, jag bedömmer dock inte risken för sannolik att denna nivå inte skall hålla. I det fall stödet inte håller vid 730 anser jag uppgången är bruten. Tills nivån vid 820 eller stödet vid 750 bryts hämtar OMXS30 andan innan en ny kraftansträngning inleds. Tänk på att det kostar på att genomföra en så pass kraftig uppgång som vi varit med om under april och maj. Gå gärna tillbaks och titta på mina tidigare inlägg (ex.vis från 17/5) så ser ni tydligt att vi befinner oss snyggt och prydligt inom konsolideringskanalen och samlar kraft för ett utbrott.

omxs30real090622

 

Världsbankens dystra prognos, ett fallande oljepris och spekulationer om att återhämtningen kommer att ta mycket längre tid än vad PR-maskineriet Obama/Bernanke/Geitner försökt få världen att tro. Fick de amerikanska börserna att backa rejält.

När USA-börserna stängde hade S&P 500 backat 3,06 procent till 893,04 vilket är intressant. 900-nivån har varit kritisk och nu väntar jag med spänning på om 879-nivån håller, om inte är det dags för test av både 850 och 826. Indexet ligger nu åter på minus räknat från årsskiftet. DJIA klarade sig bäst av de tre indexen men backade ändå 2,35 procent. Nasdaq föll med hela 3,35 procent. Omsättningen på de tre börserna var måttliga 3,7 miljarder aktier.

Förutom olje- och råvarubolag var det åter dags för bankerna att sättas under press. Bank of America föll med nästa 10 procent, efter att två av bankens styrelseledamöter avgått. 

Börserna i Asien faller precis i spåren på USA:s fall igår kväll. Japanska Nikkei ligger klockan 07.05 på minus 3,05 procent. Hongkong som steg kraftig i inledningen av gårdagens börs faller med hela 3,2 procent. Nikkei är åter under den kritiska nivån på 10 000 punkter, vilket var den högsta nivån sedan juni förra året.

Råoljepriset har rasat rejält de senaste dagarna och befinner sig nu under den magiska 70-dollar gränsen. Priset för ett fat Brent-oljar ligger nu på 66,38 dollar. Det innebär att priset backat med 4,1 procent den senaste veckan. Ett fortsatt nedgång under 66 dollar innebär att nästa stöd ligger så lågt som 61,5 dollar. Uppgången vi sett den senaste tiden har varit styrd av förväntningarna på en ekonomisk återhämtning. Risken för att återhämtningen kommer att ta betydligt längre tid än vad analytiker kablat ut de senaste månaderna sätter nu istället press på oljepriset. Den svagare dollarn har gjort att olje- och metallpriserna påverkas negativt.

Dollarn fortstätter uppåt och botten verkar vara passerad för denna gång. Nu på morgonen kostar en dollar 8,00 kronor. Dollarpriset ligger nu på plus räknat från årets början. Jag ser inte något direkt motstånd förrän runt 8,50, på nedsidan finns ett stöd kring 7,40.

De amerikanska terminerna ligger betydligt lägre än igår och indikerar på en negativ start på börsdagen.

indikatorer20

 

Idag börjar det hända en del, håll koll på dessa tider:
– 08.50 Frankrike: Industrins konfidensfaktor
– 09.00 Frankrike: Inköpschefsindex för juni
– 09.30 Tyskland: Inköpschefsindex för juni
– 10.00 EMU: Inköpschefsindex för juni
– 10.15 Riksbanken: Resultat av omvänd Repa
– 11.20 ECB: Reparesultat
* 16.00 USA: Försäljning av befintliga bostäder
* 16.00 USA: Husprisindes för mars
* 23.00 USA: Konsumentförtroende, veckosiffra
– 11.00 Skog: Prisindex från Foex
Övrigt:
– Rotavdraget blir betydligt dyrare än väntat. Jag kommer att skriva en artikel under dagen om Rot-avdraget och den nya kassalagen. (SvD)
– Bank, verkstad och olja tyngde börsen. (DN)

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar