Tisdag 14:e juli – börsen uppåt – oljepriset nedåt – linan spänns

Bästa sektor blev energi, följt av verkstad och finansrelaterade aktier. Sämsta branscher blev IT och konsumentrelaterade produkter.

OMXS30 har konsoliderat i totalt nio veckor och osäkerheten inför rapportperioden präglar kursen som ligger i en tydlig jämviktspendling. När kursern jämviktspendlar är det som en vattenskidåkare, ju längre ut från centrumlinjen, desto mer kraft blir det i linan som vill dra tillbaks skidåkaren in mot kölvattnet. Ni ser tydligt vad som hänt under den gångna konsolideringen att så fort linan blivit sträckt (ringarna) har kursen åkt tillbaks in i kölvattnet. På samma sätt fungerar det i en upp- eller nedgång. När båten svänger blir kraften större mot båtens färdriktning (upp- eller nedgången). MA200 som visserligen planat ut men fortfarande visar att vi befinner oss i ett negativt klimat, håller på att få sällskap av det kortare MA50. Idag stängde kursen visserligen ovanför både MA20 och MA50, men med spänd lina, som kommer försöka dra tillbaks kursen imorgon. 

omxs30real090714

De bolag som kom med rapporter mottogs blandat och utvecklingen styrdes mer av övriga europa.

Goldman Sachs kom med en rapport som var betydligt bättre än väntat, men förväntningarna var högt ställda och mycket av uppgången var redan inprisat i kursen.

Investor utvecklades ungefär som marknaden i övrigt och steg 0,88 procent till 114,50 kronor.

Lundin Mining tillhörde vinnarna efter några dagars press och steg idag 7,81 procent med draghjälp från råvarusektorn. Slutkursen blev 20,70 kronor.

Ericsson blev den mest omsatta aktien, men slutade i stort sett oförändrat mot igår, totalt omsattes aktier för 1,03 miljarder kronor.

Swedbank blev börsens draglok, delvis beroende på att Lettlands ekonomiminister Artis Kampar sagt att krisens djupaste punkt är passerad. Swedbank A avancerade hela 5,23 procent till 46,30 kronor, totalt omsattes Swedbank-aktier för 593 miljoner kronor.

Atlas Copco var en annan aktie som var högt upp på omsättnings- och vinnarlistan. Morgan Stanley har uttalat sig positivt om aktien som steg hela 4,11 procent till slutkursen 76,00 kronor.

sektorer30

Oljepriset har (tvärtemot vad Di skriver kl. 18.30) åter vänt nedåt, dock är det små rörelser. Priset på ett fat Brentolja är i skrivande stund 60,70 dollar per fat, vilket är en nedgång med 0,15 procent under dagen. Tekniskt befinner sig priset i en konsolidering, där topparna blir lägre, med ett stödområde kring 60 dollar. Bryter priset ner under denna nivå hittar vi inte stöd förrän närmare 55 dollar per fat. Priset speglar tydligt de förväntningar som gäller för tillfället och de små rörelserna är ett tecken på osäkerhet och förväntingar på lagerstatistik som kommer på onsdag.

brt

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar