Tisdag 14:e april – osäkert

Som jag nämnt i tidigare inlägg blev den förkortade handelsdagen Påskafton en trevlig avslutnining inför påsken. Jag tycker dock att det kan vara på sin plats med att höja ett litet varningens finger. Det är massor av positiva signaler som kommer nu, men det kan vara klokt att titta lite på vad det är för typ av signaler och väga dessa mot de som kanske inte är lika odelat positiva. Många av världens börser ligger nu på överköpta nivåer och rapportsäsongen är nu i full gång. Att den amerikanska presidenten håller tal var och varannan dag om positiva signaler kan bero på att det börjar bli kärvt att få fram mer stödpengar. Tillagt kl. 09.40: Bankerna drar som tåget och lyfter hela OMXS30 för tillfället. Återkommer med mer info snart.

OMXS30 har haft en positiv utveckling under i stort sett hela april och har varit uppe vid motståndsnivåerna kring 725 vid ett par tillfällen för att sedan trilla tillbaks till stödet kring 690-700. På MACD-histogrammet ser vi att det inte är något momentum i rörelsen och detta manar oss till att ta det försiktigt och hålla koll på stöd- och motståndsnivåerna. RSI ligger i den övre regionen av det neutrala området, men har inte någon riktning, även det ett tecken på att ta det lugnt och invänta riktningen. Terminen för S&P 500 har sedan förra veckan visat vissa tecken på svaghet. Vi kan nog förvänta oss en avvaktande börs idag med något försök till brott upp genom 725-nivån, men mer troligt är en dragning ned mot stödnivån.

090413_omxs30real

 

Den internationella valutafonden IMF kommer att sänka prognosen för Tysklands BNP från -2,5 procent till -5,0 procent.

Det var svajigt i USA igår och börserna gick på olika håll under måndagen. Kvartalsrapporterna börjar strömma in och Boeing kom med en dyster framtidsprognos. Banker och finanssektorn hade däremot även på måndagen en fortsatt positiv utveckling, de har ju bra draghjälp av deras PR-man Mr. Obama. När börserna stängde hade S&P 500 stigit med 0,4 procent till 859, den sista timmen tappade indexet mark och säljarna kom in i lite större omfattning, detta har sedan fortsatt under natten och terminen ligger nu på minus 0,94 procent. DJIA backade med 0,3 procent och Nasdaq steg obetydligt med 0,1 procent.

090413_in-x

Bankaktierna steg rejält. Bank of Amerika steg hela 15,4 procent, Citigroup avancerade 25 procent och Goldman Sachs steg 4,7 procent. Flera analytiker menar att bankernas starka utveckling den senaste tiden är tecken på att vi kan vara på väg ut ur krisen. Fallande oljepriser, ökande arbetslöshet och GM:s förmodade konkurs är ju inte ”riktiga” tecken på kris…

De amerikanska affärskedjornas försäljning sjönk med 2,1 procent jämfört med samma månad 2008. Detta var sämre än förväntningarna. Enligt Michael Niemira, chefsekonom på ICSSC berodde den dåliga statistiken på att påsken inföll tre veckor senare. Som jag sagt tidigare har Obama-administrationen lyckats med optimist-klubben, säg bara positiva ord och det kommer att ta oss ur krisen…

Goldman Sachs tvingas göra en nyemission på 5 miljarder dollar för att betala tillbaks de nödkrediter banken fick genom Tarp-programmet.

Barack Obama sade i sitt tal i fredags: ”Vad vi börjar se är glimtar av hopp runt om i ekonomin”. Dessa glimtar bestod i ökad refinansiering av bostadslån, pengar som flödar från stimulanspaketet om 787 miljarder dollar samt en 20-procentig ökning i utlåningen till mindre företag enbar förra månaden. Samtidigt sade han att arbetslösheten ökar hela tiden. Men vad är det USA håller på med? Håller det att övergå från konstgjord andning till elchocker, eller?

På tal om Barack Obama gäller det att hålla humöret uppe och få optimismen att flöda. I eftermiddag (kl. 17.30 svensk tid) kommer presidenten att hålla ett ”stort tal” om ekonomin. Det är inte svårt att räkna ut att han kommer att nämna alla tecken på återhämtning som han ser på grund av stimulanspaket och bankernas konstgjorda rekordvinster de första månaderna. Nu får inte en minut förloras när det gäller att hålla humöret uppe. Skall vi tolka detta tal som att det börjar bli ansträngt att få fram pengar för att hantera den galopperande arbetslösheten, krisen i bilindustrin, det ökande budgetunderskottet och att folk nu åter köper hus, som egentligen inte har råd…

Till skillnad mot USA och stora delar av omvärlden bygger Kina upp valutareserver och arbetar för att inte hamna i en lånefälla á la USA. Den kinesiska valutareserven uppgick i slutet av mars till 1953,7 miljarder dollar, vilket är en uppgång med 16 procent jämfört med samma månad i fjol.

Kinas regering jobbar för att genomföra planen på att göra yuanen fullt konvertibel med världens valutor. Zheng Xinli sade vidare att länder med stora innehav av amerikanska statspapper, Treasuries, bör gå tillsammans
och kräva att USA knyter köp av Treasuries till inflationen. Kan det vara så att den kinesiska regeringen börjar bli orolig för en amerikans jättebubbla och fallande dollarkurser, eftersom Kina är det land som sitter på mest amerikanska statspapper?

Kinas regering överväger ytterligare stimulansåtgärder för att få igång konsumtionen ännu mer. Den kinesiska premiärministern påpekade oxå att han sett förändringar i ekonomin som varit betydligt positivare än väntat. Det han hänvisar till var stigande börskurser, bättre konfidensindex och starkare industriproduktion.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på 18,56 miljarder dollar i mars, vilket var en ökning med 4,84 miljarder dollar från föregående månad. Importen minskade med 24 procent. Det dröjer nog inte förrän vi börjar använda Kina som ”världsindikator” istället för lyxfällan USA.

I Estland stoppar regeringen betalningarna till den obligatoriska pensionsfonden för att minska budgetunderskottet. Normalt betalar den estländska staten 4 procent av lönesumman till denna pensionsfond. Nu stoppas inbetalningarna under två år.

Det är när detta skrivs blandad utveckling på de asiatiska börserna. Hang Seng i Hongkong går bäst och ligger runt 3 procent plus. Nikkei ligger på minus 1 procent och övriga börser ligger runt nollstrecket.

Oljeestimaten sänks och den globala efterfrågan kommer att minska med 2,4 miljoner fat per dag i år. Detta är åttonde månaden i rad som IEA sänker efterfrågeprognosen för år 2009. Jag är helt övertygad om att vi har passerat Peak Oil.
Detta händer idag tisdag den 14:e april 2009.

RAPPORTER:

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Intel, Johnson&Johnson

STÄMMOR:
– Lightlab Sweden (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Fondbolagens förening: nysparande i fonder i mars kl 10.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Benchmark Oil: sista dag för handel inklusive teckningsrätt i nyemission
– Malka Oil: handel i teckningsrätter avslutas

STATISTIK:
– Finland: KPI mars kl 8.00
– Mäklarstatistik kl 8.00
– Danmark: KPI mars kl 9.30
– SCB: KPI mars kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: PPI mars kl 14.30
– USA: detaljhandel mars kl 14.30
– USA: lager osålda varor februari kl 16.00
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 23.00

CENTRALBANKER:
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar