Tisdag 12:e maj – osäkert fortsatt nedåt

Som väntat, även om jag kände mig lite ensam igår imorse när jag skrev bloggen präglades börsen av vinsthemtagningar och fallande kurser. AstraZeneca var egentligen den aktie som tillsammans med Swedbank trotsade det negativa börsklimatet. AstraZeneca var börsens mest omsatta aktie efter beskedet om ett genombrott för Brilinta i fas 3-studien, aktien fick flera rekommendationer i spåren av nyheten och med ett lågt P/E-tal på endast 6,5 kan uppsidan bli riktigt spännande när klimatet är uppåt.

De flesta bankaktier förutom Swedbank noterade substantiella nedgångar (SEB låg och skvalpade kring nollan).

Nedgången tog ytterligare fart när USA öppnade, som också präglades av vinsthemtagningar. Efter ett par timmar hämtade sig börserna med stöd från teknikrelaterade aktier.

OMXS30 stängde på minus 2,3 procent på 783,4 punkter som är under stödnivån runt 790. Omsättningen var något lägre än de senate dagarna och stannade på 17 miljarder kronor. Det som kan vara lite lurigt nu är att många som drabbats av det ”mentala ankaret” ser en bra chans att komma in i marknaden lite billigare. Detta brukar vara ett förödande synsätt och brukar få amatörerna att leta köplägen i en nedgång. Köplägen skall man leta efter i uppgångar och blankningar i nedgångar. Glöm bort att göra bra affärer genom att träffa bottnar och toppar. Indexet ligger fortfarande kvar i en stigande trendkanal, rekylen innebär i första hand en avtagande takt. Klarar indexet att åter etablera sig över 790 är det tecken på styrka, bryter det ned under 775 lutar det åt en tilltagande nedgång. Den svaga stängningen i USA tyder på en tilltagande osäkerhet, vilket kan prägla inledningen på stockholmsbörsen.

Motstånd: 790 / 800 / 815
Stöd: 775 / 753

090511_omxs30real

 
090512_eric-bEricsson B stängde på 65,80 igår vilket innebar en nedgång på 1,2 procent, 20 miljoner aktier bytte ägare. De uppblåsta ryktena om att Ericsson skulle få den största delen av den gigantiska ordern i Inden kom lite på skam när det visade sig att störste konkurrenten oxå tog största delen av kakan.  Aktien befinner sig sedan oktober förra året i en stigande trendkanal där golvet som fungerat som stöd i kanalen bröts i torsdags och säljsignalen förstärks om stödlinjen vid 65 kronor passeras. Fortsätter histogrammet att tillta nedåt kan det vara början på en fallande trend. Jag är neutral till negativ till aktien.

Motstånd: 73 / 79
Stöd: 64 / 60 / 55

 

090511_swed-aSwedbank A ligger i köp sedan den 17:e maj. Aktien har ett sekundärt motstånd runt 61-63 kronor. Momentum avtog för två veckor sedan och histogrammet har skvallrat om att uppgången snart kan vara på väg att avta. Idag visade aktien på en i övrigt nedåtgående börs att den inte ger sig i första taget. Många vill vara med, analytiker och mäklarhus höjer rekommendationer och målkurser hela tiden. Histogrammet ökar åter och trots att RSI ligger i den överköpta zonen pekar det stadigt uppåt. Dagens stängning var imponerande stark och stängde på dagshögsta, men närmar sig med stormsteg nivån på 62,25 som den inte lyckades passera i fredags eller i samband med måndagens öppning. Kritiskt läge nu, styrkan i stängningen, den stora volymen som tilltog i samband med uppgången på slutet ger förutsättningar för en fortsatt uppgång. Det som talar emot är att aktien gått otroligt starkt under nästan två månader.

Motstånd: 62 / 65 / 77
Stöd: 58 / 54

De amerikanska börserna föll i linje med de europeiska börserna sedan finans- och energibolag utsattes för vinsthemtagningar. General Motors backade 9,3 procent och tillhörde de största förlorarna på förnyade spekulationer om en stundande konkurs. Den amerikanska administrationen förutsåg under dagen att BNP-tillväxten kommer att uppgå till 3,5 procent det fjärde kvartalet. Stängningen som var mycket svag under stor volym tyder på att modet avtog på slutet och osäkerheten tilltar. Den senaste halvtimmen sjönk S&P 500 dramatiskt ner till den mycket kritiska 900-nivån igen.

Bankanalytikern Meredith Whitney gjorde ett spännande uttalande i amerikansk TV i går kväll, det fick investerarna att skaka sista halvtimmen och det var väldigt nära till säljknapparna. Hon sade: fick ”Sälj dina bankaktier, ’their business models are not going to come back, ’this is the great government momentum trade’.” Jag är helt övertygad om att hon vet vad hon pratar om, det skall bli spännande att följa senare idag.

Efter nästan två månaders börsrally passar investerarna på att ta hem vinster. Banker och försäkringsbolag agerar sänken på börserna. Ytterligare tre banker meddelade idag att de genomför nyemissioner för att klara av att betala tillbaks de statliga Tarp-lånen.

Oljan och råvarurelaterade aktier följde med börserna nedåt och som mest noterades kopparpriset ned med 2,9 procent. Som jag skrev i helgen är det vanligt att börser och råvarupriser sjunker i maj, så har det skett fyra av de fem senaste åren.

Teknikrelaterade aktier gick däremot bra och såg till att hålla Nasdaq runt nollstrecket tills de sista minuterna då indexet backade till 0,51 procent minus.

I fredags lyfte de amerikanska börserna lättade av stresstesten och en inte fullt så katastrofal sysselsättningsstatistik. Många faktorer skapar trots allt osäkerhet, finanskrisen är långtifrån över, däremot har nedgångstakten åtminstone dämpats. Om vi kommer att få se en fortsatt nedgång eller om rekylen blir kortvarig är för tidigt att säga.

Den tioåriga räntan föll under kvällen med tio punkter till 3,2 procent. Råvarupriserna föll under större delen av måndagen efter den gångna veckans kraftiga uppgångar. Lagren av råolja ökar, det är nästan eller minimal efterfrågan. På onsdag presenterar det amerikanska energidepartementet siffror från de amerikanska oljelagren. Analytikerna väntar sig att lagren ökat med 1 miljon fat.

Detta händer idag tisdag den 12:e maj 2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Consilium (kl 8.00), Lundin Petroleum (kl 7.00), NCC (kl
10.00-12.00), Niscayah (kl 8.30), NSP Holding (kl 13.00), VBG

FIRST NORTH
– Redbet, Resurs CNC , SJR, West International

AKTIETORGET:
– Nordic Camping, Wiking Mineral

ÖVRIGA NORDEN:
– Genmab (efter Köpenhamnsbörsens stängning), Leröy Seafood,
Maersk, NKT Holding, PGS (kl 8.00), Songa Offshore, Tryg
Vesta (kl 7.30), William Demant Holding

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Applied Materials, Tomotherapy

STÄMMOR:
– Betsson, Biophausia, Consilium, Kilsta Metall, LC-Tec,
Nordic Camping, Nordic Mines, NSP Holding, Redbet, Resurs CNC, VBG, Wiking Mineral

BÖRS ÖVRIGT:
– Lundin Petroleum: webbsänt frukostmöte kl 8.00
– Fastigheter: fastighetsdagen 2009 kl 8.30-16.10
– Niscayah: telefon- och presskonferens kl 10.30
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Vitrolife: lunchmöte kl 12.00
– NCC: telefonkonferens kl 14.00
– Telekom: PTS arrangerar informationsmöte angående höstens auktion av kommunbaserade tillstånd för trådlöst bredband kl 14.30-16.00

– NSP Holding: presenterar försäljningssiffror för april

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Procast Media: förlängd anmälningstid, inför listning på Aktietorget, löper ut
– A-com: anmälningstid i nyemission avslutas
– Biophausia: sista dag för handel i aktien inklusive rätt till deltagande i emission
– Chemel: sista dag för handel inklusive teckningsrätt
– Lappland Goldminers: teckningstid i nyemission avslutas
– Linkmed: handlas utan rätt att delta i nyemissionen

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Human Care (1:00 kr), Insplanet (0:65 kr + extra 1:35 kr), Intellecta (3:00 kr), MTG (5:00 kr), Tele2 (3:50 kr + extra 1:50 kr), Traction (2:50 kr)

STATISTIK:
– Arbetsmarknad: Monster Employment Index kl 6.00
– Mäklarstatistik kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) april kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser april kl 8.00
– SCB: KPI april kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion mars kl 10.30
– Lettland: KPI april kl 12.00
– USA: handelsbalans mars kl 14.30
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 23.00

CENTRALBANKER:
– Fed: Ben Bernanke talar om stresstester kl 1.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

MAKRO ÖVRIGT:
– SEB: konjunkturprognos kl 10.00
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar