Tisdag 10:e mars

Det började trevande, som väntat men det blev en rejäl slutspurt i samband med att USA öppnade (tänk på att de öppnar en timme tidigare i två veckor). OMXS30 låg och sniffade runt 600-nivån i stort sett hela dagen och klarade sig bättre än de flesta andra europeiska börserna. OMXS30 stängde till slut på plus 1,3 procent på 615 under låg omsättning.

Swedbank stod i fokus efter det att Folksam efter omvandlingen av säkerheten för nyemissionen till aktier, som var säkerheten vid emissionen. Den föreslagna utdelningen slopas, men enligt flera analytiker är faran inte över. Sprabanksstiftelserna får lämna över en stor del av sina aktier till långivarna, däribland statliga Svensk Exportkredit. Blankningarna i Swedbank har aldrig varit så stor som nu.

Som vanligt har ”vissa tidningar” lite svårt att räkna. SEB har tagit ”igen en stor del av tappet” och steg 14 procent. Låt mig påminna om att aktien stod i 31 kronor vid offentliggörandet av nyemissionen och gick upp till 34 kronor, igår slutade SEB A på 19,90… (jag vet att aktien är avskild från teckningrätten)

Sony Ericsson spår att mobilmarknaden kommer att minska med 5 procent i år, det skriver Bloomberg News.

OMXS30 backade inledningsvis till kritiska nivåer och var nere på 593 som lägst, innan USA-öppningen vid 14.30 (amerikansk sommartid) som hjälpte till med ett ordentligt rally de sista timmarna. Vid stängningen slutade OMXS30 på 615,55 och är därmed på väg mot taket i den konsolideringstriangel indexet befunnit sig i de senaste veckorna. Fortsätter OMXS30 upp idag skall först nivån runt 617 passeras innan det blir en omvärdering av analysen. Initialt räknar jag med att den fallande trendlinjen som utgör tak i konsolideringen håller och att vi snart får se ett test av nivåerna kring 590-600.

Daytrading: Avvakta (som det såg ut i morse, men Citigroups uttalande lyfter)
Swingtrading: Sälj
Longtrading: Sälj

090309_omxs30

Ericsson befinner sig fortfarande i en stigande trend, men har gått in i en tillfällig konsolidering. Aktien har vid några tillfällen testat nivån kring 75-77 men har fallit tillbaks något. Kan vara klokt att avvakta ett tag för att se riktningen och om stödet och kanalbotten håller.

Motstånd: 72,50 / 74 / 76
Stöd: 71 / 70

Daytrading: Neutral
Swingtrading: Upp
Longtrading: Upp

090309_eric-b1

USA-börserna som stängde en timme tidigare än vanligt (sommartid i USA) backade när köparna plötsligt försvann efter någon timmes handel. Oron för den globala recessionen håller köparna på helspänn och nervositeten slår nya rekord för varje dag. När börserna stängde hade DJIA backat 1,2 procent, S&P stängde 1,0 procent lägre och Nasdaq backade hela 2,0 procent på 1269.

Världsbankens prognoser om att den globala ekonomin sjunker i år och att privata investerar inte kommer att investera i utvecklingsländerna spär naturligtvis på nervositeten. Även Warren Buffet som tidigare hyllats för att han ”var så tuff” och vågade handla ordentligt för några månader, sedan uttalat sig i termer som att världsekonomin har ”fallit utför en klippa”.

”Vi kommer att fortsätta se mycket volatila marknader. Det finns inga bra tecken för ekonomin”, säger Ron Rimkus på BB&T Asset Management till Bloomberg News.

Bank of America steg hela 19 procent. Energirelaterade aktier gick starkt, mycket beroende på stigande oljepriser.

Nasdaq steg rejält i den inledande handeln, efter att ha stött emot botten i den fallande trendkanalen. Det initiala rally som skapades av att det var brist på säljare ebbade ut och köparna vågade inte fortsätta utan förlorade till slut slaget mot säljarna som tog över mer och mer och när börsen stängde befann den sig åter på stödet vid 1270 (precis som dagen innan). Indexet verkar ha parkerat sig under MA20 och i den nedre delen av kanalen, det avtagande momentumet kan innebära en att vi får se en kortvarig rekyl uppåt idag. Bryts stödet runt 1270 ser det ut som om vi är på väg nedåt ordentligt igen.

Daytrading: Sälj
Swingtrading: Sälj
Longtrading: Sälj

090309_compx

I Storbritannien rapporterades det om sänkta huspriser.  Omsättningen i den brittiska detaljhandeln sjönk med 1,8 procent jämfört med samma månad förra året.

Kinas konsumentpriser minskade med över 1 procent den senaste månaden. Däremot meddelas att fordonsförsäljningen i Kina steg med 25 procent i februari, efter det att staten sänkt skatten på vissa modeller.

Asien: Det är blandad utveckling i Asien med små rörelser, förutom i Hong Kong där börsen när detta skrivs ligger på mer än 3 procent upp. Det största skälet till den kraftiga uppgången är att investerare utnyttjade droppet för oljeaktier och att banker steg otroligt mycket i slutet. Skälet till uppgången är en kompensation för den överreaktion säljarna drabbades av igår. Alltså inte riktigt relevant för vår fortsatta analys.

Detta händer idag tisdag 10/3-2009.

RAPPORTER:

AKTIETORGET
– Hammarby Bandy

ÖVRIGA NORDEN:
– D/S Norden, G4S (kl 8.00), William Demant Holding

STÄMMOR:
– Axfood, D/S Norden, Jyske Bank, Pöyry, Schibsted (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Fondbolagens förening: nysparande i fonder i februari kl 10.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Oxigene: företagspresentation kl 12.00
– Lufthansa: trafiksiffror för februari
– NSP Holding: presenterar försäljningssiffror för februari
– RNB: presenterar försäljningssiffror för februari
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Husqvarna: första handelsdag utan rätt att delta i nyemission

STATISTIK:
– Kina: KPI och PPI  februari kl 3.00
– Tyskland: KPI (def) februari kl 8.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans januari kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion januari kl 8.45
– Danmark: KPI februari kl 9.30
– SCB: Sveriges tillgångar och skulder gentemot utlandet 2008 kl 9.30
– SCB: aktivitetsindex januari kl 9.30
– SCB: industriorder januari kl 9.30
– SCB: industriproduktion januari kl 9.30
– Norge: KPI februari kl 10.00
– Storbritannien: industriproduktion januari kl 10.30
– USA: grossistlager januari kl 15.00
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 22.00

POLITIK:
– EU: ekofinmöte kl 9.30
– Riksdagen: Maria Wetterstrand besöker riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER:
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar