Tekniskt positivt men PA-mässigt svagt

sammanfattningNEW YORK: VISS UPPGÅNG PÅ EN AVVAKTANDE MARKNAD, S&P500 +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna, som handlas kring rekordnivåer, handlades nära nollstrecket på måndagen. På räntefronten har Chicagos Fed-chef uppgett att det inte är lämpligt att höja räntan förrän tidigt 2016 med tanke på det svaga första kvartalet.

Runt klockan 18.00 noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,l procent till nivån 18.282. Det bredare S&P500 klättrade 0,2 procent till nivån 2.127. Tekniktunga Nasdaq Composite noterades till 5.066 efter att ha stigit 0,3 procent.

Omsättningen i antal aktier uppgick till 235 miljoner på New York Stock Exchange och till 654 miljoner på Nasdaq.

Konfidensindikatorer för husbranschen backade två punkter i maj till nivån 54, vilket understeg analytikerförväntningarna.

Dollarn har stärkts från sitt fyramånaderslägsta, drivet av spekulation kring att positiva makrosiffror skulle kunna göra att en räntehöjning blir aktuell tidigare än befarats.

På bolagsfronten rusade klädföretaget Ann 19 procent. Konkurrenten Ascena Retail har lagt ett bud på bolaget värt motsvarande cirka 2,2 miljarder dollar.

Synergy Pharma var en annan av ljuspunkterna. Miljardären och hedgefondstjärnan John Paulson har tagit en position i bioteknikbolaget, som steg 12,5 procent.

Till skaran av storbolagsförlorare hörde Microsoft och energibolaget Chevron som minskade 0,9 respektive 1 procent.

I motsatt riktning gick läkemedelsbolaget Johnson & Johnson som steg 1,3 procent. Aktien följdes av Apple, som klättrade 1,2 procent.

Den amerikanska tioårsräntan noterades 7 punkter upp till 2,22 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”En long legged doji är en intressant kursstapel som ger tydliga signaler för vilket håll vi ska navigera efter. Tas högstanivån för denna doji ut talar mer för fortsatt uppgång till i första hand 1685 men om däremot lägstanivån punkteras ökar chansen för en nedgång mot 1540.”

Måndagen blev en skvalpig tillställning med rörelser mellan 1627 och 1612. Stängningen var dock stark och kan vara en indikation på att högstanivån i den rådande begränsningen som 1637 utgör från long legged dojin i veckografen. Måndagens stängning noterades vid 1622,6 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

I veckografen bjöds vi alltså förra veckan på en long legged doji med begränsningarna 1637,1 och 1589,7. Igår fick vi en doji i dagsgrafen med en stängning strax ovanför mitten som jag placerar i den positiva vågskålen. Både fredagens och måndagens kursstaplar är dessutom ”insidestaplar” och det innebär att vi dessutom fått en ”Shark 32:a” i veckografen. Det är inte ovanligt att ett utbrott från liknande formationer sker med kraft.

Volymen igår var lägre än i fredags och 20 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev kraftbolag och verkstad. Sämst gick olje- och hälsovårdsbolag. Starkast av OMXS30-aktierna gick Volvo B, Sandvik och TeliaSonera. Sämst gick SSAB A, Lundin Petroleum och Swedbank A. Totalt steg 294 aktier på Stockholmsbörsen medan 283 stängde på rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Eltel (kl 8.00), Consilium (ca kl 13.30), Kabe

FIRST NORTH
– Arcoma, Cantargia, Ferronordic, Inxl Innovation, SJR, Unlimited Travel, Verisec

AKTIETORGET
– Eurocine, Senzime

ÖVRIGA NORDEN
– Avance Gas (ändrat datum fr 28/5)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Vodafone (kl 8.00), Wal-Mart (kl 13.00), MTS (kl 14.00), Aveva, Home Depot (före USA-börsernas öppning), TJX Companies

STÄMMOR
– Arcoma, Bahnhof, BW LPG, Consilium, Eltel, Ferronordic, Inxl Innovation, Kabe, Kambi, Miris Holding, MTG, Oriflame, Senzime, Statoil, Tele2

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Eltel: webbsänd rapportpresentation kl 12.00
– Verisec: bolagspresentation hos Redeye kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Consilium: omsättning och orderingång för april 2015

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Atlas Copco: handel med inlösenaktier inleds (avslutas 9/6)
– Life Assays: första dag för handel utan rätt att teckna units
– Papilly: Stresscompany byter namn till Papilly
– Pilum: första handelsdag utan rätt att delta i nyemission 5:3
– SHB: första dag för handel efter split 3:1
– Tagmaster: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Autoliv (0:56 usd, kv.vis), Kinnevik (7:25 kr)

MAKROSTATISTIK
– Österrike: KPI april kl 9.00
* Storbritannien: KPI april kl 10.30
– Storbritannien: PPI april kl 10.30
– EMU: KPI (def) april kl 11.00
– EMU: handelsbalans mars kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index maj kl 11.00
– USA: TRE detaljhandelsförsäljning, veckodata kl 13.45
– USA: bostadsbyggande april kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandelsförsäljning, veckodata kl 14.55

POLITIK
– Riksdagen: Magdalena Andersson deltar vid öppen utfrågning i finansutskottet om Finanspolitiska rådets rapport kl 8.30

CENTRALBANKER
– RBA: protokoll från penningpolitiskt möte i maj kl 3.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– Riksbanken: Stefan Ingves inledningstalar vid Financial Safety Net Conference kl 13.15

MAKRO ÖVRIGT
– TF: konjunkturprognos kl 7.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Både torsdagens och fredagens stängningar var de högsta någonsin och historiskt har multipla årshögstastängningar i knappt 60 procent av fallen inneburit ytterligare högre noteringar på en månads sikt.”

Gårdagen inleddes skvalpigt och de första två timmarna pendlade kursen mellan 2124 och 2120. Därefter bröt kursen upp och tog ut både första timmens box och 2126 där ATH-nivån sattes för några veckor sedan. Igår bjöds vi på både ett nytt ATYH som nu lyder 2132 och den högsta stängningen någonsin vid 2129,2 som motsvarade en uppgång med 0,3 procent.

Jag skrev även igår att de senaste dagarnas smygande utbrott med positiva kursstaplar innebar en viss tveksamhet men med en positiv underton. Så länge kursen håller sig ovanför utbrottsnivån är jag positiv till fortsättningen men om vi de närmaste dagarna får en stängning under 2120 innebär det att vi istället får en kortsiktig säljsignal. Målkursen för utbrottet ur den stigande triangeln ligger kring 2200 och även om det inte kommer vara en spikrak uppgång talar mer för en fortsatt upp- än en begynnande nedgång.

Volymen igår var den lägsta sedan den 7:e april och 18 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Inför gårdagen skrev jag att de sämre ekonomiska utsikterna för USA kan leda till mer duvaktiga uttalande från Fed. Igår sade Chicagos Fed-chef på ett möte i Stockholm att det inte är lämpligt att höja räntan förrän tidigt 2016 med tanke på det svaga första kvartalet, vilket är ett uttalande som tolkats positivt av marknaden.

Bästa sektorer igår blev defensiva hälsovård och cykliska konsumentprodukter. Sämst gick däremot energi och telekom.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände upp och steg 1,1 procent till $130,2. Google fortsatte däremot nedåt och föll med ytterligare 0,3 procent vilket fick aktien att stänga vid $532,3. Twitter vände upp och steg med 0,5 procent för att till slut stänga vid $37,3 och den sociala kollegan Facebook noterade en uppgång med 0,6 procent och stängde på $80,9.

Asien: Det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna idag på morgonen. Kinesiska tillgångnar stiger och det har fått det breda MSCI Asia Pacific Index att vända upp och när detta skrivs noteras en uppgång med 0,3 procent. Placerarkollektivet tecknar nu in duvaktigare centralbanksagerande.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar