Stockholmsbörsen inleder upp vid stöd men stor risk för nytt nedställ

Stockholmsbörsen öppnade som väntat uppåt igår och var som mest uppe över en procent. På onsdagseftermiddagen varnade EU:s energikommissionär Günther Öttinger för att
situationen vid det japanska kärnkraftverket i Fukushima inom kort kan utvecklas till regelrätt katastrof. Tekniskt gav den spända gummisnodden en förväntad uppstuds när börsen öppnade igår. Säljarna kom tillbaks efte energikommissionärens uttalande och de dominerade hela vägen till stängningen som skedde på 1055,45 vilket motsvarade en nedgång med 0,86 procent. Av de aktier och index som jag dagligen bevakar sjönk 58 och 22 stängde på plus. Banker stod som förlorare. Tele2 och SKF steg tillsammans med Boliden och Lumi. Omsättningen uppgick till 21,5 miljarder kronor vilket var 45 procent högre än snittet.

Glädjeämnet under onsdagen får tillskrivas SKF som steg hela 3,2 procent till 170,10 kronor efter beskedet att Kennametals ordersiffror som var ovanligt bra. SKF:s vd Tom Johnstone spådde i en intervju med Reuters att
försäljningsvolymerna i första kvartalet ser ut att bli bättre än tidigare väntat tack vare återhämtning av efterfrågan i Nordamerika samt bra trend i
Europa.

Högst omsatt var Volvo B som steg 0,6 procent till 99,10 med stöd av stark leveranstillväxt under februari.

Ericsson näst mest omsatta aktien och steg 0,2 procent till 74,45 kronor. Aktien stöttades av uttalandet från bolaget att krisen i Japan inte väntas påverka omsättning i någon nämvärd grad.

Finans- och detaljhandel tog mest stryk under gårdagen och bäst gick det för verkstad och IT.

VIX, som mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner steg igår med 20,9 procent till slutnoteringen 29,40 igår. När nedgången på börsen var som störst (vid sjutiden svensk tid) nådde VIX 31,5! Under flera veckor har jag varnat för att VIX tenderat att överreagera och ”sagt” att när och om 30-nivån närmar sig för snabbt är det många som hedgar sina positioner av rädsla för en ny börskrasch. Än så länge är inte VIX uppe på kraschnivå men över 30 vet vi att paniken kan sprida sig. Nu behöver vi inte fundera på om börsen är skakig, med gårdagens snabba uppgång hos VIX kan vi räkna med nya ”överraskningar” och det kan bli väldigt kännbara nedgångar på börserna framöver.

De digitala sedelpressarna i USA har snurrat på högvarv under lång tid och risken för okontrollerade bubblor ökar när inte marknaden själv får ta hand om de problem de ställer till med. Om POMO-paketen skapat en börsbubbla eller ej är för tidigt att sia om, men att Big Ben har fått ett surt äpple att bita i den saken är helt klar!

Dollarn var igår uppe och testade av motståndet mot kronan, vid 6,51 och har därefter rekylerat ner mot 6,45 där den åtminstone för tillfället har ett stöd. Chansen för en ny uppgångsfas är uppenbar och när februaritoppen vid 6,55 passeras ges en köpsignal i det medellånga perspektivet. Efter de senaste dagarnas kraftiga uppgång kan vi däremot förvänta oss en rekyl ner mot 6,41. För tillfället noteras dollarn i 6,46. Läs gärna min dollaranalys tidigare i morse för en något mer utförlig analys. 

OMX-indexet befinner sig vid golvet i den expanderande kilen och det skapar förutsättningar för en inledande uppstuds. Vi skall dock inte ignorera kraften i de volymer som de stora elefanterna visat i samband med de senaste dagarnas nedgångar. Även idag tror jag på en inledande uppstuds, men precis som igår skall vi vara beredda på att det kan vända snabbt. Om VIX håller sig ovanför 30 eller stiger ännu mer när USA öppnar kan nedförsbacken bli brant.

Motstånd: 1072 / 1088 / 1107 / 1112 / 1135
Stöd: 1047-1045 / 1039 / 1015 / 990 / 980 / 920

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX L med en hävstång kring 7,79 och en stop loss på 949,00.
Nedgång: MINISHRT OMX S med en hävstång kring 7,08 och en stop loss på 1167,00.

Oron sprider sig för att även stora radioaktiva utsläpp kan väntas även vid reaktor 4 vid det japanska
kärnkraftverket Fukushima.

I Dagens Industri läser jag att utlänska investerare vill att den japanska finansinspektionen stänger Tokyobörsen så att de kan evakuera sin personal. Börschefen Isa Hasagawa säger att man inte kan utesluta att så sker.

Vi står inför, som jag ser det, mycket allvarlig situation. Händelserna i Japan innebär förmodligen dödsstöten för en eventuell ny kärnkraftsutbyggnad i Sverige. Vindkraftsexperimenten kommer inte att göra någon skillnad överhuvudtaget och vi kan se fram emot akuta problem med skenande elpriser. Ett riktigt mörker, på många plan.

 

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: arbetslöshet (AKU) februari kl 9.30
– SCB: småhuspriser februari kl 9.30
– Schweiz: räntebesked kl 9.30
– EMU: byggproduktion januari kl 11.00
– USA: KPI februari kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 10 kl 13.30
– USA: industriproduktion februari kl 14.15
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 14.45
– USA: ledande indikatorer februari kl 15.00
– USA: Philadelphia Fed Index mars kl 15.00

Det kraftiga fallet på de amerikanska börserna bromsades något under den senare delen av kvällen. Inledningsvis backade den amerikanska börsen över två procent. Efter EU:s energikommissionär Günter Öttinger varnade för att utvecklingen vid kärnkraftverket i japanska Fukushima inom kort kan utvecklas till en katastrofsituation satte det ordentlig press på världens börser.

Jag har under ett par veckors tid varnat för att det inte är bra om VIX börjar överreagera, speciellt när 25-nivån passeras. Igår steg VIX med över 20 procent och var stundtals över 30! Köparna försökte sig endast vid ett tillfälle igår att handla på dippen men vid 1268 kom säljarna tillbaks. Stängningen var åter svag och kursen 1256,88 motsvarade en nedgång med 1,95 procent. Ett par timmar innan stängning var indexet nere på 1248 vilket än den lägsta noteringen hittills i år. Totalt omsattes 4,6 miljarder aktier vilket är hela 37 procent högre än det dagliga snittet de senaste tre månaderna. Fram till i förra veckan hade Fed:s POMO-paket lyckats hålla de amerikanska börserna på plus men de senaste dagarnas nedgång lyser blodrött i diagrammen och är nu på väg att radera ut hela årets uppgång.

S&P 500 inför torsdagen: Osäkerheten är stor och börjar övergå i rädsla. De stora volymerna i samband med nedgångsfaserna och de överreaktioner som VIX uppvisar i förhållande till kursutvecklingen är ett tecken på att placerarkollektivet nu söker skydd. Inför dagen kan vi förvänta oss en mindre uppstuds i inledningen men ena handen ligger beredd på säljknappen. Även om vi får en och annan uppstuds skall vi ta det lugnt och vara försiktiga med övernattningar.

Motstånd: 1276 / 1288 / 1294 / 1307 / 1325 / 1333 / 1358
Stöd: 1244 / 1230 / 1199 / 1172 / 1167

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 P med en hävstång kring 5,64 och en stop loss på 1065,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 P med en hävstång kring 6,60 och en stop loss på 1401,00.

I Asien är det mestadels nedåt nu på morgonen. Japanska Nikkei faller med 1,4 procent efter förnyad oro kring det havererade kärnkraftverket i Japan.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar