Den gångna veckan präglades av små rörelser och konsolideringen vi varit inne i har nu varat i två månader – det är ett tydligt tecken på osäkerhet. De ackumulerade små nedgångarna genererade en nedgång på minus 2,07 procent. Den genomsnittliga omsättningen låg runt 10 miljarder kronor per dag.
Tittar vi på tyska DAX, de amerikanska börserna eller OMX är utvecklingen snarlik. Det som är intressant är att S&P 500 (som jag tittar mycket på har brutit ner från de försök till utbrott uppåt som testades för en månad sedan. Det längre MA20 som jag använder för den långa trenden har utgjort ett stöd än så länge under de test som gjorts nedåt. Den kortare trenden är redan bruten och pekar åter nedåt (den var uppåt från mitten av mars till mitten av juni). Tack vare bankernas tekniska styrka och den lägre kronan som gynnat utvecklingen för de svenska exportföretagen har den svenska börsen än så länge klarat sig bättre än kollegorna. Det råder däremot inget tvivel om att en rejäl sättning på de amerikanska börserna inte kommer att gå obemärkt förbi.
OMXS30:
Både på DAX och S&P-500 håller det på att bildas en huvud-skuldra formation som kan innebära en vändning nedåt om inte kursen bryter upp över 4700 på DAX och 900 på S&P-500 är sannolikheten stor att detta kan bli startskottet på en nedgång mot i första hand 4200 för DAX och 820 på S&P-500.
S&P 500:
DAX:
Alla tre index ligger i en långsiktigt nedåtgående trend (MA200) och har gjort det sedan början av 2008. Det medellånga medelvärdet MA50 håller på att bryta ner för både OMXS30 och S&P-500. OMXS30 ser starkast ut av de tre, men brakar kollegorna ner följer Sverige med nedåt, men tekniskt ser OMXS30 starkast ut och kan vara på väg att bryta upp. Ericsson, H&M och Nordea höll börsveckan uppe bättre än övriga Europa.
Den närmaste tiden kommer att visa om det bär av uppåt igen eller om de tekniska formationerna på de amerikanska börserna drar nedåt som det ser ut.
Fundamentalt ser jag fler och fler orosmoln på finanshimlen. Arbetslösheten stiger och BNP har nått sin lägsta nivå på länge, nya BNP-siffror från USA kommer den 31:a juli. Enligt PR-maskineriet Obama har stimulanspaketet på 787 miljarder dollar fungerat enligt plan (vad skall han säga…).
Som vanligt är det makrostatistik och rapporter som kommer att styra utvecklingen den närmaste tiden.
Bensin till brasan (DN) – Ekokrisen blir värre (DN) – Börsveckan slutade i moll (AFV)