Teknisk analys: Stockholmsbörsens bryter snart ut

veckan

veckanflagStockholmsbörsen har i likhet med de europeiska kollegorna präglats av lösen och försök att permanenta sig ovanför motståndsnivåerna den senaste veckan. I torsdags lyckades index nå över motståndsnivån kring 925 och det såg under någon timme ut som attacken skulle lyckas, men efter bara någon timme mattades uppgången av och föll tillbaks mot 920 igen.

I den positiva vågskålen lägger jag den starka och obrutna trenden uppåt, där nedgångarna hittills varit måttliga under relativt små volymer. Makrostatistik och bolagsrapporter har hittills legat i linje eller bättre än förväntningarna. Många branscher ser starka ut och ser ut att ha betydligt mer att ge.

I den negativa vågskålen har den senaste tiden en negativ divergens och att många aktier gått oerhört starkt och osäkerheten kan få många att börja ta hem vinster, som kan bli kännbara. Flera stora index börjar se överköpta ut och närmar sig nu kritiska motstånd.

omxs30real39I bägge vågskålarna ligger att OMXS30 tajtats till ordentligt och att vi är nära ett utbrott, men om det sedan blir uppåt eller nedåt börjar bli svårt att gissa. Sentimentet och trenden är starkt uppåt, jag ser därför en större sannolikhet för uppgång. De närmaste motstånden uppåt ser jag runt 960 och 1030. Stöd hittar vi närmast runt 900 och 850.

Matchen går vidare och det debatteras flitigt bland förståsigpåarna (dit jag inte räkar mig) om börsen skall fortsätta uppåt eller nedåt. Varningarna att september kommer vara månaden då uppgången avtar och stora rekyler tilltar verkar komma på skam. Kloka män som analyserar börsen med kaffesump och gammeldags navigationsverktyg anser att börsen kraschar mellan den 4:e och 7:e november. De stora mäklarna råder småsparare att tanka bank- och finansaktier, vilket jag tror kan bero på att de själva gått in hårt i emissioner, det kan bli lurigt den närmaste tiden och risken för stora sättningar är uppenbar.

in-x11S&P 500 som är det amerikanska index som liknar den svenska börsens sammansättning mest har haft en mycket positiv utveckling den senaste veckan med en uppgång på hela 2,4 procent. Alla trender pekar uppåt och indexet ser starkt ut. En orsak kan vara att de aktier som indexet till huvudsak består av har släpat efter övriga börser och det faktum att smart money söker sig mot tradiotionella branscher när det börjar kännas osäkert. Detta har nu börjat avspegla sig på verkstadsaktier som gått starkare än börsen som helhet. Indexet har hittills i år avancerat 18,3 procent, vilket kan jämföras med 40,0 procent för OMXS30. Indexet är uppe och tangerar taket i den stigande, men tajta formation som S&P 500 nu befinner sig i. Jag börjar skönja en viss negativ hastighetsdivergens och överköpta nivåer, hittills har det endast resulterat i smärre rekyler ned mot golvet i formationen för att sedan ta fart igen.

H&M som jag skrivit positivt om några gånger de senaste veckorna har seglat upp och flera dagar varit börsens draglok. I veckan har den tidigare årshögstanoteringen testats och passerats men denna gång blev det ett misslyckat försök.

Oljebolagen har legat i en fallande trend sedan början av juni och testar nu av motståndet kring det tertiära medelvärdet. Med ett fortsatt stigande oljepris och utbrott över trendlinjen tror jag på en tioprocentig uppgång inom de närmaste veckorna. Sektorn stängde positivt i fredags.

Verkstadssektorn har varit pigg sedan juli månad och har stigit oavbrutet med undantag för sista veckan i augusti. För tillfället hämtar indexet andan något efter förra veckans kraftiga uppgång. Sektorn ser definitivt ut att ha mer att ge och flera bolag ser efter de senaste dagarnas rekyl intressanta ut. SSAB A har ett stöd kring 105,00 kronor och behöver kanske ner och samla kraft innan nästa attack uppåt kan påbörjas. Jag rekommenderar att invänta köp tills aktien åter påbörjar uppgången och då placera en stop loss på 105,00 kronor och en målkurs på 120 kronor.

SKF B ser intressant ut och en köpsignal har genererats enligt WT. I det korta perspektivet kan aktien se något överköpt ut, men ett genombrott över 107 kronor kommer troligen att ge aktien en extra skjuts uppåt. Köp rekommenderas på nuvarande nivå och stoppen placeras lämpligen på 99,00 kronor. Motståndsnivåerna kring 109,00 kronor och och 117,00 kronor tror jag passeras enkelt i samband med ett positivt börsklimat. Målkurs 120 kronor.

Skanska B har varit och nafsat på motståndsnivån kring 105 kronor de senaste veckorna. Nu ser aktien ut att ha samlat kraft för att ta sig igenom och fortsätta uppåt och utvecklas till ett riktigt intressant köp. Det är ett ganska kraftigt motstånd runt 107 kronor, men när pölen passerats kan målkursen mycket väl vara 140,00 som 160,00 kronor. Stoppen lägger jag på 98,50 kronor.

Banksektorn har gått upp 96,6 procent sedan botten den 9/3 och har vid ett flertal tillfället sett överköpt ut. Momentumindikatorerna befinner sig just nu på neutralt territorium och konsoliderar innan nästa uppgång kan ta vid. Efter den senaste tidens uppgång

Swedbank har stigit oavbrutet sedan i början av juni och nådde årshögsta i torsdags med 71,00 kronor. Aktien har den senaste veckan fått flera rekommendationer, men frågan är om inte aktien står inför en rekyl. Den negativa hastighetsdivergensen och avtagande volymerna i uppgångfaserna kan tyda på att aktien närmar sig en vändning. Trenden är fortsatt positiv men svårigheten att lyfta MACD i samband med uppgångarna gör att övriga kollegor ser betydligt intressantare ut.

Handelsbanken har inte hängt med övriga bankkollegor den senaste tiden. De stigande bottnarna ligger snyggt på den stigande trendlinjen. Kursen befinner sig nu vid golvet på i den stigande kanalen, dessa nivåer har varit bra köplägen så länge kursen befunnit sig ovanför MA20, vilket är fallet fortfarande. I slutet av augusti nåddes årshögsta på 192,00 kronor som nu utgör ett stöd som behöver passeras för att det skall bli fart i uppgången. Jag ser en potentiell uppgång till runt 220,00 kronor. Köp så fort rekylen vänder uppåt och placera stop loss-nivån runt 174,00 kronor. Traila den glidande stoppen vid MA20, så länge kursen håller sig ovanför, är det bara att hänga i.
 
Med andra ord är det en spännande vecka vi ger oss in i där det gäller att hålla koll på stöd- och motståndsnivåer mer än någonsin. De tajta formationerna skvallrar om att det snart är något på gång. Upp- eller ner har jag ingen aning om, men lägst odds får ändå uppsidan.

Trevlig helg, vi hörs imorgon!

Läs även: Wall Street avslutade starkt (dagensPS). Dämpad stämning på börsen (dagensPS). Därför faller börsen (VA). En glödhet bransch (AFV). Swedbank (AFV). Surt avslut på veckan (e24). Råvaror och olja går starkt (Cornucopia). Pensionsmyter (Flutetankar)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar