Stockholmsbörsen öppnade torsdagen, som väntat med ett runaway gap, som bara partiellt täpptes till. Strax innan 50%-stödet (av gapet) kom köparna tillbaks. Kursen testade nivån kring 1110 några gånger innan stödet från USA stärkte köparna de sista två timmarnas handel. Stängningen vid 1115,23 motsvarade en uppgång med 1,38 procent. Hittills i år har nedgången nu reducerats till 3,5 procent efter den senaste veckans avancemang med hela 5,7 procent. Även igår hade vi en positiv dag där 57 aktier av de 65 jag dagligen bevakar stängde på plus. Endast 6 stängde med negativa förtecken. Det innebär att V/F-indikatorn (vinnare/förlorare) stängt över 50 procent varje dag den senaste veckan, ett tydligt styrkebesked (ju fler aktier som deltar i uppgångarna desto tryggare uppgång). Omsättningen uppgick till 15,3 miljarder kronor vilket var 10 procent högre än snittet.’
Skanska steg 3,5 procent till 113,20 kronor efter att bolaget fått i uppdrag att bygga ett sjukhus i USA. NCC steg 2,9 procent efter en beställning att bygga till Linköpings sjukhus.
Råvaror steg ytterligare igår efter den allmänna glädjeyran över att Grekland klarar sig några veckor till genom att nya lån förmodligen godkänns.
Meda som jag rekommenderade häromdagen steg igår 3,5 procent till 68,80 kronor efter att bolaget meddelat att det ingått ett samarbetsavtal med Valeant. Det kommer innebära stora provisioner de närmaste åren.
Efter att ha testat av och vänt upp vid stödet kring 114 kronor ser Tele2 åter mycket intressant ut. Aktien vände för ett par dagar sedan upp över sentimentnivån MA-20 och utmanar nu motståndet kring 125,30 som om det bryts utgör en bra trigger för en uppgång mot nästa motstånd vid 131 kronor.
Astrazeneca har laddat länge för en större uppgång och ser efter stigande bottnar ut att åter utmana primärtrenden. Avvakta något med köp men placera aktien bland övriga i listan ”Go where the oil is”.
VIX (fear index) fortsatte nedåt med 4,3 procent till 16,5 igår. Jag anser att en nivå mellan 15-16 innebär att placerarkollektivet är bedrägligt lugna och många börsnedgångar har börjat vid denna nivå, många sänker garden och tycker att allt verkar lugnt och skönt, inget att oroa sig för. Då och just precis då, är köparna som lättast att slå ut. Än så länge finns det utrymme för fortsatta uppgångar, men ju lägre VIX sjunker desto närmare nödutgången skall vi dansa och med allt mindre steg.
USD/SEK noteras även idag kring 6,31. Under natten har valutaparet varit något öre högre upp, men det är relativt små rörelser idag och många håller nog andan inför veckans viktigaste siffra i eftermiddag (ISM).
Råoljepriset (Brent) har planat ut och noteras när detta skrivs i 112 dollar per fat.
De dagar marknaden väntar på viktig statistik brukar det vara lugnt. Efter den senaste veckans kraftiga uppgång är jag säker på att både köpare och säljare välkomnar lite lugna rörelser. Fram till någon timme innan stängning kan vi räkna med små rörelser och det skulle förvåna mig om det positiva sentimentet inte tar överhand, även om ISM-siffran skulle bli något lägre än förväntat. Det är psykoliskt viktigt att indexet etablerar sig över primärtrenden innan den positiva månadseffekten är över på onsdag.
I eftermiddag presenteras veckans viktigaste makrosiffra nämligen ISM (inköpschefsindex). Det finns en oro för att siffran skall falla under 50-nivån för första gången sedan juni 2009. Vad betyder det att indexet faller under just 50? Jo, det innebär att inköpscheferna ser indikationer på att farten i industrin saktar in och det är det absolut sista man vill höra i USA, just precis nu när QE2 skall upphöra och ekonomin växa på egen hand…
Motstånd: 1122 / 1126-1129 / 1140-1145 / 1161
Stöd: 1105 / 1095 / 1085 / 1079 / 1062-1062 / 1048-1045
Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX V med en hävstång kring 8,64 och en stop loss på 997,00.
Nedgång: MINISHRT OMX Q med en hävstång kring 6,39 och en stop loss på 1229,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)
Tyska banker gick igår med på att låna ut pengar till det stora svarta greklandshålet.
Håkan Juholt får enligt en artikel i DN kritik för att sakna förändringsvilja. Hur kan de säga så han vill ju tillbaks från det som får landet och individer att växa till det gamla goda Komvux och AMS. Det är väl förändringar mot det som istället visat sig fungera. Internt anser partiet att han gör för lite för jämlikheten. Jag som är så fördomsfri kan inte annat än småle inombords när jag tittar på hans utseende och drar mig till minnes hur denne självgode pösmunk agerade i Oskarshamn. Vi har definitivt inte hört det sista om den dryga smålänningen.
Idag rapporterar Diamyd (spännande).
Håll koll på följande tider idag:
– Japan: hushållens konsumtion maj kl 1.30 (-1,9% i maj)
– Japan: arbetslöshet maj kl 1.30 (4,5% i maj)
– Japan: KPI maj kl 1.30 (+0,3% i maj, kärn-KPI +0,6%)
– Japan: Tankan-rapport 2 kv kl 1.50 (sämre förväntningar)
– Kina: PMI industrin juni kl 3.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin juni kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik juni kl 9.30
– EMU: PMI (def) industrin juni kl 9.58
– Storbritannien: PMI industrin juni kl 10.28
– EMU: arbetslöshet maj kl 11.00
– USA: Michigan-index (def) juni kl 15.55
– USA: ISM inköpschefsindex industrin juni kl 16.00 (veckans viktigaste siffra)
– USA: bygginvesteringar maj kl 16.00
Trots att inte arbetslösheten verkar ge vika noteras en ökning av orderingången i vissa distrikt i USA, vilket tolkas av en del bedömmare som att den ekonomiska tillväxten skall tillta under det tredje kvartalet. Gårdagen fortsatte som väntat uppåt under börsens två första och sista timmar under torsdagen. Stängningen skedde åter nära dagshögsta på kursen 1320,64 vilket motsvarade en uppgång med 1,01 procent. Det är första gången sedan i början av november som jag noterar en vecka där varje dag stiger med sådan kraft. Hittills i år har indexet stigit med 5,01 procent och den senaste veckan med 2,9 procent. Det är första veckan Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket låg i linje med snittet.
S&P 500 inför fredagen: Det är alltid trevligt när USA-börsen följer regelboken och agerar i enlighet med mina analyser. Nu vill jag se att uppgången håller i sig även efter onsdag nästa vecka men framförallt att 1345-nivån tas ut och bekräftas. Önskvärt är att volymen fortsätter att öka så att det blir tydligt att de stora elefanterna söker sig in på arenan. Jag är positiv på lång sikt, neutral på medellång och positiv på kort sikt. Inför dagen håller världen andan inför veckans viktigaste siffra där ”framtidsnäsorna” indikerar om de tror på fortsatt stigande ekonomisk aktivitet i industrin eller om festen är på väg mot sitt slut. Små rörelser fram till 16:00, efter det torde en positiv siffra stärka sentimentet, en negativ skapa initial oro men inte av någon långvarig karaktär.
I eftermiddag presenteras veckans viktigaste makrosiffra nämligen ISM (inköpschefsindex). Det finns en oro för att siffran skall falla under 50-nivån för första gången sedan juni 2009. Vad betyder det att indexet faller under just 50? Jo, det innebär att inköpscheferna ser indikationer på att farten i industrin saktar in och det är det absolut sista man vill höra i USA, just precis nu när QE2 skall upphöra och ekonomin växa på egen hand…
Motstånd: 1326 / 1331 /1345 / 1360
Stöd: 1311 / 1302 / 1288 / 1274
Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 R med en hävstång kring 6,09 och en stop loss på 1138,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 S med en kring 6,27 och en stop loss på 1485,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)
Det är blandade rörelser i Asien nu på morgonen, men mestadels uppgångar. Japanska Nikkei stiger med 0,3 procent men i Kina backar Shanghai med 0,4 procent. Australienska All Ordinaries faller med 0,3 procent men det bredare Asia Top 100 indexet stiger med 0,6 procent. Dollarn faller och euron stiger och kronan stärks mot både euro och dollar. Råvarupriserna faller, men det är små rörelser.