Teknisk analys: Stockholmsbörsen inleder upp och testar kanaltaket

Efter ett inledande gap nedåt kom köparna tillbaks vid stödnivån 1048 och det tog bara tre minuter för att täppa till gapet. Stärkta av framgången och förhoppningar om en tillfällig lösning i Grekland fick OMX-indexet att stiga under den största delen av måndagen. Stängningen vid dagshögsta 1068,99 motsvarade en uppgång på 1,29 procent. Trots uppgången saknades bredden i uppgången vilket visas bland de 65 aktier jag dagligen går igenom, endast 44 stängde på plus och 21 stängde med negativa förtecken. De aktier som pressats den senaste tiden såsom Scania B, Nibe, Volvo B och Elekta steg mellan 3 och 4 procent. Det gick sämre för bankerna (som lyfte i USA igår) där Swedbank ledde nedgången med 3,6 procent. Hittills i år har OMXS30 fallit med 7,5 procent. Gårdagens omsättning uppgick till 14,3 miljarder kronor vilket var 3 procent högre än snittet.

Bästa sektorer under måndagen blev IT och sällanköpsvaror med draghjälp från tungviktarna H&M B och Volvo B. Den enda sektor som stängde på minus var finans med Swedbank som sänke. Banksektorn har gått svagt den senaste tiden i spåren på oro för en grekisk default. I går vände dock banksektorn upp i USA och det kan skapa en edge om börsklimatet är positivt idag.

Registreringarna av tunga lastbilar i Europa steg med 63 procent i maj jämfört med samma månad för ett år sedan. Störst var ökningen i Polen och Frankrike. Scania och Volvo har gått starkt de senaste veckorna men om börsklimatet är positivt finns det goda förutsättningar att aktierna kommer att utvecklas starkare än börsen som helhet.

I Scaniaaktien fick vi igår en bullish engulfing som samtidigt var en key reversal för uppgång från en översåld nivå 2 standardavvikelser under 50-dagars medelvärde och en konvergens mellan momentumindikatorerna och prisgrafen. En uppgång över 139,30 kronor där vi hittar ett sekundärt motstånd ger en köpsignal om OMXS30 är positivt. (Videoanalys nedan):

VIX (fear index) föll inte mer än 2,6 procent till 20,6 trots att de amerikanska börserna steg kraftigt. Självklart är det negativt att volymerna är låga, vilket tydligt visar att de stora elefanterna inte riktigt vågar sig in. Så länge indexet befinner sig ovanför 20 är taket i konsolderingsformationen bruten och sannolikheten är stor för att indexet fortsätter upp i spåren på nya nedgångar hos de amerikanska indexen. Nivån som sådan tillåter utan vidare fortsatta uppgångar men det speglar alltid en viss osäkerhet när en indikator inte följer regelboken.

USD/SEK vände i natt upp vid stödet kring 6,42 och noterar när detta skrivs kring 6,44. Läs gärna min utförligare dollaranalys som jag skrev tidigare i morse. 

Råoljepriset (Brent) skapade igår morse en botten vid 102 dollar per fat. Idag på morgonen har råoljepriset stigit i spåren på fallande dollar och stärkta förhoppningar att Greklandskrisen åtminstone tillfälligt skall lösas. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 106 dollar. 

I den positiva vågskålen befinner vi oss i en positiv del av månaden och OMX-indexet är fortfarnde översålt. Som väntat resulterade det igår i en kraftig uppstuds. Det är fortfarande en bit kvar till taket i den fallande trendkanalen och det är min gissning att indexet åtminstone skall upp och testa detta kring 1084 och 1079 innan nedgången åter tar vid. Om taket bryts, ja då kan vi i första hand sikta mot 1095 och därefter 1125.

Motstånd: 1076 / 1083-1085 / 1104-1106 / 1125-1126 / 1140
Stöd: 1055 / 1045 / 1041 / 1020 / 1000

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX Q med en hävstång kring 7,42 och en stop loss på 952,00.
Nedgång: MINISHRT OMX P med en hävstång kring 7,22 och en stop loss på 1179,00.

Fackföreningarna i Grekland protesterar och är som vanligt kontraproduktiva till de utförsäljningar av flygplan, vapenfabriker, stränder och bankaktier som landet tvingas till. Det de inte förstått är att de ”handlat på krita utan täckning”, då måste man göra rätt för sig.

Från nyår höjs kapitalskatten på utländska kapitalkonton till 35 procent vilket är högre än den svenska på 30 procent.

Krisen i Saab förvärras och igår gick IAC som är den största underleverantören till kronofogden med ett krav på 44 miljoner kronor. Miljöpartiets nya språkrör Gustav Fridolin försöker plocka billiga poäng genom att påstå att en konkurs kommer att få allvarliga konsekvenser för hela landet om det inte bedrivs aktiv politik. Han säger att kompetensen och kunnandet måste tas tillvara och att det är regeringen som måste se till att så sker. Billiga poäng och politiskt drabbel. Jag hade högre tankar än så för den utomordentligt duktige Fridolin (vars politik jag iofs inte stödjer).

Intressant artikel av Björn Davegård på Tradingportalen angående Grekland och den turbulens vi har att vänta.

Idag rapporterar MQ.

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: detaljhandel maj kl 1.50
– SCB: detaljhandel maj kl 9.30
– Storbritannien: BNP (def) 1 kv kl 10.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/Case-Shiller husprisindex april kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator juni kl 16.00
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30
– Tyskland: KPI (prel) juni (se nedan)

De tyska importpriser sjönk med 0,6 procent i maj jämfört med april. En jämförelse med motsvarande månad för ett år sedan visar att priserna stigit med 8,1 procent. Priserna föll med dubbelt så mycket som analytikerna hade förväntat sig.

De amerikanska börserna steg under måndagen på lugnande besked kring Greklandskrisen, det hjälpte inte att privatkonsumtionen sjönk i maj, vilket var första gången på 10 månader. Frankrike presenterade ett förslag på hur återinvestering av grekiska obligationer, där 70 procent av innehaven rullas över i obligationer med 30 års löptid. S&P 500 öppnade upp och steg oavbrutet till klockan 20:00 (svensk tid) innan en viss avmattning. Stängningen vid 1280,10 motsvarade en uppgång med 0,9 procent. Bäst bland indexen gick Nasdaq som steg 1,3 procent. Volymerna var överlag låga, ett tecken på att de stora elefanterna inte riktigt vågar kliva på gaspedalen. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 14 procent under snittet.

S&P 500 inför tisdagen: Det är en statistikintensiv vecka vi har framför oss. Idag får vi reda på husprisindex för april och hushållens tro på framtiden. Inför dagen hänger mycket av utvecklingen på hur väl de närmaste motståndsnivåerna håller. Sedan i början av maj har nivåerna varit pålitliga och det skulle innebära att vi kan se fram emot en vändning när kanaltaket testas. Naturligtvis innebär ett utbrott genom taket att det positiva sentimentet och vändningsformationen från igår bekräftas. Verkar jag osäker och garderande så är det precis det jag är, men det mesta talar för att motstånden håller och skapar en inledande svag nedgång.

Motstånd: 1285-1288 / 1295 / 1312 / 1330
Stöd: 1270 / 1260 / 1248 / 1243 / 1227-1225

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 6,02 och en stop loss på 1103,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 T med en kring 6,40 och en stop loss på 1437,00.

I Asien inledde de flesta börserna uppåt under tisdagen på förhoppningar om att det grekiska parlamentet kommer att anta de föreslagna åtstramningarna. Efterhand har dock indexen fallit tillbaks och när detta skrivs noteras det bredare Asia Top 100 för en nedgång på 0,6 procent. Nikkei som var upp 1,2 procent efter beskedet att detaljhandelsförsäljningen stigit mer än väntat föll i den sena handeln tillbaks till en uppgång på 0,6 procent. LG Electronic steg med drygt 1 procent efter en undersökning som visar att amerikanska företag kommer att öka sina utgifter för IT. De kinesiska börserna backade efter den senaste tidens uppgång. I Australien steg All Ordinaries med 0,2 procent. BHP Billiton agerade draglok med en uppgång på 0,8 procent i spåren av stigande olje- och kopparpriser.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar