Teknisk analys: Stockholmsbörsen inleder ned – stöd vid 1137 – kanske test av 1126 i em

Den förkortade Kristi himmelfärdsdagen i onsdags öppnade uppåt men redan i öppningen bildades en lång svans på ovansidan med högstanoteringen vid 1158,25. Vid andra försöket att passera motståndet tog säljarna över och skapade en stängning på 1153,52 vilket motsvarade en knapp uppgång med 0,19 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg 31 och 29 stängde med negativa förtecken. Även om det var halvdag uppgick inte omsättningen till mer än 4,5 miljarder kronor.

Under torsdagen föll de europeiska börserna kraftigt i spåren av den amerikanska sättningen i onsdags.  DN

Bäst gick telekomrelaterade bolag trots att Nokia fortsatte tynga sektorn. Även om Ericsson var Stockholmsbörsens högst omsatta aktie i onsdags och lyckades stänga på 1,8 procents uppgång och 92,95 kronor föll aktien tillbaks i USA med motsvarande 2,8 procent efter Stockholmsbörsens stängning. SvD

Tele2 som jag rekade i onsdags steg hela 4,1 procent till 125,70 kronor. Under förmiddagen ändrade även Nordea inställning till aktien och höjde reken till köp.

Banker gick trögt och både Swedbank och SHB A stänge på minus 1,6 respektive 0,6 procent. SHB ser svagt ut tekniskt för tillfället. Den uppgång som aktien inledde med i tisdags passerade precis 20-dagars högstastängning och därefter tog säljarna över och bildade en lång svans på ovansidan. Säljsignalen bekräftades i onsdags.

VIX (fear index) som mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner backade igår tillbaks med 1,1 procent efter onsdagens uppgång med hela 18,5 procent. Inför fredagen noteras VIX i 18,1 som inte är någon kritisk nivå, men i onsdags fick vi ett tydligt besked på hur snabbt placerarkollektivet kan få panik om kraftiga nedgångar fortsätter. Som jag skrivit de senaste dagarna skall vi alltid ifrågasätta flockens beteende, speciellt när de är bedrägligt lugna (VIX under 16), det är alltid en förhöjd risk när den breda massan inte ser någon risk för nedgång. Dagens notering medger utan problem utrymme för uppgångar men det som tilldrar sig mitt största intresse för tillfället är om och hur VIX reagerar när 25-nivån passeras och 30 närmar sig. Förhoppningsvis kommer jag få tid (om det inte sker under fredagens handel) att återkomma till det. För tillfället anser jag att man skall vara neutral både till nya långa och korta positioner. Håll garden fortsatt högt och dansa nära nödutgången med mindre steg än vanligt.

USD/SEK har stabiliserat sig kring stödet 6,18-6,20. När detta skrivs noteras valutaparet i 6,20. 

Råoljepriset (Brent) har fallit något sedan i onsdags morse och ett fat brent råolja kostar när detta skrivs kring 117 dollar.

Risken är stor för en initial nedgång när börsen öppnar idag. Det som tilldrar sig mitt intresse är hur och om förra veckans lägsta nivå vid 1126 nås och om nivån i så fall håller, dessförinnan är det 1137 som skall testas av. Efter en inledande nedgång är risken stor för en sidledes rörelse i väntan på veckans viktigaste siffra kl 14.30 då sysselsättning för maj i USA presenteras. Förväntningarna är rejält nedskruvade för att inte siffran skall komma som en chock (ett stort antal arbetslösa men färra än de nedstkruvade förväntningarna kan alltså tolkas positivt).

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX N med en hävstång kring 7,67 och en stop loss på 1039,00.
Nedgång: MINISHRT OMX F med en hävstång kring 9,75 och en stop loss på 1239,00.
I onsdags kom beskedet att även Vitryssland ber IMF om stabiliseringslån på motsvarande 50 miljarder kronor.

Inte helt oväntat går den grekiska regeringen med på nya åtstramningsåtgärder för att få ett nytt räddningspaket från EU och IMF. Grekerna protesterar som vanligt på de sparåtgärder som landet tvingas underkasta sig för att få ytterligare stödpengar. Det är ju förskräckligt att behöva acceptera att betala skatt, bara få EN årslön efter pensionen som kan ske så tidigt som 60 år… Stackars greker! Vad skulle de gå med i EU för om de inte kan få bidrag till sin försörjning… Nu tar grekerna åter tag i situationen på sitt sätt – genom att nya storstrejer… DN, DN

Köpenhamnsbörsen håller stängt idag.

Håll koll på följande tider idag:
– Finland: BNP 1 kv kl 8.00
– EMU: inköpschefsindex (def) tjänstesektorn maj kl 9.58
** USA: sysselsättning maj kl 14.30 **
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn maj kl 16.00

De amerikanska börserna sjönk på onsdagen pressade av Greklands försämrade kreditbetyg från Moody. Igår meddelade kreditföretaget att man har för avsikt att sänka USA:s kreditbetyg om landet inte höjer skuldtaket de kommande veckorna. I onsdags föll S&P 500 med hela 2,28 procent till 1314,55 och stängde på dagslägsta. Hotet om att Moodys skall sänka kreditbetyget för USA om inte vita huset visar på framsteg till mitten av juli låg som en våt filt över marknaden under torsdagen. Igår var det skvalpigt och avvaktande och stängningen skedde knappt under noll på 1312,94 som motsvarade en nedgång med 0,12 procent. Omsättningen i onsdags var marginellt över snittet och igår strax under. DN, DN, SvD, SvD, AFV, AFV

S&P 500 inför fredagen: Om indexet inte punkterar 1295 under fredagen är förutsättningarna goda för en vändning och att det medellånga positiva sentimentet återställs. En stängning under förra veckans lägsta (1295) innebär att en negativ medellång trend har bekräftats. Tar sig inte indexet förbi 1318 är det fortfarande säljarna som dominerar och risken för att den negativa stämningen tilltar och helgens nattsömn prioriteras är stor. Idag kommer sysselsättningssiffror där förväntningarna är nedskruvade och kanske de kan bli en trigger (åt bägge hållen).

Motstånd: 1318 / 1332 / 1335 / 1344 / 1356 / 1371 / 1387
Stöd: 1305-1303 / 1295 / 1261 / 1230

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 S med en hävstång kring 7,35 och en stop loss på 1180,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 P med en hävstång kring 8,13 och en stop loss på 1442,00.

I Asien öppnade de flesta börserna uppåt tidigare i morse men därefter har de fallit tillbaks. Japanska Nikkei backar 0,6 procen och australienska All Ordinaries noteras när detta skrivs för en nedgång med 0,4 procent. VA

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar