Teknisk analys: Stockholmsbörsen allt mer negativ

Torsdagen öppnade nedåt med ett tydligt gap som köparna inte lyckades täppa till. Istället stärktes säljarna när breakoutnivån vid 1063 punkterades. Stängningen skedde vid 1055,24 vilket motsvarade en nedgång på 1,67 procent, nära dagslägsta. OMX-indexet föll med 2,6 procent förra veckan och hittills i år uppgår nedgången till 8,7 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar föll 58 och endast 7 stängde positivt. Lundin Petroleum backade 4,4 procent. Omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor, vilket var 6 procent högre än snittet. VA, VA

Greklandskrisen, som egentligen är ett skynke för att dölja resten av krisen i syd- och västeuropa samt USA (enligt mig) fortsätter att spöka. Inte blir det bättre av att Papandreou uttalar sig att hans dröm är att bygga ett socialistiskt föregångsland. Detta uttalande har spädde på oron på många av de asiatiska börserna nu på morgonen.

I torsdags stängde det breda Euro Stoxx-indexet med en nedgång på hela 2,5 procent.

Sämsta branscher i torsdags blev energi, råvaror och verkstad som föll med mellan 2 och 3 procent. Ingen bransch stängde på plus.

Högst omsatt i torsdags blev HM B som stängde knappt under nollan på 209,60 kronor. Atlas Copco backade 3,2 procent till 153,60 kronor och ännu sämre gick det för SSAB som backade 3,3 procent efter att Société Générale sänkt riktkurserna för de svenska verkstadsbolagen. Rio Tinto har sänkt priserna på järnmalm till kinesiska stålverk och det påverkar naturligtvis SSAB:s värdering.

Kappahls rapport i torsdags kom in något bättre än väntat och risken för en akut nyemission anses nu undanröjd. Aktien blev torsdagens raket och steg hela 15,5 procent till 29,80 kronor.

Skräpbolagen Eniro och Diamyd utmärkte sig (som vanligt) och backade 7,1 respektive 15 procent.

VIX (fear index) bröt redan i torsdags upp över taket (vid 20) i konsolideringen, men föll tillbaks strax innan stängning. Fredagen börnedgång skapade åter lite nervositet och VIX steg 9,4 procent till 21,10, som i sig inte är en speciellt oroande nivå. Den positiva månadseffekten kan mycket väl tillåta uppstudsar från 200-dagars medelvärde och det skulle med all sannolikhet få VIX att falla tillbaks i konsolideringskaneln mellan 15 och 20. Om VIX däremot åter vänder upp och passerar 25 med omotiverat stora rörelser sprider sig oron snabbt. Håll garden fortsatt högt och navigera nära nödutgången med mindre steg än normalt. 

USD/SEK vände upp vid stödet 6,32 i torsdags och har stigit till 6,52 och därmed stängt två dagar ovanför primärtrenden MA-200. En indikation på att USD/SEK etablerat allt högre toppar och bottnar sedan slutet av april och därmed bekräftat ett trendskifte till en positiv trend.

Råoljepriset (Brent) har på motsvarande sätt fallit tillbaks i och med den senaste tidens allt svagare konjunktursiffror. Nu utmanas 200-dagars medelvärde, vilket kan ge en uppstuds upp i samband med att positiva kvartalsrapporter, månadseffekten och ett bättre nyhetsflöde (som går mot ”det kunde ju varit värre”). När detta skrivs kostar ett fat Brent råolja 104,36 dollar.

I den positiva vågskålen befinner vi oss i en positiv del av månaden och OMX-indexet är ordentligt översålt. Det mesta talar för att de stundande kvartalsrapporterna kommer in starkt och då brukar även negativa nyhet ”tolkas positivt”. I den negativa vågskålen fortsätter krisen i syd- och mellaneuropa vilket de sänkta betygen för de italienska bankerna i fredags bekräftar. Förutsättningarna är goda för en uppstuds när veckan inleds, men det är otäckt nära att 1048-nivån punkteras och då kan nedförsbacken bli brant. Låter det som helgarderingar? Ja, då speglar det ganska väl den osäkerhet jag känner för tillfället.

Motstånd: 1066 / 1076 / 1085 / 1095 / 1106 / 1110 / 1126
Stöd: 1049 / 1045 / 1043 / 1026 / 1009

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX L med en hävstång kring 6,80 och en stop loss på 927,00.
Nedgång: MINISHRT OMX Y med en hävstång kring 8,09 och en stop loss på 1149,00.
Alla ledamöter i Saabs styrelser har avgått, förutom clownen Victor Muller. Jag blir så förvånad när de anställda och facket uttalar sig att de är chockade efter beskedet att bolaget inte har råd att betala ut junilönen. Ju längre man väntar med jobbiga beslut, desto dyrare blir det. Det är precis samma sak med aktier, när de inte utvecklas som väntat skall man sälja av. Saab skulle lagts ner när GM som trots allt kan branschen inte såg någon framtid för trollhättemopederna. Att tillverka en bil, som för få vill köpa är dödsdömt. Med en av europas sämsta företagare som frontfigur kommer fiaskot snart vara ett faktum, ju längre pajasen Muller får hållas, desto dyrare för alla inblandade… Som vanligt går facket och (S) i fronten för att regeringen gör för lite, som vanligt är det tvärdrag på den kanten. DN, SvD, VA, VA, AFV, AFV

Andreas Papandreou vill skapa ett socialistiskt välfärdssamhälle i Grekland, står det i Di… Är det inte precis det han gjort? Att leva på de rika grannarna, är inte det just precis ett socialistiskt drömsamhälle? AFV
 

Följande tider bör vi hålla koll på idag:
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– SCB: handelsbalans maj kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion maj kl 14.30

I fredags öppnade det amerikanska S&P 500-indexet svagt nedåt men efterhand fortsatte nedgången för att till slut stänga nära dagslägsta vid 1268,45 vilket motsvarade en nedgång på 1,17 procent. Nasdaq tog täten i nedgången och föll med 1,3 procent. Totalt omsattes 3,6 miljarder aktier, vilket var 20 procent högre än snittet. AFV

S&P 500 inför måndagen: Indexet befinner sig i ett mycket intressant läge och är på väg att utmana stödet kring 1248. Om stödet håller kan det vara läge att börja skala in sig, med tanke på tiden och styrkan i stödet. Om stödet däremot  punkteras är det mycket som talar för att den positiva trenden, för denna gång, är bruten och att 1170-nivån är nästa anhalt. I eftermiddag kommer statistik över de privata inkomsterna men det mesta talar för relativt lugna rörelser när veckan inleds.

Motstånd: 1274 / 1285 / 1295 / 1316
Stöd: 1263 / 1258 / 1248 / 1227

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 6,35 och en stop loss på 1103,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 P med en hävstång kring 7,94 och en stop loss på 1386,00.

I Asien är det nu på morgonen mestadels fallande börser på förnyad oro för Greklands och även USA:s ekonomiska problem. Toyota och Samsung föll imorse med 2 procent vardera. Även banker hade det tufft efter beskedet från Baselkommittén beslutat att stora banker som är ”too big to fail” skall öka sin kapitaltäckning med 2,5 procent för att undvika framtida finanskriser. Sydkoreanska Kospi föll med 1,1 procent. Hang Seng i HOng Kong föll med 0,7 procent och i Australien backar All Ordinaries med 1,0 procent. Till en början gick Kina emot strömmen, men efterhand föll börsindexen tillbaks och noteras nu strax under nollan. Nedgångarna är dock måttliga. DN, SvD

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar