Teknisk analys S&P 500 torsdag 10 december

in-xdag26Teknisk analys S&P 500: Gårdagen stod inte för några större överraskningar. Efter  en initial nedgång de första femton minuterna täckte köparna nedgången och lyckades få upp indexet ovanför nollstrecket. Därefter tog säljarna över till kl 20:00 (svensk tid) och pressade tillbaks kursen ner till samma nivå som vid öppningen. Köparna tog åter tag i situationen och höll i taktpinnen så att stängningen kunde ske på 1096 punkter, vilket motsvarade en uppgång på 0,4 procent, men fortfarande är det minus 0,9 procent för veckan som helhet. Omsättningen uppgick till 3,5 miljarder aktier, vilket är 13 procent lägre än genomsnittet. Totalt sett visade plankan en svag dominans för köparna.

Indexet ligger fortfarande kvar inom den stigande trendkanalen som etablerades i juli månad. Den alltmer uttdragna konsolideringen kan vara en begynnande toppformation, eller en uppladdning inför ett utbrott uppåt, som fortfarande är det mest troliga.

in-x57Risken för rekyl ökar som jag nämnt tidigare, attacken mot 50%-linjen misslyckades och svansarna på topparna i både dags-, vecko- och månadsdiagrammet tyder på att säljarna tar över så vid 50%-motståndet. I dagsdiagrammet befinner sig golvet i den stigande stödlinjen just nu på 1084 punkter, vilket är den nivå som indexet etablerat som stöd i den kortare horisontella konsolideringen som påbörjades i början av november. Senast detta stöd höll var den 27:e november och nu ser det ut som indexet är på väg ner och testa av detta stöd igen, det är endast 1,1 procent ner till stödet.

MACD-histogrammet börjar nu bli negativt, vilket inte är någon större fara, förrän den blå MACD-linjen oxå bryter ner under nollinjen. Den fallande stödlinjen som förbinder MACD-linjens toppar har hittills utgjort ett motstånd och kursrörelserna uppåt får allt svårare att få med sig MACD. Avtagande hastighet, eller trendvändning? Ja, det får den närmaste tiden avgöra.

Det krävs utbrott från stöd- och motståndsområdena för att något nytt skall hända, just nu är det extremt avvaktande och svårt att hitta några tendenser mer än de som redan påtalats.

Motstånd: 1112-1114 / 1118-1120 / 1096-1098
Stöd: 1083-1085 / 1068-1070 / 1035 / 1020 /

(inlägget publicerat 10/12 klockan 06:58)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar