Teknisk analys S&P 500 fredag 29 januari

in-xdag61Teknisk analys S&P 500: Det var till en början måttliga rörelser på de amerikanska börserna, så även på S&P 500. Efter ungefär en halvtimme tappade köparna luften och säljarna körde snabbt och effektivt över det motstånd som bjöds. Efter två timmars handel noterades dagens lägsta kurs, som även är årslägstanotering, 1078 punkter. Köparna kom tillbaks något, men de sista tjugo minuterna var det åter säljarna som höll i taktpinnen. Det är många svaghetstecken på S&P 500 och den största anser jag vara bristen på volym i uppgångarna och den kraft som säljarna visar när de eliminerar köparna. Slutnoteringen blev till slut 1084,5 punkter, en nedgång på 1,2 procent. Volymen uppgick till 4,9 miljarder aktier, vilket är 35 procent mer än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

inxanlays8Jag har sagt det ett antal gånger de senaste veckorna, att indexet börjar se svag ut, men att jag inte sällar mig odelat till säljarna förrän alla stöd är brutna. Det som får mig att svänga över aningen mer åt det negativa hållet är flera faktorer.
– Den tilltagande volymen i nedgångarna.
– De negativa stängningarna och köparnas otålighet.
– Den stigande trendlinjen är bruten.
– CS utseende för en toppformation.
– MACD är i sälj för första gången sedan mars 2009 i veckodiagrammet (brukar sällan bli fel)

Nu gäller det att inte ta några köppositioner. Så länge MA-100 är platt horisontellt är bör man hålla sig neutral på medellång sikt, när MA-100 börjar luta nedåt är det tillåtet att blanka. Förutom några kortare uppstudsar är min kompass nu riktad söderut.

Det börjar se riktigt mörkt ut (för de som inte gillar nedgångar) och förutom några uppstudsar som jag inte tror vara så länge, efter den femte februari tror jag köparna får svårt att komma tillbaks. Nästa stödområde hittar vi inte förrän vid 1030-området.

MA-200 börjar nu plana ut och ligger för tillfället runt 1012 punkter och det är just nu inte mer än 6,6 procent ner dit. Bryts även MA-200 med en dagsstängning under då gäller det att ha fallskärmen beredd.

Nu har MACD-linjen i dagsdiagrammet brutit ner genom nollan och turboeffekten lät inte vänta på sig. Detta och korrelationen med MA-100-punktering innebär att det kan bära av nedåt från nu.

Det är dock viktigt att komma ihåg att vi är mitt inne i en intensiv rapportperiod där det kan vända på någon sekund. Ett bra exempel på det är hur HM självt kunde lyfta hela Stockholmsbörsen inledningsvis igår. Det gäller alltså att ha respekt för de fundamentala faktorer som faktiskt kan kullkasta våra sannolikhetsprinciper på någon sekund.

En öppning över 1100 ser jag positivt, på samma sätt som en öppning under 1078 ökar risken för en ny nedgångsfas.

I veckodiagrammet som brukar vara väldigt tillförlitligt för den medellånga utvecklingen befinner sig MACD fortfarande obrutet i sälj.

Motstånd: 1103 / 1115 / 1142 / 1150-1152
Stöd: 1075-1078 / 1029 / 1019 / 1000 / 870

(inlägget Publicerat 29/1 klockan 06:42)

 
Etiketter: daytrading, day trading, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar