Teknisk analys S&P 500 fredag 20 november

in-xdag16Teknisk analys S&P 500: Efter den senaste månadens starka utveckling var det dags för säljarna att visa upp sig. Pressen från bla den stigande dollarn satte press på indexet redan från öppningen. Säljarna var aktiva och under relativ hög volym redan i inledningen pressades S&P 500 ner till den förväntade stödnivån 1085-1088. Trots nedgången på 1,4 procent till 1095 punkter, befinner sig indexet på plus 0,1 procent under veckan. Igår uppgick omsättningen till 3,6 miljarder aktier vilket var högre än de senaste tre månadernas genomsnitt. I volymdiagrammet syns tydligt att aktiviteten ökat betydligt jämfört med tidigare i veckan. Köparna kom tillbaks under den senare delen av dagen och drev upp indexet något.
in-x47Jag har nämnt det ett antal gånger att det är helt naturligt med en andhämtning vid motståndsnivån 1111 som innebär att halva nedgången återhämtats, efter den stadiga uppgången sedan den 2 november. MACD-linjen är uppe och nosar på den fallande motståndslinjen som förbundit de fallande topparna sedan i slutet av juli. De starka obrutna trenden pekar fortfarande uppåt, men en rekyl ned mot stöden MA-20, MA-50 och botten skall först brytas innan vi kan förvänta oss en större nedgång.

Som vanligt i slutet av denna typ av anndhämtningspaus blir det några dagar med orolig handel och det gäller att hålla koll på stöd- och motståndsnivåer för att vara med på utbrottet som definitivt närmar sig. Uppåt eller nedåt? Det är upp till de som spår med andra metoder att bestämma… Det troligaste är ett utbrott uppåt, men riskaptiten är avtagande, vilket volymökning i samband med nedgångarna tyder på.
Motstånd: 1111 / 1118
Stöd: 1085 / 1075 / 1060

(inlägget publicerat 20/11 klockan 06:52)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar