Teknisk analys: OMXS30, S&P 500, USD/SEK, VIX och Guld

OMXS30: Stockholmsbörsen befinner sig i en stigande trend och så länge vi inte får någon månadsstängning under 12 månaders glidande medelvärde anser jag att trenden är uppåt. På nedsidan bevakar jag 1086-1100 där vi återfinner 12-månaders medelvärde, men störst intresse är doch att inte stödnivån i samband med cable day punkteras. På ovansidan är det årshögsta vid 1083 som sammanfaller med de fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000 och juli 2007 (den streckade linjen förbinder månadsstängningarna). I diagrammet noterar vi lägre toppar och det finns helt klart en del mörka moln som tornar upp sig, men å andra sidan är det precis så det brukar se ut strax innan utbrotten. Hur vet vi då vad vi skall navigera efter? Jo genom att bevaka de stöd och motståndsområden som diagrammet ger oss. Så länge inte 12-månaders medelvärde punkteras fortsätter vi leta köpsignaler. Skulle de fallande längre motståndslinjerna brytas förändras sentimentet till allt mer positivt men just nu är det en viss osäkerhet vad som händer i närtiden.

S&P 500: Indexet befinner sig i uppåtgående trender både på lång-, medel- och kort sikt. De senaste två månaderna har indexet konsoliderat mellan 1247 och 1347 som utgör de stöd- och motståndsområden vi bör hålla koll på. Avståndet ner till ett års medelvärde uppgår nu till 13 procent vilket jag anser är på väg att bli överköpt i det medellånga perspektivet. Så länge indexet trots allt håller sig ovanför ett 52 veckors medelvärde ska vi fortsätta att leta köptillfällen. Det är självklart inte fritt från mörka moln, ett av de är att insiders sålde nästan 36 gånger mer än de köpte under föregående vecka.

USD/SEK: Valutaparet befinner sig i ett mycket intressant läge där amplituden blir allt mindre i under upp- och nedgångsfaserna. USD/SEK närmar sig nu 5,80 som utgjorde botten i slutet av april 2008 då endast 3 procent trodde på att dollarn skulle vända upp. Nu är det bara 5 procent som tror på en dollaruppgång och dollarn ser översåld ut. Det är alltid en varningssignal när det breda placerarkollektivet pratar om ras och fortsatta nedgångar, då är det i regel lönsammare att börja leta efter signaler för vändningar och de börjar dyka upp i form av konvergenser och spänningar mot de längre medelvärdena. Nu är det i stort sett bara en månad kvar på Fed:s pågående POMO-paket (permanenta och automatiska uppköp av stadspapper) som har satt press på dollarn. Kommer det ett nytt paket eller inser man kanske vilka gigantiska obalanser nya stöd kommer att innebära? Jag är övertygad om att vi kommer se ett högre pris på dollarn vid årsskiftet.

VIX: När indexet noteras mellan 15-16 brukar jag benämna det som att ett bedrägligt lugn infinner sig. Den senaste veckan har indexet fallit ner till 14,7 som vi behöver förflytta oss tillbaks till juni 2007 för att hitta motsvarande låga/lugna noteringar. Precis som i alla andra sammanhang är den motståndare som tror han/hon är oövervinnerlig och därmed inte bryr sig om att vara beredd med garden den som löper störst risk att få stryk. Enligt mitt synsätt är VIX ett av de mer tillförlitliga sentimentsindikatorerna och jag gillar definitivt inte det jag ser nu.

Guld: Självklart påverkas guldpriset (i dollar) av den fallande dollarn, men mot den svenska kronan backar istället guldpriset. Även guldpriset i dollar ser överköpt ut då det befinner sig högt upp i den stigande kanalen och stochastic över 95 i veckodiagrammet. Vänder stochastic ner kan vi förvänta oss en nedgång mot jämviktslinjen i den stigande kanalen. Guldaktier har haft en svag utveckling de senaste två veckorna.

Vi hörs imorgon bitti till dess önskar jag alla läsare en riktigt bra fortsättning på helgen!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar