Teknisk analys OMXS30 och SEK/Euro tisdag 16 februari

omxs30realdag75Teknisk analys OMXS30 & Svenska kronan: Veckan inleddes med en kort, mycket kort uppgång, men draghjälp från Asien och den hårt spända gummisnodden på nedsidan. Som jag skrev i gårdagens morgoninlägg var det stor risk att nedgången vidtog när spänningen i gummisnodden avtagit, vilket torde sammanfalla med den fallande motståndslinjen. Sagt och skett, efter tio minuter hade motståndet kring 935 testats av, spänningen i gummisnodden avtagit, köparna blivit ”utmattade” och släppte efter dagshögsta 935,7 in säljarna i matchen som körde ner kursen till nästa stöd kring 925. Börsen rörde sig därefter sidledes till klockan 16.00 då oron för PIIGS-länderna åter tilltog efter ett ”Monaiskt” uttalande från den grekiska finansministern Giorgious Papaconstantinou att landet gör tillräckligt. Självgodheten går över landsgränserna vill jag lova. Detta tillsammans med en del negativ tysk statistik stärkte säljarna som lyckades pressa ner kursen för att åter testa av årslägsta kring 919, innan en liten uppstuds på slutet fick upp stängningen till 923,4 punkter, en nedgång på 0,9 procent. Omsättningen var extremt låg (se rubriken ”kurser” ovan), under 10 miljarder kronor, men både USA och Japan höll stängt.

Det finns ett flertal förklaringar till varför köparna har så låg riskaptit och uthållighet. Ett av skälen är naturligtvis att kronan stärks mot Euron och utländska investerare minskar exponeringen i Sverige, vilket avspeglar sig bland sektornedgången hos exportberoende bolag.

eursekDen svenska kronan har stärkts ordentligt mot euron den senaste tiden. Fibnivån 61,8% och eurokursen kring 10,20 höll emot ganska bra och har fungerat som ett stöd och 50%-linjen (10,50) har inte varit bruten sedan i juli månad. Nu har euron trillat under stödnivån och fallet tilltar. På ovansidan utgör den fallande motståndslinjen som förbinder topparna och gjort det alltsedan mars månad 2009 ett effektivt motstånd. Det sekundära stödet kring 9,80 är nästa nivå som skall testas följt av 9,60 därefter ser det glest ut ända ner till 9,35. Bryts den blå fallande begränsningslinjen bör man ta det lugnt, men nu indikerar alla indikatorer en fortsatt kräftgång för euron, med en och annan uppstuds på vägen ner.

omxs30analys12Gårdagens stängning var den lägsta sedan den 3:e november och gummisnodden är åter spänd på nedsidan. Det lutar åt att indexet åter skall upp och testa av motståndet som den fallande blå linjen utgör. Motståndslinjen befinner sig nu kring 935-nivån. Nästa anhalt om köparna lyckas ta sig förbi är MA-100. Sedan MA-20 bröt under MA-50 har fem av de senaste sju dagarnas stängningar har varit under MA-100 och två gånger har 919-nivån testats och stått pall.

Så länge inte mer än hälften av de två senaste staplarnas sammanlagda höjd tagits över av köparna så att en tydlig svans lämnar kvar minnet av säljarnas dominans, är det säljarna som dominerar slaget. Detta kommer att sammanfalla med begränsningen av den fallande motståndslinjen och bör bli ganska enkelt att definiera.

Även om jag, som ni märker intagit en alltmer negativ inställning är det viktigt att komma ihåg att indexet behöver etablera sig under 919-nivån för att det skall bli någon fart i nedgången. Stödnivån kring 919, som trots allt klarat två tester kan istället ge förutsättningar för ett bra avstamp uppåt. Den låga volymen under gårdagen gör samtidigt att man inte bör lägga för mycket vikt vid gårdagens utveckling.

I dagsdiagrammet framgår tydligt att det är ont om stödnivåer kvar efter att 919 bryts.

Det är som värsta dramat, det börjar bli riktigt kul och spännande och det är inte helt fel att konsolideringstrejda när nivåerna håller som de gjort i 13 veckor, kan det bero på att de är självuppfyllande som någon menade i ett mail häromdagen, ja vad tror ni? Klart det är, men vem bryr sig om orsaken, jag är mycket mer intresserad av utfallet, vad som ligger bakom är inte lika intressant.

Den starka stängningen i går i kombination med den hårt spända gummisnodden borde ge oss en liten uppstuds i inledningen, men det visar sig om köparna vilat så att de orkar hålla ut mer än tio minuter denna gång.

Idag förväntar jag mig således åter en initial uppgång eftersom gummisnodden är så pass hårt spänd på nedsidan. Om uppgången håller i sig idag beror inte bara på de tekniska förutsättningarna, det beror även på nyhetsflödet.

En öppning under 919 och en snabb punktering av 914-916 nivån behövs för att skapa förutsättningar en fortsatt resa söderut. Öppnar kursen över 933-935 skapas förutsättningar för att även 942 passeras under dagen.

Motstånd: 933-935 / 940-942 / 952 / 977 / 986
Stöd: 925 / 919-920 / 916 / / 910 / 860-870

Inlägget publicerat 16/2 klockan 06:59

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar