Teknisk analys OMXS30 – många tecken på nedgång

Som jag skrev i morse har det bildats en negativ divergens och vi ser detta i börsöppningen som är nedåt präglad av vinsthemtagning och en mindre önskan att äga risk. Den negativa divergensen ser vi förutom på OMXS30 även på S&P 500 och Nasdaq, vilket är intressant för utvecklingen ”over there” i eftermiddag. Börsen tyngs i inledningen av utvecklingen i Asien och den senare delen av gårdagen i USA.

Initialt var nedgången runt 1 procent men stödet kring 912 har stått pall och nu ligger kursen inom ett smalt område inom öppningsticket, vilket låg i linje med de flesta övriga europeiska börserna. Klockan 11.20 uppgick omsättningen till 5,1 miljarder kronor och indexet ligger nu runt 916 punkter och en nedgång på 0,6 procent.

Tekniskt pekar alla tre trender fortfarande uppåt, vilket innebär att dagens rekyl skall ses som en andhämtning och ett gyttjehål. När de som inte skall vara med på festen hoppat av åker vi vidare uppåt. Vi måste dock komma ihåg att den senaste tidens uppgång inte kan fortsätta oavbrutet, men nu är frågan hur djupt gyttjehålet är och hur lång tid vi behöver för att bli av med oönskade gäster så att indexet kan ta sig vidare, det vet vi om några dagar. Köparna har vunnit de flesta slagen idag och motståndsnivåerna runt 916-918 och 920-922 står närmast på tur att testas – såvida inte säljarna åter tar kommandot (aldrig får det vara enkelt). Det postiva klimatet, som är den viktigaste indikatorn och att uppgången har fått med sig i stort sett alla branscher talar för att sentimentet fortsätter ”positiviseras”.

Det som talar emot en fortsatt uppgång för tillfället är att volymen på OMXS30 inte längre stiger i uppgångsfaserna, utan tvärtom sjunker. Divergensen som jag påpekat några dagar är negativ och extremt stora förväntningar på höga framtida vinster gör att ett eventuellt fall kan bli kraftigt. Oavsett om detta innebär att vi befinner oss i en bull market eller en korrigering av den tidigare kraftiga nedgången vet jag inte, bara att man skall ta det som ytterligare ett varningstecken. 

omxs30real20

 

Energibolagen tynger börsen med Lundin Petrolium som faller 1,3 procent till 67,30 och Alliance Oil som backar 1,44 procent till 85,50 kronor i spåren på nedgången på råolja, efter ökad oro för Kinas återhämtning.

Konsumentrelaterade produkter backar med Ticket Travel, Björn Borg och JM som största sänken. De backar mellan 4 och 6 procent. Electrolux och H&M tillhör cykliska aktier som tynger börsen idag. Volvo B backar 2,67 procent till 63,75 vilket är helt naturligt efter den senaste tidens kraftiga uppgång.

Bäst går det idag för Telekom och Medicin.

Peab B backar med 1,4 procent till 43,10 kronor, trots att bolaget kom med en rapport som klart överträffade förväntningarna.

Helt ”logiskt” stiger New Wave eftersom rapporten visar på ett betydligt sämre resultat än väntat, men förmodligen ändå bättre än ”riktigt dåligt”. Aktien lyfter hela 13 procent efter den dåliga rapporten till 19,10 kronor. Värt att notera är att bolaget sänkte prognosen för helåret 2009.

Boliden återfinns även idag bland aktier som är extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet. Aktien backar 2,6 procent till 75,50 kronor i spåren på fallande metallpriser. Även Lumi backar och Swedbank backar, de omsätts även de extremt mycket idag i förhållande till börsvärdet.

sektorer53

Totalt är det 123 aktier som stiger, 208 som faller och 232 som ligger på samma kurs som vid stängningen igår. Plankan lutar nedåt med 73 mot 23 procent.

Läs även: Pessimister (Cornucopia). Bolaget vinstvarnar – dagens börsraket (dagensPS). Börsproffs varnar (dagensPS). Börsen öppnar nedåt (dagensPS). Black Internet utsatt för sabotage (DN). Fjärde AP-fonden bättre än index (DN). 500 skall lämna COOP (DN SvD). Arbetet nedlagt på Dometic (DN). SBAB – det vänder uppåt (SvD). BNP upp 2010 (SvD). Black Internet saboterat (SvD). Svenska folket sågar facket (SvD). Varning för räntechock (VA). Dags att ingripa Reinfeldt (VA). Bostadspriserna ökar 2010 (AFV). Vinnarna tappar på börsen (AFV). Faran över för New Wave (AFV). Därför faller börsen (AFV)

*

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar