Teknisk analys OMXS30 måndag 1 februari

omxs30realdag64Teknisk analys OMXS30: Fredagen öppnade starkt med en uppgång på 1,1 procent till 948 punkter efter tjugo minuter. Därefter täppte säljarna till en stor del av uppgången i öppningen och inte förrän kl 14.00 gick det att ta position när kursen passerade över brakeoutnivån.

Den stora aktiviteten i Ericsson, H&M och Nordea samt uppgångar i en del andra rapporterande bolag och positiv amerikansk statistik tillförde den riskvilja som behövdes för att köparna skulle dominera dagen ut.

När börsen stängde var det på 953,7 punkter, en uppgång på hela 1,8 procent, vilket var betydligt bättre än kollegorna i resten av Europa. Omsättningen uppgick till 18,9 miljarder kronor, vilket var 18 procent högre än det dagliga genomsnittet hittills i år. Jag tycker dock det är intressantare att titta på volymbalansen och de senaste två veckorna har volymen ökat fler dagar när börsen gått ner än när börsen gått upp, ett tydligt och tidigt tecken på att positivismen håller på att avta.

omxanlaysmonthI månadsdiagrammet uppträder nu ett flertal indikationer på att det kan vara en toppformation som håller på att bildas. De allt lägre bottnarna i konsolideringsformationen tillsammans med säljarnas övertagande av januari månads candlestick som tillhörde köparna helt och hållet till en början. Nu har säljarna eliminerat mer än hälften av köparna och producerat en förhållandevis lång svans upptill som en triumf över sina segrar.

Den stigande positiva trendlinjen som varit obruten sedan i mars är bruten.

Trots allt har inte nedgången tagit fart på riktigt ännu och det som håller kvar en viss riskvilja är de positiva rapporter som lyckas hålla kvar indexet inom intervallet 935 och 965 den senaste tiden.

omxs30analys1I dagsdiagrammet ser fredagens formation stark ut, men det är lätt att vilseledas i rapporttider som dessa då statistik och rapporter kan dra undan fotfästet på bråkdelen av en sekund. Det går inte att bortse från omvärlden i dessa rapporttider.

I MACD-diagrammet visar historikdiagrammet på avtagande momentum, men det är till stor del beroende på de kraftiga uppgångarna i de rapporterande bolagen som gett draghjälp åt hela OMX.

Jag ser fler och fler osäkerhetsfaktorer, även om fredagen stängde veckan över MA-100, som normalt borde vara ett positivt tecken. Idag ser jag det istället som att en öppning under MA-100 som nu befinner sig kring 940 ökar chansen för en nedgång.
Förutom några enstaka rekyler under den kommande veckan har jag som jag nämnt vid ett flertal tillfällen mer och mer börjat skruva in kompassen söderut, som i detta fallet innebär en neutral syn på indexet.

För dagen är sannolikheten stor för en öppning nedåt men det gäller att hålla koll på de stöd- och motståndsnivåer som gäller. Intervallet ligger just nu inom 935 och 977.

Motstånd: 940-942 / 952-954 / 960-970 / 978 / 986
Stöd: 935 / 924-926 / 915 / 908 / 860

Inlägget publicerat 1/2 klockan 07:32

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar