Teknisk analys OMXS30: Kortsiktigt extremt översålt

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Placerarkollektivet har en tendens att tolka det mesta negativt när börserna stigit ”för länge” och när de faller brant. Trots att uttalandet från Ben Bernanke var väntat och att utvecklingen i Kina är på väg att peaka (som allt som stigit ”för länge” gör) verkar det på nyhetsflödet som att det är märkligt att den kinesiska aktiemarknaden gått in i en bearmarket. För att lugna marknaden kommenterade Fed-ledamoten Richard Fisher, som tidigare uttalat sig kritiskt kring QE3, att investerare inte bör överreagera på centralbankens plan om en kontrollerad minskning av tillgångsköpen.

Stockholmsbörsen: Efter ett negativt gap på 1,4 procent kom säljarna tillbaks precis vid 38%-nivån för att pressa ner kursen till 1109 som noterades klockan 10.30. Resten av dagen var en skvalpig tillställning mellan 1119,5 och 1112,5. Säljtrycket tilltog något den sista kvarten och stängningskursen 1112,1 motsvarade en nedgång på hela 2,3 procent.

Vi får förflytta oss tillbaks till augusti 2011 för att hitta en månad med en lika stor nedgång men mycket kan hända till fredag. I månadsdiagrammet noteras en mycket kraftfull dark cloud cover.

I veckodiagrammet kan vi konstatera att de senaste sex veckorna lyser knallröda och vi fick en säljsignal i veckodiagrammet och vi får förlytta oss exakt ett år tillbaks för att hitta en lika stor nedgång under sex veckor. Därefter bjöds vi på en kraftfull uppgång under 14 veckor men vi ska komma ihåg att ju fler som riskerar att förlora vinster, desto större är risken för att stoppar ryker och tvingar även de som inte tänkt sälja att behöva kliva av sina innehav.

Föregående vecka stängde med en nedgång på 3,3 procent vilket innebär att vi nu kan lägga fem veckors i rad till handlingarna. Den totala uppgången i år har med gårdagens nedgång reducerats med 0,7 procent.

Endast två av aktierna på OMXS30 steg igår nämligen AstraZeneca (+0,3%) och Lundin Petroleum (+0,2%). Sämst gick Electrolus (-4,9%), SKF B (-4,8%) följt av Boliden (-4,7%).

Omsättningen på OMXS30 var visserligen lägre än i fredags men uppgick till hela 16,3 miljarder kronor vilket var hela 31 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. De senaste tre nedgångsdagarna har därmed skett under en volym som varit nästan 40 procent högre än snittet.

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Övrigt som kan vara av intresse:
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Cepiprint

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: PPI maj kl 9.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– Spanien: växelemission kl 10.30
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– Ungern: räntebesked kl 14.00
* USA: order varaktiga varor maj kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/Case Shiller husprisindex april kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator juni kl 16.00
* USA: försäljning nya bostäder maj kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
* USA: Finansminister Lew håller tal kl 23.00

USA: Veckan inleddes med fallande kurser och efter två timmars handel hade indexet backat 2,0 procent. Efter två test av 1560-nivån kom köparna tillbaks och lyckades hyfsa till siffrorna något. Stängningskursen 1573,2 motsvarade en nedgång på 1,1 procent och skedde precis på samma nivå som kursen öppnade den första femminutersstapeln på. Sämst av de ledande börsindexen gick Nyse Comp. som backade 1,4 procent och för Nasdaq 100:s del var det den fjärde dagen i rad med fallande kurser och gårdagens noteringen innebar en ny åttaveckorslägsta.

Igår skrev jag: ”Fredagens kursstapel omfamnades helt av torsdagens men så länge inte 1608 tagits ut är det säljarna som dominerar de två senaste dagarna”. För att köparna ska vara tillbaks i matchen krävs nu att 1606 tas ut, men redan om 1600 tas ut är chansen stor för att köparna vågar sig tillbaks. Trots den initiala nedgången igår är det trots allt positivt att köparna kom tillbaks och sög upp säljtrycket kring 1560, nu återstår det att se om de klarar det igen, eller om säljarna bara tog en kortare paus i nedgången.

I månadsdiagrammet har vi nu fått en mycket tydlig/kraftfull bearish engulfing. Vi får förflytta oss till maj förra året för att hitta en lika tydlig vändningsformation, men vi ska komma ihåg att ”inte lika många plågades” vid en vändning då! Vi handlar med känslor och ska hela tiden tänka: ”Var gör det mest ont…”.

Den sektor som inte stängde på minus var dollarrelaterade bolag som steg med marginella 0,1 procent. Sämst gick guldrelaterade bolag och basråvaror som backade med 4,2 respektive 2,0 procent.
Totalt omsattes 3,0 miljarder aktier på S&P 500 vilket visserligen var lägre än i fredags men väl 32 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 15 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg. Föregående vecka innebar en nedgång med ytterligare 2,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 10,3 procent vilket kan jämföras med 12,2 procent för Nasdaq Composite.

Ingen av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple fortsatte ner med hela 2,6 procent och stängde på $402,5. Google backade med 1,3 procent till $869,8 och Facebook backade med hela 2,4 procent till $23,9.

Asien: Det är branta fall på de kinesiska börserna där oron för en börskrasch nu påtalas från allt fler håll. Placerarkollektivet befarar att centralbanken kommer att strama upp de olika stödpaketen och som vanligt är det stor osäkerhet kring hur mycket substans det varit kring tidigare tillväxtsiffror. Indexet för de största aktierna på den kinesiska börserna faller idag på morgonen med 4,8 procent. Den kinesiska centralbanken kläms mellan långsiktiga uppoffringar för att tillgodose kortsiktiga spekulanter för att undvika en börskrasch.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar