Teknisk analys: OMXS30 klockan 11:10 den 19:e maj

Klockan 10:55 Börsen öppnar rejält uppåt men uppgången avtar åtminstone temporärt vid motståndsnivån 795. Just nu ligger OMXS30 på 1,7 procent plus på 793 punkter. Omsättningen är betydligt högre än i går och redan har det omsatts aktier för 5 miljarder.

Momentum har avtagit något och vi får kanske en avvaktande handel fram till klockan 14:30 när bostadsbyggandet i USA för april presenteras. Histogrammet har börjat avta, vilket kan betyda att indexet samlar sig för en ny attack, vilket kan dröja till efter statistiken i eftermiddag. Händer inget speciellt och tiden går kan indexet mycket väl börja smyga sig ner mot kanalbotten runt 785. Troligast är att indexet kommer att ligga i kanalen mellan 790 och 800 till klockan 14:30. Bryts motståndet runt 795-800 kan det bli ett ryck uppåt.

omxs30real1111

Ericsson är mest omsatt och ligger just nu på 1,17 procent plus på 69,20 kronor. En representant för den indiska teleoperatören BSNL:S upphandling av 93 miljoner linjer troligen kommer förmodligen att delas mellan Ericsson, Huawei och Alcatel-ITI.

Systerföretaget Sony-Ericsson har det lite kämpigare för tillfället och meddelar till den japanska nyhetsbyrån Nikkei att bolaget behöver ta in bortemot 100 miljoner Euro innan verksamhetsåret är slut.

Verkstad med Sandviken i spetsen går som tåget och har avancerat hela 4,64 procent, SKF ligger på plus 3,62 procent, Volvo B plus 5,50 procent och SSAB håller i taktpinnen för verkstadsaktier och stiger hela 6 procent efter ett par timmars handel.

Även idag är det finanssektorn som agerar draglok precis som på övriga börser i Europa. Nordea ligger på 1,8 procent plus, Swedbank har avancerat 4,15 procent och SEB 3,97 procent. Efter USA-börsens stängning igår begärde Goldman Sachs, JP Morgan och Morgan Stanley om att få betala tillbaks Tarp-pengar för 45 miljarder dollar.

AstraZeneca som gått starkt de senaste veckorna hämtar andan något nu när börsen avancerar.

Det är mycket kapital som fortfarande vill in på marknaden för att inte missa tåget och riskaptiten stiger åter.

I Pekka Kääntäs Makroblogg på Veckans affärer kan vi läsa att oljepriset åter är i fokus och Brentoljan är på väg att passera 60 dollar per fat. Detta är ett tecken på att marknaden spekulerar i att det värsta i finanskrisen nu ligger bakom oss. Att oljelagren fortfarande är onormalt stora verkar väga mindre än den nyvaknande optimismen. Det skall bli spännande att se hur ett kraftigt stigande oljepris kommer att påverka börshumöret framöver.

Tyska institutionella investerare och analytiker är nu betydligt mer optimistiska inför framtiden i Tyskland.

Kronan, marknadsräntorna, olja och råvaror stiger.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar