Teknisk analys OMXS30 – initialt uppåt – envist motstånd kommer att testas

Stockholmsbörsen öppnade något trevande, men tilltog när 910-nivån passerades. OMXS30 slutade på 921,50 som motsvarar en uppgång på 1,7 procent och omsättningen uppgick till 16,4 miljarder kronor. Nu väntar jag på att motståndsnivån runt 925 skall testas, vilket kommer att bli den femte gången nivån testas. Detta sammanfaller med nivåerna 1100 för S&P 500 och därefter är det inte mycket motstånd, vilket kan innebära en rejäl skjuts uppåt. Ett mindre motstånd runt 1060, men i övrigt är det ganska fri fart upp mot 1035-nivån.

Totalt var det 233 aktier som steg, 163 aktier backade och 177 aktier stängde på samma nivå som i tisdags. Plankan slutade på 76 procent köp, 13,6 procent sälj. Bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till sitt börsvärde hittar vi Metro, Autoliv, NCC B, Boliden, SSAB A, IFS och JM.

Högst omsatt igår var Ericsson där aktier för 1,7 miljarder kronor bytte ägare. Aktien backade 1,93 procent till 71,20, efter börsens stängning fortsatte aktien nedåt med 34 öre i USA.

Verkstadsaktier var stjärnan på mer än den svenska börsen igår där sektorn steg 3,19 procent. Tungviktarna Volvo, Sandvik och SSAB agerade draglok både i verkstadssektorn och OMX som helhet. Volvo B avancerade 5,5 procent och Sandvik 6,3 procent ill 77,80.
SKF:s vd Tom Johnstone sade i en intervju att han tror att industrin kommer att slutföra sina lagerneddragningar under senare delen av 2009. Aktien steg 3,5 procent.  Rekomendation av ABB och Swedish Match.

Bank- och finans var den näst starkaste branschen, där Swedbank, Nordea och Handelsbanken allihop steg runt 3,5 procent. Sämre gick det för SEB A som med en uppgång på 1,6 procent gick något sämre än börsen som helhet.

sektorer69

 

Teknisk analys av OMXS30 på längre sikt visar en intressant triangelformation. Om denna formation fortsätter kan vi med undantag för några rekyler och gyttjepölar på vägen se fram emot en uppgång mot 1150 och det skulle i så fall ske om ungefär två år. Om detta är ett långskott eller ej har jag ingen aning om, men sannolikheten är i alla fall lika stor som för en nedgång och den krasch som vissa kända svenska analytiker spår skall hända mellan fyra datum i november. Det är dock viktigt att notera att september månad brukar innebära en sättning av kurserna. Om 925-nivån inte passeras denna femte gång kan vi få en sättning nedåt, men det positiva sentimentet tror jag räcker för att motståndet skall passeras, förmodligen redan idag. Slutligen vill jag dock lägga in en brasklapp, det är när alla är som mest positiva och optimistiska, nästan euforiska som börsen vänder… (se min psykologiska tradingkurva).

omxs30

Idag rapporterar Clas Ohlson klockan 08.00.

Maskinorderingången i Japan sjönk i juli med 9,3 procent jämfört med juni och 34,8 procent jämfört med samma månad i fjol. Nedgången var betydligt större än de 3,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

På makrofronten kommer det månadsrapport från IEA kl 10.00 över oljelager.

Det kommer viktig USA statistik klockan 14.30, då handelsbalans för juli och nyanmälda arbetslösa redovisas. USA:s veckostatistik över oljelager kommer klockan 17.00. 

I Asien är det mest uppåt, förutom på det kinesiska fastlandet där börserna började med att backa, men stärktes så att de nådde ett svagt plus på slutet. Förväntningarna inför rapportsäsongen stiger efter en prognoshöjning från Texas Instrument. Även bank- och konsumentrelaterade produkter steg.

Opec bestämde helt väntat på onsdagskvällen att behålla råoljeuttaget på nuvarande nivå. Nuvarande produktionsnivåer överstiger efterfrågan och stora delar av lagren ligger och flyter på tankbåtar i brist på köpare.

Teknikkonsulten Semcon tappar sin viktigaste kund Volvo PV. Orsaken uppges vara vd Kjell Nilssons ledarstil. Det är inte första gången det stormar runt Kjell Nilsson, tidigare har han fått sparken av samma orsak från Trelleborg.

New York börserna öppnade något trevande även på onsdagen, men steg sedan stadigt fram till klockan 20.00 svensk tid då trenden vände och blev mer avvaktande de sista timmarna. Precis som i Sverige var det verkstadssektorn, med Caterpillar och General Electric som agerade draglok.

När börserna stängde hade S&P stigit 0,8 procent till 1033, DJIA gick upp med 0,5 procent och tekniktunga Nasdaq avancerade 1,1 procent till 2060. Omsättningen var högre än snittet de senaste 15 dagarna. Enligt en artikel i Bloomberg News läser vi att verkstadsaktierna inte nått tillbaks till de nivåer de hade förra året och analytikerna letar efter aktier som har potential till uppgång.

Intressant bland globala index är dominansen för verkstadsföretagen, som redan gått starkt. Men som vi alla vet gäller historiskt att skall man hitta en kursdubblare skall man titta bland de aktier som redan dubblats. Det är bra momentum i verkstadssektorn. Hälsa och sjukvård har globalt gått betydligt bättre än i Sverige.

globalaindex

 

De ledande indikatorerna klockan 08.10 visar att uppgången fortsatt efter USA-börsernas stängning. Texas höjda förväntningar uppges vara orsaken till den pånyttfödda optimismen. Det är tydliga uppgångar i Asien, som tilltagit under hela handelssessionen, även Kina som backade i inledningen avslutade starkt och lyfte till plus. Dollarn har det besvärligt, trots alla stödköp. Oljepriset stiger åter kraftigt, metallernas uppgång är däremot något måttligare.

indikatorer78

 

Läs även: Sparkar tio toppchefer, tappar viktigaste kunden (dagensPS). Bolag som utklassar börsen (dagensPS). Köpvärd aktie imponerar (dagensPS). Bopriserna fortsätter att stiga (dagensPS). Miljardvinster för de svenska vårdbolagen (DN). Glada miner på börsen (DN). Borättspriserna rusar (DN AFV). Clas Ohlsson slår prognoser (SvD). Uppåt i Asien (AFV). Dagens första aktietips (AFV). Pappren som steg i New York (AFV). Tekniskt styrd börs (AFV). Verkstadstips (VA). Länkfest – Dagarna före Lehman-krashen (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar