Teknisk analys OMXS30: Behöver ta ut 1156 för att övertyga

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Det känns som en minirepris av 2007… Nyhetsbyrån Direkt skriver idag om att Italien riskerar miljardförluster på derivatkontrakt, de skriver: ”Det framgår av en konfidentiell rapport från det italienska finansdepartementet som kastar mer ljus på den finansiella taktiken som möjliggjorde för det skuldtyngda landet att gå med i euron 1999, rapporterar Financial Times. Den 29-sidiga rapporten visar i detalj Italiens skuldtransaktioner och exponering under första halvan av 2012, inklusive omstruktureringen av åtta derivatkontrakt med utländska banker med ett totalt teoretiskt värde på 31,7
miljarder euro. Fortsättning lär följa…

Försäljningen av nya enfamiljshus för maj kom in bättre än väntat vilket även försäljningen av varaktiga varor gjorde. Efter att de kinesiska börserna inlett dagen med kraftiga nedgångar kring 7 procent vände börserna upp och det blev enorma svansar på nedsidan. Många har varnat för att olika typer av stödåtgärder från centralbankshåll kan få konsekvenser som blir svåra att hantera. Det är för tidigt att dra några slutsatser av Ben Bernankes kommentarer i förra veckan där han sade att de månatliga obligationsköpen på 85 miljarder dollar kan börja minskas redab detta år och upphöra helt vid mitten av nästa år – om ekonomin utvecklas i linje med prognos – vilket har lett till att S&P 500 fallit med 4 procent sedan dess på lika många dagar.

Stockholmsbörsen: Det inledande gapet på 0,8 procent täpptes aldrig till och köparna kom tillbaks strax innan 38%-nivån (positivt). Uppgången fortsatte hela förmiddagen och toppade precis innan lunch vid 1133. Resten av dagen var det avvaktande rörelser. Stängningen vid 1129,2 motsvarade en uppgång med 1,5 procent.

Vi får förflytta oss tillbaks till augusti 2011 för att hitta en månad med en lika stor nedgång men mycket kan hända till fredag. I månadsdiagrammet noteras en mycket kraftfull negativ omslagsformation och en negativ divergens mot topparna i MACD.

I veckodiagrammet kan vi konstatera att de senaste fem veckorna lyser knallröda men än så länge noteras stängningen för nuvarande kursstapel i den övre delen, vilket är positivt, även om det är några dagar kvar och kursstapeln inte har någon övertygande längd.

Föregående vecka stängde med en nedgång på 3,3 procent vilket innebär att vi nu kan lägga fem veckors nedgång till handlingarna. Den totala uppgången i år har reducerats till 2,2 procent.

Bäst av aktierna på OMXS30 gick igår SKF B (+3,9%), MTG B (+3,3%) följt av Scania B (+2,7%). Sämst gick Nokia (-0,5%), Lundin Petroleum (-0,2%) följt av AstraZeneca (-0,2%).

Omsättningen på OMXS30 var visserligen lägre än i måndags men uppgick till 15,6 miljarder kronor vilket var hela 25 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

Följande aktier handlas fom idag exklusive utdelning:
– Corem Property (2:50 kr kv-vis pref.aktie), Klövern (2:50 kr kv-vis i pref.aktie), Sagax (0:50 kr kv-vis i pref.aktie)

Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: GfK konsumentförtroende juli kl 8.00
– Frankrike: BNP (def) 1 kv kl 8.45
– Italien: säljer statsskuldväxlar kl 11.00
* Storbritannien: BoE vd King lämnar ett uttalande kl 11.30
* USA: BNP (def) 1 kv kl 14.30
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

USA: Sedan testet av 1560-nivån under tisdagen har indexet smugit sig upp, även om uppgången är långtifrån stabil. Igår nåddes som högst 1594 och skymten av 1600-nivån fick placerarkollektivet att passa på att ta hem lite vinster de sista 20 minuterna. Stängningskursen 1587,9 motsvarade en uppgång med 0,9 procent. Bäst av de ledande indexen gick NYSE Comp. som steg med 1,1 procent.

De senaste dagarna har jag skrivit: ”Fredagens box omfamnades helt av torsdagens men så länge inte 1608 tagits ut är det säljarna som dominerar de två senaste dagarna”. För att köparna ska vara tillbaks i matchen krävs åtminstone att 1600 tas ut. Precis som i fredags omfamnades gårdagens box helt av måndagens vilket är ett tecken på osäkerhet, vilket även syntes den sista kvarten då köparna alldeles för enkelt lämnade tillbaks en del av uppgången.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår.
I månadsdiagrammet har vi nu en bearish engulfing, men självklart måste vi vänta tills fredagens stängning innan vi kan dra några slutsatser på längre sikt. I veckodiagrammet noterar vi nu en positiv svans på nedsidan, vilket ska ställas mot den säljsignal vi fått i MACD. Senaste säljsignalen i MACD fick vi i oktober förra året.

Alla sektorer stängde på plus förutom guldrelaterade aktier som backade 0,4 procent. Bäst gick telekom- och finansrelaterade aktier som steg med 2,0 procent vardera.

Den sektor som inte stängde på minus var dollarrelaterade bolag som steg med marginella 0,1 procent. Sämst gick guldrelaterade bolag och basråvaror som backade med 4,2 respektive 2,0 procent.
Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier på S&P 500 vilket visserligen var lägre än i måndags men 6,6 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 450 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg. Föregående vecka innebar en nedgång med ytterligare 2,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 11,4 procent vilket kan jämföras med 13,1 procent för Nasdaq Composite.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple lyckades nätt och jämt hålla sig ovanför nollan vilket får ses som ett svaghetstecken efter den senaste tidens kraftiga nedgång. Stängningen blev $402,6. Google backade med 0,4 procent till $866,2 och Facebook vände upp och steg med 1,3 procent till $24,2.

Asien: Efter inledande uppgångar har flera av de asiatiska börserna vänt ner och Nikkei noterar när detta skrivs för en nedgång på 0,6 procent. Guldrelaterade bolag fortsätter att ha det tufft vilket till viss del beror på den stärkta dollarn i spåren på den ekonomiska återhämtningen och Fed:s uttalande i förra veckan. I Kina faller Shanghaibörsen då placerarkollektivet misstror centralbankens förmåga att hantera tillgången på kapital för att säkerställa den ekonomiska tillväxten. Shanghaibörsen har fallit med nästan 2 procent i snitt de senaste 6 handelsdagarna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar