Teknisk analys klockan 12.20

Klockan 12.20

På många ställen och tidningar läser vi att börsen rivstartade efter några minuters handel, där många som inte kom ur igår eftermiddag var tvungna att stänga sina positioner. Den hysteri och nervositet som råder är på gränsen till löjlig. Vadå rusar? Jag skulle så gärna vilja veta hur dessa analytiker och ”mäklarchefer” som är titlar de gömmer sig bakom resonerar när de säger att börsen rusar.

I mina ögon blev det ett pyttelitet väntat hack uppåt i kurvorna och momentum avtog innan ”det var förnuftsmässigt lagligt” att ens börja handla. Därefter har indexet befunnit sig i den förväntade inside day-kanalen och chansen är stor att det gör så tills statistiken och nyheterna börjar strömma in framåt eftermiddagen.

Jag frågar mig vad meningen är att gissa på detta vis i stora svarta rubriker, är det för att få folk att handla i panik, eller att förverkliga egna positioner? Jag vet inte, men det är mer än lovligt dumt att försöka hitta positioner när indexet ligger platt som ett avvägt vattenpass.

När detta skrivs befinner sig indexet på plus minus noll. 757 punkter är precis på stängningen igår. Första stapeln på mitt 15-minuters diagram går från 757 till 766 och hittills har inte något utbrott skett utanför dessa linjer. Histogrammet började avta redan 09.30, så även RSI. Nu gäller det bara att ta det lugnt.

omxs30real1223

Ericsson handlas nu för 65,80, vilket innebär en måttlig nedgång på 0,6 procent.  H&M backar efter det att förväntningarna skruvats upp lite väl mycket.

Bland bankaktierna är det lite blandad utveckling. Swedbank backar med 2,37 procent, men Nordea, SHB och SEB stiger alla tre med runt 1 procent vardera.

Bäst på Large Cap idag går SCA som just nu ligger på plus 3,38 procent och sämst går förutom Swedbank även Meda och H&M.

Råvaror och oljeaktier går bättre än börsen som helhet i spåren av stigande olje- och råvarupriser. Boliden ligger på plus 1,42 procent, Lundin Mining plus 1,21 procent och Lundin Petrolium hela 3,36 procent plus.

Plankan ligger p 43 procent ner och 42,2 procent upp vilket manar till extra försiktighet.

Övriga börser i Europa ligger allihop på svaga men avvaktande plus, världen väntar med spänning på de heliga siffrorna från USA i eftermiddag. Bäst går Helsingfors som ligger på 2,3 procent plus, tätt följt av Köpenhamn som ligger på 1,7 procent plus.

Inflationstakten i euroområdet uppgick till 0,6 procent i april, vilket är samma nivå som i mars.

BNP i Euroområdet sjönk med 2,5 procent under första kvartalet, i förhållande till 2008 års sista kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2008 sjönk BNP med 4,6 procent. Detta är betydligt sämre än förväntningarna som låg på 2,0 procent.

Börsen rivstartar, Rivstart

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar