Börsveckan som gick, V41 och kommande vecka

Under den gångna veckan har vi fått flera indikationer från FED att fler lättnader är att vänta. Ben Bernanke gör allt vad som står i hans makt för att ”prata ner” dollarn.

OMXS30 har under veckan passerat taket vid 1100 men slog huvudet i den stigande motståndslinjen som förbinder topparna från juni, juli, september och nu även oktober. Kursen befinner sig åter under 1100-nivån men i veckan har ett nytt årshögsta 1009,30 noterats. För att indexet på allvar skall fortsätta vägen mot målet vid 1200 krävs att dessa motståndsnivåer passeras med kraft, som hittills lyst med sin frånvaro. Ju längre tid det tar för indexet att etablera denna uppgång, desto mer utvilade och pigga på revansch blir säljarna, som inte på något sätt skall räknas ut.

Jag nämner ofta att placerarkollektivet har ett ”väl utvecklat” teflonminne och det bekräftas gång på gång. Nu diskuteras, precis som dagarna innan Lehman-kraschen att frysa utmätningarna. I förra veckan utökade JP Morgan översynen av de cirka 115.000 utmätningar de arbetar med för tillfället. I veckan kunde vi läsa att Federal Home Loan Bank of Chicago stämt Bank of America för att de packat ihop och sålt subprimelån med derivat för mer än 3,3 miljarder dollar… Någon som hör ord som ”det var ju en kopia på 2007…”?

I USA noterade S&P ett nytt femmånadershögsta på 1184,4 i veckan. Ett kluster av motstånd möter upp för alla tre amerikanska börser och det är stor spänning i både gummibanden och gummisnoddarna för en snapback. Divergenserna i momentumindikatorerna indikerar att det kan vara stundande nedgång på väg, eller en lugnare uppgångstakt. Det är många likheter mellan tiden strax före ”fat finger thursday” och den senaste tidens börsutveckling.

Guldet och silvret stiger i riktigt branta kanaler och befinner sig bägge vid taket med ordentligt överköpta momentumindikatorer. Jag vill betona att det inte finns något som hindrar att ädelmetallerna fortsätter uppåt, trots spänningarna som uppstått. Inte ens guld och silver stiger dock ohämmat utan någon andhämtningspaus. Så länge både guld- och silver stänger ovanför 20-dagars medelvärde skall vi befinna oss bland köparna.

Guldpriset noterades som högst i veckan för 1385,50 dollar och silvret nådde 24,85 dollar per troy ounze. I diagrammen till höger kan vi se att både guldet och silverpriset noteras högt upp med överköpta momentumindikatorer. Självklart kan uppgången fortsätta men samtidigt bör man vara beredd på att det kan komma en rekyl, vilket de tilltagande diergenserna indikerar.

Slutligen en kommentar kring volatilitetsindexet VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500. VIX sjönk med 4,3 procentenheter i fredags och noteras just nu kring 19. Det innebär att placerarkollektivet inte hyser någon större oro för en tilltagande, oroväckande volatilitetsökning den närmaste månaden. Studerar vi VIX tekniskt befinner sig indikatorn i en triangelliknande formation, där det inte är långt kvar till ett utbrott. Skulle indexet backa ner mot 15-16 uppstår det jag kallar för ett ”bedrägligt lugn” och från denna nivå steg VIX dramatiskt i oktober 2008. Det finns ingen garanti för att detta scenario skall upprepas, men det är bra att höja garden när optimismen blir alltför utbredd. Krascherna kommer när de flesta tror på en fortsatt uppgång och sänker garden…

 

En liten videoresumé över veckan som gått och vilka nivåer som gäller inför den kommande veckan. Allt fler mörka moln tornar upp sig, men än så länge är det inget som bekräftar en vändning. Om ni hellre vill ha veckoanalyserna i textform kan ni meddela mig på detta formulär (i annat fall kör jag de nog fortsättningsvis mest som videoanalyser). Analyser är endast i utbildningssyfte och skall inte tas som rekommendationer):

De analyserade instrumenten i inlägget handlar du med fördel via Minifutures. Läs mer på: RBS

MINILONG OMX R
Hävstång: 7,89
Stop Loss: 986,0

MINISHRT OMX E
Hävstång: 7,87
Stop Loss: 1201,00
===================
MINILONG SP500P
Hävstång: 7,95
Stop Loss: 1062,00

MINISHRT SP500 G
Hävstång: 7,94
Stop Loss: 1282,00
===================
MINILONG USD B
Hävstång: 7,62
Stop Loss: 6,05

MINISHRT USD N
Hävstång: 8,10
Stop loss: 7,20
===================
MINILONG EUR B
Hävstång: 9,82
Stop Loss: 8,72

MINISHRT EUR I
Hävstång: 9,44
Stop loss: 9,89

Du hittar även minifutures för guld, silver hos RBS.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V40).

Vi hörs på måndag morgon med nya analyser och en ny spännande börsvecka.

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender, Wall Street, Gordon Gekko, banker, euro, dollar, krona, guld, troy ounce, USA, pension, PIIGS, Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien, Irland, Eniro krisar, Tyskland stora problemet, Grälet kan sluta i handelskrig, allt svårare att hitta fynden, Bernanke växlar inte ner, det är gasen i botten som gäller, Google lyfte Nasdaq, Negativ avslutning på börsveckan, Förnyad säljsignal i USD/SEK, Problemet med Fed:s QE2

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar