Teknisk analys av OMXS30 efter Ben ”lugnande tal”

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Trots att ”nollräntan” behålls ytterligare en tid och beskedet om att tillgångsköpen ska fortsätta mottogs beskeden med stor skepsis av marknaden. Efter en utdragen trend blir det som sägs mellan raderna allt viktigare. Det som oroar placerarkollektivet är att om de ekonomiska prognoserna slår in kommer tillgångsköpen att minska men Bernanke försökte avdramatisera nedtrappningen vilket skapade osäkerhet och det är inget som börsaktörerna gillar. Det står dock relativt klart att Fed planerar att minska tillgångsköpen någon gång under hösten. Allt fler upplever att Fed med de enorma tillgångsköpen målat in sig i ett hörn eller som någon uttryckte det igår kväll: ”Försöker navigera i dimma genom att köra allt fortare”.

Stockholmsbörsen: Efter ett svagt negativt gap markerades 1184-nivån under den första timmen. Vid lunchtid punkterades den första timmens lägsta och nedgångstakten tilltog sedan från 16.30 och fram till stängningen. Slutnoteringen vid 1174,8 som skedde på dagslägsta motsvarade en nedgång med 1,6 procent.

Även om det inledande negativa gapet inte var så stort var köparna aldrig ens i närheten att stänga det, vilket innebär ett tecken på svaghet. Den svaga stängningen som dessutom skedde under den punkterade 1180/1178-nivån är ytterligare en varningssignal.

Maj månad slutade med en uppgång på 1,7 procent och föregående vecka stängde med en ytterligare nedgång på 1,3 procent vilket innebär att vi nu haft fyra veckor i rad med fallande kurser. Fortsätter nedgången även denna vecka är det fem veckor i rad med negativa kursstaplar. Den totala uppgången i år har därmed reducerats med 6,4 procent.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick igår Nokia (+2,5%), Securitas B (+1,1%) och SKF B (+0,6%). Sämst gick Nordea (-4,7%), Handelsbanken (-3,9%) följt av SEB (-3,5%).

Omsättningen på OMXS30 var den högsta sedan den 30:e november 2011 som blev en impuls för de senaste 18 månadernas uppgångsfas. Ska gårdagens omsättning på 19,8 miljarder kronor bli en impuls för en kommande nedgångsfas? Omsättningen var hela 63 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Rapporter på den svenska börsen:
– MQ (kl 7.15)

Utländska rapporter:
– Oracle (efter USA-börsernas stängning)

Övrigt som kan vara av intresse:
– Alliance Oil: utfall och teckningskurs i emission av preferensaktie offentliggörs
– Diamyd Medical: anmälningstid i nyemission avslutas
– Jojka Communciations: anmälningstid i nyemission avslutas
– Miris Holding: anmälningstid i nyemission avslutas

Håll koll på följande tider idag:
– Nya Zeeland: BNP-siffror som var betydligt sämre än väntat kl 00.45
* Kina: HSBC inköpschefsindex industrin (prel) juni kl 3.45 kom in på 48,3 mot förväntade 49,4 (under 50 är negativt)
– Tyskland: PPI maj kl 8.00
– Frankrike: PMI (prel) juni kl 8.58
– Tyskland: PMI (prel) juni kl 9.28
– SNB: räntebesked kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (prel) juni kl 9.58
– Norges Bank: räntebesked, penningpolitisk rapport kl 10.00
– Spanien: säljer obligationer kl 10.30
* Storbritannien: detaljhandel maj kl 10.30
– Storbritannien: CBI industritrender juni kl 12.00
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v 24 kl 14.30
– USA: Markit inköpschefsindex (prel) juni kl 14.58
– EMU: eurogruppsmöte kl 15.00
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckosiffra kl 15.45
– EMU: konsumentförtroende (prel) juni kl 16.00
– USA: Philadelphia Fed Index juni kl 16.00
* USA: försäljning befintliga bostäder maj kl 16.00
– USA: ledande indikatorer maj kl 16.00

USA: Efter en sidledes rörelse fram till kl 20.00 (svensk tid) tilltog vollan i samband med Fed:s uttalande. Den sista handelstimmen punkterades stödet vid 1642 och därefter tilltog nedgången för att stänga på absolut dagslägsta 1629,2 vilket motsvarade en nedgång på 1,4 procent.

Den negativa omfamnande kursstapeln innebar att utbrottet över 1650 och 20-dagars medelvärde nu är att betrakta som falskt.

Igår morse skrev jag: ”Även om passeringen av motståndet vid 1650 var marginell är den positiv för fortsättningen, såvida den bekräftas idag. Om det istället visar sig att utbrottet blir falsk och stängningen sker under nivån är det viktigt att 1600-nivån håller för att inte locka till sig ett tilltagande säljtryck”. Vi kan nu konstatera att vi fått en ny lägre topp och att en punktering av 1600-nivån innebär att en av de viktigare sentimentsnivåerna och den stigande trendkanalen i så fall punkterats.

Den enda sektor som stängde på plus igår var dollarrelaterade bolag. Sämst gick guld- och telekom som backade med 3,2 respektive 2,7 procent.

Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 3,5 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 215 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg. Föregående vecka innebar en nedgång med ytterligare 1,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 14,2 procent vilket kan jämföras med 16,3 procent för Nasdaq Composite.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under onsdagen. Apple fortsatte ner med 2,0 procent och stängde på $423,00. Google steg med marginella 0,1 procent till $900,7 och Facebook noterade en uppgång med 0,4 procent till $24,3.

Asien: De asiatiska börserna faller idag på morgonen i den kraftigaste nedgången under den senaste månaden. Beskedet från Fed att det troligtvis kommer en nedtrappning av tillgångsköpen under hösten och tecknen på avmattning i Kina har fått riskaversionen att tillta. Banker och exportbolag tar stryk.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar