Swedbank – flytväst – bottenplugg och bonusar

Det har varit mycket skriverier om Swedbank de senaste dagarna efter beskedet om att banken kommer att genomföra sin andra nyemission på mindre än ett år. Jag blir alltid skeptisk när ett affärsförslag verkar vara för bra och när företagsledare och politiker försöker basunera ut förträffligheten i upplägg som verkar tokiga. För mig är det obegripligt att man inte tar in så mycket pengar som behövs i emissionen för snart ett år sedan. Utvecklingen har ju enligt Michael Wolf gått precis enligt plan, då måste man ju har anat hur mycket pengar som skulle behövas.

”Syftet med emissionen är att stärka vår konkurrensposition på våra fyra hemmamarknader, det vill säga i Sverige, Estland, Lettland och Litauen. ” Swedbanks vd Michael Wolf

Jag tror snarare att både ledningen och huvudägarna är förvånade över den kraftiga uppgång som aktien haft och är lite avundsjuka på det upplägg som SEB lyckades med och vill passa på att ta in pengar nu när det går utan att späda ut värdet på aktierna för mycket.

”Vi på Swedbank har blivit mer och mer frustrerade över att kommentatorer ifrågasatt huruvida vi har blivit räddade av svenska skattebetalare eller inte.” Swedbanks vd Michael Wolf

 Det är snarare så att Swedbank genom nyemission ser att det hopplösa och det som för bara ett halvår sedan verkade som en ouppnåelig dröm nu kan bli verklighet, det gäller att smida medan järnet är varmt och kursen är något så när hyfsad.

”När det gäller utvecklingen i Baltikum så följer den vad vi har guidat för. I Baltikum får vi en tydligare bild om var utmaningarna finns. Estland utvecklar sig bättre än vi trott tidigare medan Litauen och Lettland har en något svagare utveckling.” Den bilden har inte förändrats säger Swedbanks vd Michael Wolf

Förmodligen är Michael Wolf livrädd för att en kommande devalvering och en fortsatt kräftgång för ekonomin skall suga musten ur banken och förbruka så mycket av bankens kapital att man hade behövt gå till staten och be om mer pengar, med risk för förstatligande och minimala möjligheter till feta bonusar. Att i det läget med aktiekursen i brant utförsbacke göra en nyemission hade inte varit lätt, så timingen kan man inte ha några synpunkter på.

Jag tolkar, oavsett vad företrädare för banken och världens analytiker anser och kablar ut i gammelmedia att bankens agerande är som det stod häromdagen i e24 ”en-nära-döden-upplevelse” som genomfördes i och med förra emissionen och den kommande nyemission är inget annat än en bekräftelse och nästa gång man ser liemannen i vitögat skall man vara bättre rustad.

Det senaste året har banken backat på snart sagt varje punkt av de löften man gick ut med i samband med förra emissionen. Detta misslyckande tas emot med applåder och fortsatt stigande aktiekurser och alla verkar livrädda att missa tåget – precis då brukar det vara klokt att tänka tvärtom!

Det skulle vara intressant att veta vad Ni som läser bloggen tror om utvecklingen för Swedbank-aktien framöver och sedan vid årsskiftet plocka fram resultatet för att se hur bra vi gissade tillsammans.

[poll id=”17″]

Flytväst eller dreva hål i en läckande båt – om ett tag vet vi vad pengar kommer användas till. Det allmänheten kommer få höra är bara hur bra allting är – hur skall bonusarna annars motiveras? 

Läs även: VA går mot strömmen – Sälj Swedbank (dagensPS).  Carl-Erik Ståhlberg säger att han skall fullgöra sitt uppdrag (DN). Swedbanks nyemission gör inte bolånen billigare (DN). Nystart för Swedbank (DN). Syftet är att ”stärka vår konkurrenskraft” (DN). Hur illa är det egentligen (SvD). Plocka hem vinsten i Swedbank – NU! (VA). Låt dig inte luras – Bäst vinner i höst (VA). Finansjätte rusar (AFV). Chefer köper Swedbankaktier (AFV). Swedbanks VD gör klipp (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar