Sven-Erik Österberg – En svensk populistisk ”Obama”?

Vi befinner oss i en global kris som är det värsta på många år. Ekonomierna hänger ihop på ett sätt som gör att inget land kommer undan. Naturligtvis är det lätt att gnälla och kritisera när man sitter i opposition, det är till och med oppositionens skyldighet att kritiskt granska. Men Sven-Erik Österberg (fd biträdande finansminister) försöker vinna billiga politikerpoäng genom att skylla regeringen för att vara skyldig till att arbetarna i Köping, Trollhättan och kommunerna riskerar att vara med och betala. Självklart är det inte varken kul eller bra att arbetslösheten stiger, varje förlorat jobb är tragiskt, där är alla överens.

När ekonomin sjunker som en sten och skatteintäkterna ofrånkomligt kommer att sjunka, det är alla överens om är det oansvarigt att skrika och hojta om mer stöd till kommuner, landsting, SAAB, Volvo, Köping och allt vad det nu är som Sven-Erik Österberg vräker ur sig. Att ropa på ökade stadsbidrag i hopp om att slippa nedskärningar inom kommuner och landsting, när vi befinner oss i den värsta krisen någonsin är en naiv utopi. Tyvärr är det inte särskilt populistiskt, men skall vi klara oss ur den rådande krisen med så små långsiktiga skador som möjligt, gäller det att hushålla med skatteintäkterna. Vi har inte en oändlig outtömlig statskassa. Det vill tuffa beslut, det kan innebära en del förlorade väljare, men att bara jamsa med och skriva på avtal man inte vågar sätta sig emot och lova allt och alla ökade bidrag (trots minskade intäkter) är oansvarigt.

Hade Sven-Erik Österberg fått som han vill hade väl regeringen gjort av med statsfinanserna i SAAB:s/GM:s stora svarta oändligt djupa hål.

Gång på gång visar det sig att det inte är lyckat att tillsätta varken proffspolitiker, människor med flest tjänsteår, turordningsregler eller den som ”skriker högst” på lokalplanet.

Vi behöver proffs att styra detta land, inte s-toppar med noll-koll. Sven-Erik Österberg, prata om det du förstår i annat fall är tiga guld!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar