Svårtrejdat till jobbsiffrorna i em tolkats klart

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Torsdagens New York-börs, som höll öppet på första maj, utvecklades oregelbundet och med relativt små rörelser i väntan på fredagens
officiella sysselsättningsstatistik för april från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,1 procent på indexnivån 16.559, medan det bredare S&P 500 stängde oförändrat på nivån 1.884. Nasdaq klättrade däremot
0,3 procent till nivån 4.127.

Omsättningen uppgick till 698 miljoner aktier på New York-börsen och 2,1 miljarder på Nasdaq.

”Marknaden har gått skapligt här, och med fredagens statistik kanske det råder viss tveksamhet. Men så länge Fed fortsätter att agera marknadsvänligt och inte
höjer räntorna kommer det att vara bra för aktier”, sade Bruce Bittles, strategichef vid RW Baird i Milwaukee, till Bloomberg News.

S&P 500 har nu stigit med drygt 8 procent sedan en vändpunkt den 3 februari, främst drivet av energibolagsaktier, som har stigit 14 procent, och branscher som traditionellt inte räknas till dem som är kopplade till ekonomisk tillväxt: kraftbolag och bolag som tillverkar produkter till hemmet. Dessa har stigit med cirka 11 procent.

Apriluppgången blev dock mer blygsamma 0,6 procent, om än den tredje månatliga uppgången i rad. Bloomberg tillskriver det starka rapporter och makrostatistik
som har kommit in bättre än väntat, något som har kompenserat för de ökade spänningarna mellan USA och Ryssland till följd av Ukrainakrisen.

Stockholmsbörsen: Onsdagens kursstapel omslöts helt av tisdagens och indikerar ett visst avtagande engagemang om vi bara ser till utseendet men det är egentligen just det som är nackdelen med candlesticks. Vi måste även ta hänsyn till i vilket sammanhang utseendet uppstår. Det var halvdag i onsdags där tungviktarna H&M och Atlas Copco tyngde index.

Onsdagens volym (halvdag) var av naturliga skäl lägre än normalt.

Bästa sektorer blev i onsdags oljebolagen och konsumentprodukturer. Sämst blev konsumenttjänster och teknologi.

Totalt steg 226 aktier medan 200 backade i onsdags. 42 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier i onsdags blev H&M B där aktier för 615 miljoner kronor bytte ägare. Scania B kom på andra plats med 526 miljoner kronor och på tredje plats kom Nordea Bank med totalt 511 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i onsdags Scania B (+2,8%) följt av Alfa Laval (+2,1%) och Electrolux (+1,6%). Sämst gick Hennes & Mauritz (-3,5%), Atlas Copco A (-2,0%) följt av Swedish Match (-1,4%).

OMXS30 inför fredagen:

S&P500 inför fredagen:

 

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Micro Systemation (kl 8.00)
ÖVRIGA NORDEN
– GN Store Nord
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Smurfit Kappa

STÄMMOR
– Commodity Quest, Shelton Petroleum (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen april
– Nordnet: presenterar aktiehandel i april

EXKLUSIVE UTDELNING
– Concentric (2:75 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet mars kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion mars kl 1.50
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin april kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik april kl 9.30
* EMU/Tyskland: industri-PMI (def) april kl 10.00
– EMU: arbetslöshet mars kl 11.00
* USA: sysselsättning april kl 14.30
– USA: industriorder mars kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00

USA: Gårdagen blev en tunn tillställning på de amerikanska börserna där köparna ändå visade höll emot efter den negativa inledningen. Stängningen vid 1883,4 noterades på samma nivå som onsdagsstängningen.

Svansarna på ovansidan och den lilla boxen, som för övrigt var den minsta sedan den 7 mars, tyder på att placerarkollektivet.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 11 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev hälsovård och finans. Sämst gick basråvaror och energi men det var ingen sektor som stack ut.

Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg igår. Apple steg med 0,2 procent till $591,5. Google fortsatte upp och steg med 0,8 procent och stängde på $531,1. Twitters vände upp med 0,3 procent för att stänga vid $39,0 medan den sociala kollegan Facebook avancerade med hela 2,3 procent för att stänga vid $61,2.

Asien: Det är mestadels svaga uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna idag på morgonen. Än så länge går Nikkei och Kospi mot strömmen.
Nikkei: -0,2%
Kospi: -0,1%
Shanghai: +0,3%
Hang Seng: +0,7%
Taiwan: +0,8%
All Ordinaries: +0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar