Svår och skvalpig börs i väntan på Helikopter Bens tal kl 16.00

Torsdagen inleddes med stigande kurser, men ganska snabbt försvann köparna. Säljarna sökte sig successivt tillbaks och efter några tvära kast både upp och ner följde Stockholmsbörsen med USA-börsen nedåt. Stängningen vid 903,2 motsvarade en nedgång med 1,4 procent och var nära dagslägsta. Hittills i år har OMXS30 fallit med 21,8 procent. Endast 16 av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg under torsdagen. Flera råvarubolag och verkstadsbolag återfanns bland förlorarna med nedgångar på 3-5 procent. Omsättningen uppgick till 16,6 miljarder kronor vilket var lägre än i onsdags men 8 procent över snittet. Inför fredagen kan vi förvänta oss små rörelser fram till i eftermiddag då både amerikanska BNP-siffror och talet från Fed kan ge spännande rörelser. Risken för en dubbeldipp blir allt större och det vet även Helikopterben… DN, SvD, AFV

Volvo B var torsdagens högst omsatta aktie. Aktien föll med 2,8 procent till 71,45 kronor.

Sämsta sektorer under torsdagen var verkstad, detaljhandel och energi. Ingen sektor stängde på plus.

Banker gick något bättre än börsen som helhet i spåren på Warren Buffets tunga köp i Bank of America.

VIX (fear index) steg igår med 10,8 procent och stängde på 39,8 vilket är ett tecken på stor nervositet. De stigande bottnarna och fallande topparna i VIX-diagrammet indikerar att vi snart kan förvänta oss ett utbrott, eftersom den längre trenden i VIX är uppåt talar mycket för att utbrottet sker uppåt och det skulle innebära ännu större nervositet på marknaden. Faller VIX istället ner och skapar en ny lägre botten under 30,8 innebär det istället att en fallande trendkanal är på väg att etableras och det kan innebära kortsiktigt stigande kurser. Osäkerheten inför Fed-mötet är stor och förväntningarna är stora på att ”Helikopter-Ben” skall komma med indikationer om nya lättnader eller stimulanspaket. Placerarkollektivet räknar trots det med en stor volatilitet (osäkerhet) under den närmsta tiden. Låt dig inte luras av några dagars kraftig uppgång. Det är fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,31 mot den svenska kronan (läs gärna min dollaranalys igår imorse). Det är små förändringar mot euron som just nu noteras i 0,694 (precis som de senaste två dagarna).  

Råoljepriset (Brent) har fortsatt uppåt och idag på morgonen kostar ett fat Brent råolja 110,5 dollar. 

Guldpriset har börjat stabiliseras och har stigit från igår morse. Ett uns guld kostar just nu 1775,4 dollar. Det är alltid farligt att börja spekulera i nedgång så länge inte den parabolicliknande uppgången avtagit. 

Silverpriset toppade kring 50 dollar per uns i slutet av april. Uppgången har inte varit tillnärmelsevis lika knäpp som hos guldet, därför är de senaste dagarnas nedgång mer ”följa John” när guldet faller. Silver noteras idag på morgonen kring 40,7 dollar per uns.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll med 7 punkter till 2,23 procent igår.

Tekniskt var gårdagens kursformation negativ men som alltid inför stora nyheter och händelser kan det bli avvaktande och svårtrejdat fram till i eftermiddag. I eftermiddag kommer det nya BNP-siffror från USA kl 14.30 och 16.00 är det dags för ”Helikopter-Ben” att hålla tal på ”stora scenen” i Jackson Hole. Både det han säger och inte säger kommer att tolkas avigt och rätt. Var beredd på att det kan bli stora rörelser, som man bör undvika att handla på. Det är betydligt lugnare att stänga ner öppna positioner strax innan BNP-siffrorna och därefter agera åskådare resten av dagen. Efter helgen kan nya tolkningar göra att det blir stora hål i plånboken när börserna öppnar på måndag morgon.

Motstånd: 922 / 938-941 / 970 / 998
Stöd: 893 / 883 / 860 / 855 / 850 / 826

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX A med en hävstång kring 5,42 och en stop loss på 758,00.
Nedgång: MINISHRT OMX R7 med en hävstång kring 5,62 och en stop loss på 1030,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)
Allt fler är övertygade om att den svenska ekonomin är på väg att bromsa in. Enligt Konjunkturinstitutet är de svenska hushållens syn på den egna ekonomin nu under det historiska genomsnittet och de är betydligt mer pessimistiska än i juli. DN, VA

Juholt beter sig alltmer som den fjant han visade sig vara i lokalpolitiken i Oskarshamn. Han säger nu att det eventuella reformutrymme som besparingar kan ge omedelbart skall användas för infrastruktur och bostäder (som kommunerna skall tvingas bygga enligt honom, han gillar tvång). Vad har vi för buffert kvar om vi bygger och investerar alla pengar? Det går väl lika bra för Sverige med Juholtarn vid rodret som det gjorde i Oskarshamn (ni kommer väl ihåg alla skandaler i Oskarshamn på den tiden). Han är mycket för tvång Juholtarn. Om nu de värsta farhågorna slår in kan världen och Sverige gå in i en finanskris som får Lehmankrisen att verka som en fjärt i rymden. Frågan är hur man i detta läge, om det nu visar sig att vi hamnar i detta läge skall avbryta bostadsbyggandet och infrastrukturbyggandet så att vi har råd att behålla pensioner, sjukvård och skolor. Om det nu skulle visa sig att Sverige varit för återhållsamt, är det väl bättre än att vi hamnar i samma skuldfälla som snart sagt varje land i Europa är på väg in i.

Idag rapporterar:
– Balder (kl 14.00), Intellecta (kl 9.00)

Systemair handlas fom idag exklusive utdelning.

Håll koll på följande tider:
– Japan: KPI juli kl 1.30
– Tyskland: importpriser juli kl 8.00
– Spanien: BNP (def) 2 kv kl 9.00
– SCB: handelsbalans juli kl 9.30
– SCB: export och import av varor juni kl 9.30
– SCB: tjänsteprisindex 2 kv kl 9.30
– EMU: M3 juli kl 10.00
– Storbritannien: BNP (prel) 2 kv kl 10.30
– USA: BNP (prel) 2 kv kl 14.30
– USA: Michigan-index (def) augusti kl 15.55
– Fed: Ben Bernanke håller tal i Jackson Hole kl 16.00

När USA-börserna öppnade studsade börserna upp och S&P 500 var uppe och för några sekunder vid motståndet som fibnivån 23,6% utgjorde. Som jag skrev igår var det troligt att rekylen skulle vända ungefär vid 1190 och det stämde nästan på punkten när. De dåliga sysselsättningssiffrorna visar tydligt att det inte är någon återhämtning värd namnet i USA. Därefter var det fallande kurser i stort sett hela dagen. Stängningen vid 1159,27 motsvarade en nedgång med 1,56 procent. Sämst gick bolag med hög risk (RUssel 2000 och Nasdaq). Volymen uppgick till 3,9 miljarder aktier och det var högre än i onsdags och 29 procent högre än det dagliga tremånaderssnittet. DN

Trots att Warren Buffet investerade fem miljarder dollar i det sargade Bank of America lyckades inte uppgången med 9,4 procent för bankaktien få börsen att stänga på plus. Berkshire Hathaways A-aktie (Warren Buffets bolag) sjönk med 2,7 procent.

Spekulationerna kring vad Fedchefen Ben Bernanke kommer att presentera vid sitt tal på centralbankskonferensen i Jackson Hole når nästan löjliga proportioner. Helikopterben sitter i en rävsax. Ett QE3 kommer att spä på inflationen och visa att de tidigare lättnadspaketen misslyckats. Om det inte blir några nya lättnader kommer det att punktera börserna och ekonomin kommer att tvärstanna med accelererande arbetslöshet och budgetunderskott som ett brev på posten. Min gissning är trots allt att det kommer någon form av ”positiva” nyheter och det kan ge, åtminstone ett kortsiktigt rally. SvD, AFV

S&P 500 inför fredagen: Klockan 14.30 kommer det nya BNP-siffror från USA och 90 minuter senare är det dags för veckans stora händelse när ”Helikopter-Ben” skall på världsscenen.  Både det han säger och inte säger kommer att tolkas avigt och rätt. Var beredd på att det kan bli stora rörelser, som man bör undvika att handla på. Det är betydligt lugnare att stänga ner öppna positioner strax innan BNP-siffrorna och därefter agera åskådare resten av dagen. Efter helgen kan nya tolkningar göra att det blir stora hål i plånboken när börserna öppnar på måndag morgon.

Motstånd: 1172 / 1181 / 1204-1209 / 1234 / 1258 / 1274
Stöd: 1146 / 1133 / 1121 / 1100 / 1063

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 G med en hävstång kring 4,15 och en stop loss på 911,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 P med en kring 4,57 och en stop loss på 1377,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

Det är blandade rörelser i Asien idag på morgonen. Som väntat är det avvaktande rörelser inför talet i eftermiddag.

I Japan stiger Nikkei med 0,2 procent och i Hongkong backar Hang Seng lika mycket.

De kinesiska börserna backar och Shanghai noteras för en nedgång med 0,7 procent.

I Australien noteras All Ordinaries kring nollstrecket. Byggmaterialstillverkare faller kraftigt i spåren på mindre husbyggnation i USA. DN, VA, AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar