Svagt, svagare – osäkert inför dagen

Stockholmsbörsen igår: Precis som i övriga Europa steg Stockholmsbörsen under torsdagen återigen präglad av rapporter. Även om jag är van vid att det brukar vara stökigt under rapporttider är denna gång värre än vanligt tycker jag. De flesta av de rapporterande bolagen steg och även Volvo som inte kom in enligt förväntningarna höll sig under torsdagen väl ovanför sentimentnivån. SEB lämnade en rapport som var bättre än förväntat och aktien stängde på plus 1,6 procent. Boliden steg med 0,6 procent medan Lumi backade 2,7 procent efter sin rapport.

Storbolagsindexet backade inledningsvis 0,4 procent ner till 1046-nivån innan köparna vågade sig in. Därefter var det relativt breda uppgångar upp till 1062 som noterades ungefär en timme innan stängningen som skedde på 1057,7 vilket motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Gårdagens omsättning uppgick till 11,6 miljarder kronor vilket visserligen var lägre än i onsdags med 12,6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 10,3 miljarder kronor.

Årets uppgång noteras nu till 7,1 procent.

Trots de positiva omslagsformationerna kring primärtrenden är det tveksamhet så fort 1056-nivån ska tas ut. Precis som hos de amerikanska kollegorna saknar köparna uthållighet och ”släpper snabbt taget” om taktpinnen redan när mindre motståndsområden ska passeras.

Bästa sektorer under torsdagen blev teknologi och kontradefensiva hälsovård. Sämst gick fastigheter och telekom.

73 procent av de 56 aktier jag dagligen går igenom steg igår och 27 procent föll. Inga stängde på samma kurs som i onsdags. Rapporterande PA Resources steg med 8,7 procent, Ericsson B med 3,2 procent och Africa Oil med 2,7 procent. Sämst gick Oriflame -10,3 procent följt av SSAB 4,2 procent och Lundin Mining som backade 3,7 procent i samband med rapporten.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev rapporterande Sandvik 849 MKr (+2,1%), Volvo B 759 Mkr (-1,6%) följt av Ericsson B 753 Mkr (+3,2%)

S&P 500: Trots mängder med indikationer och igår även en Bullish harami vågar inte köparna hålla i taktpinnen mer än några minuter och sedan tar säljarna enkelt över. Vi borde få en botten kring 1400-1396 inom kort ifall det inte ska visa sig att sentimentet är extremt mycket svagare än vad vi tidigare trott. En fråga som osökt många ställer sig är nog hur börsen hade sett ut om inte Fed kämpat och ”dopat” den med stöd.

OMXS30: Så fort ett motstånd närmar sig börjar köparna vackla. Uppgångarna är långsamma, överlappande och tveksamma och säljarna har inte några problem med att ta tillbaks kommandot. Även om 1056 tillfälligt togs ut igår var stängningen bara någon punkt därifrån och det skulle förvåna mig om inte säljarna försöker sig på en attack även idag. Självklart kan en positiv rapport från Ericsson förändra scenariot men vid redan vid 1040 ser jag tecken på att säljtrycket kommer tillta ytterligare. När inte kursen svarar på de positiva omslagen och divergenserna i samband med månadseffekten ska vi ta det extra försiktigt.

Intresseklubben antecknar:
– Tyska hushåll något mer positiva
– EnQuest har erbjudits 11 nya licenser i Nordsjön
– Husqvarna: Bättre resultat än väntat men kunderna håller ner lagren
– Fortnox: 80% av landets redovisningsbyråer arbetar nu på molnet genom Fortnox (skönt att slippa ha med Visma att göra, säger min fru)
– Hexagon: Kom in enligt förväntningarna
– Öhman Fonder: Vässar ränteförvaltningen genom att ta in Sven Elowson som chef
Ericsson: Bättre än väntat även om halva vinsten är utraderad
Amazon: Redovisar en kraftig förlust
Apple: Kom in i linje med förväntningarna
– Spanien godkänner lån till Andalusien
– Lettland säger sig vara redo att införa Euron
Franska banker får sänkt betyg
– Media Markt (ett riktigt skitbolag) varslar alla på det svenska huvudkontoret
– Facebook-aktien backar åter…
– Boliden: Exane höjer riktkursen

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Acando (kl 8.00), Addtech (kl 8.00), Betsson (kl 7.30), Bilia (kl 8.30), Biotage (kl 8.00), Byggmax (kl 8.00), Cellavision (kl 8.20), Elos (kl 8.00), Ericsson (kl 7.30), Hexagon (kl 8.00), Holmen (lunchtid), Husqvarna (kl 8.00), JM (under förmiddagen), Lindab (kl 7.40), Midsona (kl 8.00), MSC Konsult (kl 8.50), NCC (lunchtid), Nobia (kl 7.30), Poolia (kl 7.00), Prevas (kl 8.30), Rezidor (kl 8.30), Sagax (cirka kl 8), Studsvik (kl 13.00), Svedbergs

Utländska rapporter idag:
– Merck, NTT Docomo (kl 8.00)

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: KPI september kl 1.30
– Tyskland: importpriser september kl 8.00
– Tyskland: GfK konsumentförtroende november kl 8.00
– Frankrike: hushållens förväntningar oktober kl 8.45
– SCB: handelsbalans september kl 9.30
– Italien: säljer nollkupongsobligationer kl 11.00
* USA: BNP (est) 3 kv kl 14.30
– USA: Michigan-index (def) oktober kl 15.55

USA: Rapporterna fortsätter att komma in hyfsat men framtidsutsikterna är i de flesta fall sämre än väntat. Den senaste veckans nyanmälda arbetslösa låg ungefär i linje med förväntningarna medan orderingången för varaktiga varor var bättre än väntat och kontrakterade husköp nådde inte upp till förväntningarna. Apples rapport låg ungefär i linje med förväntningarna. Sämst utveckling var det bland telekombolagen.

Efter en initial uppgång med 0,9 procent till marubozulinjen som jag ”pratat om de två senaste dagarna” avtog åter köptrycket. Större delen av dagen pendlade kursen mellan 1414 och 1405. Stängningskursen på 1412,8 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Totalt omsattes 2,3 miljarder aktier vilket var lägre än i onsdags men 5,3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Förra veckan stängde trots fredagens uppgång på plus 0,3 procent vilket innebär att uppgången hittills i år nu reducerats till 12,4 procent. De senaste fyra månaderna har därmed stängt på plus men om nuvarande nivå inte tas ut kommer oktober att bryta trenden.

Nasdaq Composite har stigit med 14,6 procent hittills i år och DJIA med 7,2 procent. 

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Kina faller Shanghai med 2,1 procent och i Sydkorea noterar Kospi en nedgång med 1,6 procent. Japanska Nikkei och Hong Kong-börsen backar 1,0 procent och i Australien är det när det skrivs nedåt med 0,8 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar