Svagt negativ öppning när veckan inleds

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Tillverkningsindustrin noterade det bästa enskilda kvartalet på två år samtidigt som mars månad inte nådde upp till förväntningarna. Orderingången steg i mars efter att ha backat i februari. Nyanställningarna ökade under mars men trots det är placerarkollektivet märkbart känsliga för nyheter efter en bullmarket som skickat upp S&P 500-indexet med mer än 130 procent de senaste fyra åren. Inte någon gång de senaste sju åren har så många aktier noterats kring analytikernas målkurser. Förväntningarna på företagens vinster är nedskruvade till en nivå där ingen vinsttillväxt väntas.

Stockholmsbörsen i torsdags: Efter en inledande uppgång till 1200-nivån föll indexet ner till 1193 där säljtrycket avtog och köparna lyckades sedan hålla i taktpinnen till klockan 12.00 då dagens högsta kring 1203 presterades. Stängningskursen 1201,1 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Mars månads kursstapel blev en long legged doji vilket är ett tecken på osäkerhet och det är ingen bra formation när kursen befinner sig alltför långt från årsmedelvärdet.

Även om torsdagens kursstapel inte hade någon markant svans på ovansidan är det dags att ta ut den kortare sentimentsnivån som noteras kring 1205. Om vi inte får en notering över 1223 utan istället en punktering av 1178-nivån har vi fått en HS-liknande formation som kan trigga en större nedgång, men där är vi inte riktigt än. Så länge 1189 håller anser jag att den positiva vändningsformationen från förra fredagen är intakt.

9 av 10 aktier steg inom OMXS30-indexet i torsdags. Omsättningen var naturligvis låg och är inte relevant som någon indikation på engagemang eftersom det var halvdag. Förra veckan slutade med en uppgång med 0,4 procent och hittills i år har OMXS30 stigit med 8,7 procent.

Intressanta händelser idag:

– Flyg: trafiksiffror för februari från IATA
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i mars
– Svolder: presenterar substansvärde
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

Stämmor idag:
– Community Entertainment, Metso

Håll koll på följande tider idag:
* Australien: räntebesked kl 3.00 (oförändrat som väntat)
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin mars kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik mars kl 9.30
– EMU: industri-PMI (def) mars kl 9.58
– RB: reparesultat kl 10.15
– Storbritannien: industri-PMI mars kl 10.28
– EMU: arbetslöshet februari kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
* Tyskland: KPI (prel) mars kl 14.00
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: industriorder februari kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

OMXS30 inför veckostarten:

S&P 500 inför den 2/4-2013:

USA: Efter en inledande uppgång upp till 1571 avtog köptrycket och föll ner till 1560-området och resten av dagen präglades av små rörelser. Stängningen på 1562,1 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent.

Bästa sektorer under måndagen blev telekom- och oljesektorn medan transport- och basråvaror stod för de största nedgångarna. Den största nedgången under måndagen stod småbolagen för och Russell 2000 föll med 1,3 procent till den lägsta nivån på tre veckor. S&P 500 fortsätter sin pingpongliknande utveckling kring årshögstanivån.

Trots det gigantiska inflödet av pengar från Fed har de ledande börsindexen tagit en paus i uppgången men samtidigt har jag svårt att se hur en varaktig nedgång ska vara möjlig så länge världens ledande centralbank agerar som om de tappat förnuftet. Det är ungefär som att försöka bota en narkoman genom att tillhandahålla precis så mycket knark som behövs för att undvika abstinens…

Totalt omsattes endast 1,8 miljarder aktier på S&P 500 under måndagen vilket var den lägsta omsättningen på flera månader och 24 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 170 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. S&P 500 stängde i stort sett oförändrat under föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 9,5 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 9,4 procent.

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen där japanska aktier backar på en stärkt yen de senaste dagarna, men de senaste timmarna ser utvecklingen ut att vända. Efter den senaste tidens kraftiga uppgångar står nu förhoppningarna till att Bank of Japan kommer att presentera ytterligare stimulanser i samband med räntemötet senare i veckan för första gången med den nya laguppställningen (som förmodligen vill visa sig handlingskraftiga). Bilförsäljningen i Japan föll med 0,4 procent det senaste kvartalet.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar