Svagt negativ inledning från kortsiktigt överköpta nivåer

Stockholmsbörsen i fredags: Stockholmsbörsen fortsatte upp i fredags med draghjälp av besked om att Kina kommer satsa på stora infrastruktursatsningar och stärkt riskaptit i kölvattnet efter ECB:s besked om obligatoriska uppköp av skräpobligation, som åtminstone tillfälligt ser ut att ha dämpat de höga räntorna för BIGPIS-länderna. Som jag nämnde i fredags kan både en riktigt dålig sysselsättningssiffra och en bra stärka börsen. Vi såg att den usla sysselsättningsstatistiken i fredags initialt fick börserna att falla men ganska omgående stärkte förhoppningarna om ett QE3 i USA riskaptiten och placerarkollektivet agerade företrädesvis på köpsidan igen.  Råvarubolag och verkstadsbolag tillhörde vinnarna. SKFsteg 4,8 procent, Sandvik 3,7 procent, Atlas Copco A 3,4 procent och SSAB med 4,0 procent.

Det inledande gapet på 0,6 procent var aldrig i närheten till att täppas till i fredags. Strax före den amerikanska sysselsättningsstatistiken noterades en uppgång med hela 1,6 procent. Stängningen på 1070,9 motsvarade en uppgång med 1,2 procent.

Uppgången för OMXS30 hittills i år noteras efter fredagens uppgång till 8,4 procent.

Omsättningen i fredags uppgick till 13,7 miljarder kronor vilket var den högsta omsättningen sedan den 13 juni och hela 49 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu är nere på 9,3 miljarder kronor. De senaste dagarna har jag skrivit: ”Kom ihåg att det är enkelt för stora aktörer att påverka kurserna i önskad riktning, som inte behöver vara den mest troliga…”. Detta gäller fortfarande.

Bästa sektorer i fredags blev verkstad och gruvbolag som steg mellan 2,6 och 3,0 procent. Sämst gick det för kontradefensiva hälsovård, matvaror och teknologi.

Dagligen bevakar jag 62 aktier och i fredags utvecklades SKF B (+4,8%), SSAB (+4,0%) och Sandvik (+3,7%) bäst. Sämst gick Getinge (-2,0%), AstraZeneca (-1,3%) följt av Swedish Match (-0,8%).

Högst omsatta aktier i fredags blev AtlasCopco (+3,4%), Volvo B (+2,6%) följt av Ericsson B (-0,3%).

Carnegie höjer rekommendationen för ÅF till köp. Efter en trolig rekyl ner mot 200-dagars medelvärde kan aktien verkligen vara en intressant köpkandidat.

Tidningen Börsveckan rekommenderar köp av Formpipe vilket ser spännande ut då MACD är stigande och på väg att ta sig upp genom nollinjen men samtidigt möter både 100- och 200-dagars medelvärden upp vid 5,35 och 6,50. Vid 100-dagars medelvärde möter även en fallande motståndslinje upp som förbinder topparna från i mars och början av juli.

Goldman Sachs (världens ledande kontraindikator…) höjer rekommendationen av Sandvik till köp. Personligen tycker jag att man bör vänta tills åtminstone 97,60 tagits ut. Samtidigt höjer man reken för Alfa Laval som inte ser ut att vara det smartaste valet i verkstadssektorn…

Det är omvända världen måste jag säga. På senare tid är det Moderaterna som vill förbättra A-kassevillkoren och Sossarna som vill förbättra för företagen genom att bland annat ta bort företagens ansvar för en av veckorna vid sjukskrivningar. I en debattartikel i SvD i helgens skriver SSU-ordföranden Gabriel Wikström att det är dags att ifrågasätta ränteavdraget, som bidragit till en ökad skuldsättning och en liten nyproduktion av hyresrätter. Är det jag som håller på att bli sosse på gamla dar eller vad är det som händer?

S&P 500: Usla sysselsättningssiffror i fredags fick placerarkollektivet att tro på ett nytt QE3. VIX är nu åter nere på bedrägligt låga nivåer vilket ökar risken för bakslag. På kort sikt är S&P 500-indexet (och flera av de amerikanska börsindexen) överköpta vilket kan ge en andra chans när utbrottsnivåerna återtestas.

OMXS30: Kom ihåg att det möter en hel del motstånd mellan nuvarande kursnivå och 1094. På kort sikt är indexet redan överköpt. De som redan sitter positionerade i köp kan göra det så länge inte 1029 punkteras och bekräftas. Avvakta med nya köppositioner tills vi ser om det finns kraft att etablera sig ovanför 1094-nivån. Det kan bli avvaktande fram tills det kommer besked från Fed framåt torsdag där QE3-besked eller uteblivna löften är viktiga triggers för den fortsatta börsutvecklingen. 

Idag bör de som det berör tänka på:
– Saab håller kapitalmarknadsdag från kl 13.00
– Clas Ohlson handlas exklusive utdelning på 4,25 kronor

Tider som är intressanta idag:
– Japan: BNP (def) 2 kv kl 1.50 (mindre än förväntat)
– Japan: bytesbalans juli kl 1.50 (bättre än förväntat)
– SEB: boprisindikator kl 8.30
– Frankrike: industriproduktion juli kl 8.45
– Danmark: KPI augusti kl 9.00
– SCB: industriorder juli kl 9.30
– SCB: industriproduktion juli kl 9.30
– Norge: KPI augusti kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Kina: handelsbalans augusti
– Frankrike: Auktion av statspapper kl 15.00
– ECB: Obligationsköp kl 15.30
– USA: Auktion av statsskuldsväxlar kl 17.30
– USA: Konsumentkrediter kl 21.00

USA: Fredagen innebar små förändringar på de amerikanska börsindexen. Stängningen på 1438,8 motsvarade en uppgång med 0,4 procent. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket var 11 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Förra veckan innebar en uppgång med 2,2 procent vilket innebär att uppgången hittills i år noteras till 14,3 procent. De senaste tre månaderna har därmed stängt på plus och om nuvarande notering står sig kommer september att bli en stark månad. Ärsmedelvärdet som är stigande hittar vi nu kring 1345.

Nasdaq Composite har stigit med 20,4 procent hittills i år och DJIA med 8,9 procent.

Både de långa- och korta trenderna pekar nu uppåt återigen med kursstaplarna ovanför alla fyra medelvärden som jag använder för att definiera trenderna.

Vi ser nu ut att ha fått ett utbrott från lågvollaläget och kursen noteras nu kring en stigande stödlinje som förbinder de stigande topparna sedan mitten av juni 2012.

Asien: Det är små rörelser på de asiatiska börserna när veckan inleds. Bäst går den Taiwanesiska börsen som stiger 0,8 procent. I den andra änden hittar vi Sydkoreanska Kospi som backar 0,3 procent.

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar