Svag initial uppgång mot kanaltaket men osäkert inför valet

Stockholmsbörsen igår: Fram till klockan 11.00 hade index fallit med 0,7 procent och noterades kring stödnivån 1064-1062 som resten av dagen skulle visa sig vara en väntad viktig nivå. Igår skrev jag: ”På kort sikt (någon till några dagar) svänger jag över till att bli positiv om det visar sig att köparna vågar sig tillbaks innan 1064 mer än någon timme. Om det visar sig att vi får en stängning under 20-dagars medelvärde idag är det stor chans att säljarna försöker sig på en ny attack av golvet i den kortare kanalen”. Med facit i hand kan vi konstatera att köparna inte vågade sig tillbaks mer än i 40 minuter åt gången och att stängningen på 1063,3 skedde 0,1 procent ovanför 20-dagars medelvärde, en nedgång som motsvarade 0,6 procent.

Jag skrev igår att kursen mötte tuffa motstånd i form av den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från den 14 september och den 5 oktober samt 50-dagars glidande medelvärde. Motståndsnivån blev åtminstone vid första försöket svårpasserad, men det skulle förvåna mig om inte köparna kommer tillbaks inom kort, kanske redan idag och då blir det spännande att se om de vågar hålla i taktpinnen mer än minuter så att nivån kan tas ut.

När vi studerar diagrammet är det tydligt att säljarna dominerar för tillfället, även om läget är rörigt och svårbedömt. Kursen segar sig upp i några veckor och det tar sällan mer än någon eller några dagar för säljarna att eliminera uppgångarna och skapa en ny lägre botten. För mig är det ett bevis på att säljarna dominerar på kort sikt. Det avspeglar sig tydligt i candlesticken.

Förra veckan stängde tack vare torsdagens och fredagens uppgångar på 1,0 procent plus. Tillsammans med oktober månads uppgång har nu årets uppgång på OMXS30 reducerats till 7,6 procent vilket tål att jämföras med Dow Jones vars uppgång nu reducerats till 7,3 procent och S&P 500 som är nere på 12,7 procents uppgång hittills i år.

Primärtrenden som jag definierar som lutningen på 200-dagars medelvärde är nu i det närmaste helt horisontell men med den positiva vändningsformationen i torsdags och fredagens uppgång och passering av 20-dagars medelvärde ökar sannolikheten för att toppen vid 1084 kommer att utmanas.

S&P 500: Gårdagens lilla kursstapel visar att osäkerheten på kort sikt är tydlig. Även om perioden efter den 6:e november brukar ha en nedåtriktad tendens efter att kurserna fallit i oktober vet vi även att statistiken talar för stigande kurser från presidentvalet fram till årsskiftet. Den närmaste sentimentnivån hittar vi kring gårdagens högsta vid 1420. Tas nivån ut bevakar vi 1434 som om den passeras kan ge en något mer uthållig uppgång än några timmar. Punkteras 1403, eller ännu viktigare 1396 bevakar vi åter primärtrenden som inför dagen möter upp vid 1380. Kort sagt sikten är dålig och läget är svårbedömt. Då är den bästa strategin att sitta på händerna tills sikten blivit bättre.

OMXS30: Med risk för att låta som en papegoja så har vi ett svårbedömt läge för tillfället. På ovansidan möter först och främst taket i den medellånga kanalen som vi inför dagen hittar kring 1070 och passeras den nivån bevakar jag framförallt 1084. På nedsidan kommer sentimentet försvagas redan när 20-dagars medelvärde punkteras som inför dagen befinner sig kring 1063, därefter är det botten från den 11 oktober vid 1056 som är intressant. Allt fokus ligger just nu på det amerikanska presidentvalet och tiden strax därefter som historiskt har uppvisat en överavkastning fram till årsskiftet.

Dagens morgonseans:

 

Intresseklubben noterar:
– Valet i USA: Prognoserna pekar på en seger för Obama
– Det råder oenighet mellan Europas regeringar om vem ska stå för de grekiska skulderna om landet inte kan betala
– Sweco: Nordea sänker reken
– Skatteverket Östra festade för 3,4 miljoner kronor på Elmia inför julen förra året. Man söp och drack för mer än sina egna riktlinjer. Vad var det med att kasta sten i glashus…
– TeliaSonera: Berenberg sänker riktkursen till 47 kronor
– Företagskonkurserna ökade med 9 procent i oktober enligt UC
– Kinas efterfrågan på järnmalm driver upp priset

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Aspiro (kl 8.30), Fenix Outdoor, Haldex (kl 8.30), Itab Shop Concept (ca kl 11:00), Latour (kl 8.30), Rejlers (kl 8.00)

– Ericsson håller kapitalmarknadsdag idag (och bör undvikas)

Utländska rapporter idag:
– Emerson Electric (före USA-börsernas öppning)

Håll koll på följande tider idag:
* USA: presidentval
– Storbritannien: BRC detaljhandelsdata oktober kl 1.01
– Australien: RBA räntebesked kl 4.30 (oförändrad)
– TF: konjunkturprognos kl 9.00
– SCB: tjänsteproduktion september kl 9.30
– SCB: restaurangindex september kl 9.30
– EMU: PMI tjänstesektorn (def) oktober kl 9.58
– Storbritannien: industriproduktion september kl 10.30
– EMU: PPI september kl 11.00
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– Tyskland: industriorder september kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat oktober kl 16.00
– Canada: Inköpschefsindex kl 16.00
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Apple: Kommer ni ihåg ungefär när jag började skriva och prata om att Apple kan bli nästa bubbla eller rent av ”Nokia”. Jo, när analytikerna i augusti började höja prognoserna från 500 till 750 eller i vissa fall 1500 dollar ”inom ett år” som de skrev. Även om bolaget fundamentalt inte ser speciellt dyrt ut så är det helt oväsentligt! Det som betyder något är deras agerande mot det viktigaste de har, nämligen kunderna. Att fylla ett behov hos kunden är A och O vid all typ av försäljning. Att istället försöka tvinga in folk i låsta system som snabbt bli uråldriga och bli kaxig och anse att man vet bättre än kunderna vad de vill ha, det är livsfarligt för de företag som säger sig leda utvecklingen. Nokia ansåg för några år sedan att utvecklingen enbart skulle ske bland ungdomar och de brydde sig inte om smartphones, utan ville göra mobilerna personliga genom att byta skal det var bolaget säkra på. Apple tror att varumärket alena ska fortsätta lyfta bolaget och lanserar nya telefoner som är klart sämre än föregångaren och dessutom i ett format som inte är standard någonstans. Man tror att man är smart när man försöker låsa in kunderna i iTunes som är ett ”oanvändarvänligt” helt föråldrat system. Det kommer inte förvåna mig och punkteringen av 200-dagars medelvärde blir början till slutet för Apple-eran. Självklart det bli så att vi får några nya toppar för att locka tillbaks de sista förlorarna men sen bär det med stor sannolikhet av nedåt igen.

USA igår: Efter en inledande nedgång till 1408 segade sig indexet upp till 1420 strax innan stängning. Stängningen på 1417,3 motsvarade en marginell uppgång på 0,2 procent.

Totalt omsattes 2,0 miljarder vilket var 18 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas marginella uppgång på 0,2 innebär att uppgången hittills i år uppgår till 12,7 procent. Placerarkollektivet sökte sig igår mot risk och småbolagsindexet Russell 2000 steg mest tillsammans med Nasdaq Composite, de steg 0,6 procent vardera. Energi och råvaror gick bäst och sämst gick finans och konsumentförbrukningsprodukter. Uppgångarna saknade inte bara volym utan även bredd då mindre än 1/3 av aktierna deltog i uppgångarna.

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde är fortfarande stigande vilket även årsmedelvärdet är. Kursstaplarna befinner sig ovanför bägge. 

Förra fredagen fick vi en botten vid 1403 och i fredags vände kursen ner vid 1435. Dessa nivåer utgör nu de första stöd- och motståndsnivåerna jag bevakar. Så länge inte kursen etablerar sig under 200-dagars medelvärde är jag positiv till den långa utvecklingen men samtidigt har vi mängder med varningssignaler både i det långa och korta perspektivet. När det råder osäkerhet vågar varken köpare eller säljare hålla fast vid sin marknadstro utan ”agerar efter den tolkning som marknaden gör av nyhter och statistik”. En tolkning som jag inte bryr mig så mycket om. Det vi istället ska fokusera på är de fyra mostånd på ovansidan som behöver passeras för att köparnas självförtroende ska stärkas (se nivåerna nedan). På  nedsidan är det lite fler stödnivåer som behöver punkteras för att vi på allvar ska börja navigera för nedgång. Den viktigaste är primärtrenden kring 1380 men ner till 1267 är det bara mindre, inte så betydelsefulla stöd.

Asien idag på morgonen: Det är en blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei backar med 0,4 procent medan Sydkoreanska Kospi stiger med 1,0 procent. I Kina faller Shanghai med 0,6 procent medan det i Hong Kong är måttligare nedgångar med 0,2 procent. Australiska All Ordinaries stiger med måttliga 0,2 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar