Supermarioeffekten kan klinga av snabbt

sammanfattningNEW YORK: OLJEUPPGÅNG OCH ECB-OPTIMISM STÄRKTE, S&P 500 +2,0%

STOCKHOLM (Direkt) USA-indexen hakade på de rejäla uppgångarna på Europa- och Asienbörserna under fredagens handel, där en upphämtning i oljepriserna och optimism kring ECB:s besked på torsdagen dragit upp riskviljan.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,3 procent högre till 16.093 medan det bredare S&P 500 steg 2,0 procent till noteringen 1.907. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade samtidigt 2,7 procent till 4.591.

Omkring 1.080 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.130 miljoner aktier omsatts.

USA-indexen återhämtade sig under torsdagens handel från de lägsta stängningsnivåerna på 21 månader, efter att ECB-chefen Mario Draghi signalerat att det finns möjlighet för ytterligare stimulanser vid centralbankens marsmöte.

”Jag tror att vi är klart mycket närmare en botten nu, och jag tror att det är en bra tid att börja leta sig tillbaka till marknaden, om än inte med alltför stora insatser. Det ser ut som att centralbankerna är på krigsstigen gentemot svaghet. Det drar upp risktoleransen i dag”, sade en räntehandlare till Bloomberg.

På råvarumarknaden rekylerade oljepriserna uppåt rejält. WTI och Brent handlades 8,5 respektive 9,9 procent högre, båda runt prisnivån 32 dollar per fat.

Inom S&P 500 var energi också bästa sektor, med William Cos och Kinder Morgan som mest stigande aktier på plus 23 respektive 11 procent.

En förlorare i sektorn var dock Chesapeake Energy, som backade 1 procent efter besked om att det med omedelbar verkan stoppar utdelningen på alla utestående preferensaktier.

En annan aktie som gick mot strömmen, och det kraftigt, var gruvbolaget Freeport-McMoran, trots mindre uppgångar på basmetallmarknaden under dagen. Aktien sjönk 9 procent, och flera marknadsaktörer hänvisade till oro inför vad som kan komma att kommuniceras vid bolagets rapportsläpp på tisdagen nästa vecka.

”Det ihållande tappet i koppar- och oljepriserna ökar sannolikheten för att Freeport-McMoran kommer att behöva ta till ytterligare capex-nedskärningar eller tillgångsförsäljningar”, skrev analytikerna vid BB&T i ett kundbrev på fredagen som refereras av Bloomberg News.

Bland fredagens rapporterande bolag backade General Electric 1,2 procent efter att fredagens kvartalsrapport visat lägre intäkter än väntat, men högre vinst. I synnerhet var det bolagets olja/gas-segment som presterade svagare än marknaden väntat sig.

På makronivå visade ett snabbestimat från Markit, över inköpschefsindex i USA:s tillverkningsindustri, på en oväntad uppgång i januari, jämfört med månaden före. Vidare visade sig försäljningstakten för befintliga bostäder i landet ha varit högre under december än vad konsensusprognosen väglett för.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 2,05 procent.
Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Trots ett flertal bra setuper de senaste veckorna har kortare uppstudsar endast varat några timmar innan säljarna enkelt tagit över tillställningen. Tekniskt talar mycket för att en kortare uppstuds ligger nära i tiden men den som tar nya positioner för uppgång bör jobba med tajta stoppar som flyttas med upp och vara beredd på att det kan bli ett antal falska utbrottsförsök upp innan ett som är värt att följa inleds.”

Den gångna veckan inleddes med en kortare uppstuds innan stödnivån vid 1297 tillfälligt punkterades innan en tendens till en turtle soup för uppgång byggde grunden för en extremt positiv veckoavslutning. Föregående vecka var den första på en månad som stängde positivt och det med hela 4,3 procent vilket i sin tur reducerade årets nedgång till 5,9 procent.

Den gångna veckan blev med andra ord en extremt volatil och det vi såg var enligt skolboken ett sätt att göra sig av med ”oönskade” gäster.

I månadsgrafen är det fortfarande en liten bit kvar tills köparna tagit sig över sentimentsnivån vid 1365 och den ännu viktigare nivån vid årsmedelvärdet kring 1545. Vändningar börjar ju i de kortare tidsupplösningarna och både i dags- och veckografen är det nu signaler som indikerar att en kortare uppgång kan vara inledd.

Volymen den gångna veckan har legat klart över snittet och fredagens uppgång skedde med en volym som låg 28 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

För femte månaden i rad stängde december under årsmedelvärdet och i skrivande stund är det 13,6 procent upp till den viktigaste långsiktiga sentimentsnivån.

Totalt steg 68 procent av de 284 aktier jag bevakar den gångna veckan men sedan årsskiftet är det bara 9 procent av dessa aktier som hjälpt till att ”lyfta isen”. Bästa sektorer veckan som gick blev teknologi och kraftbolag medan oljebolagen fortsatte att tynga. I fredags steg dock alla sektorer, återigen med teknologi som draglok.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Kimberly-Clark (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Bong (extra), GWS Production (extra), Opera Software (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– CLS: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 5/2)
– Endomines: anmälningstid i nyemission avslutas
– Intuitive Aerial: anmälningstid i nyemission avslutas
– RLS Global: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 8/2)

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsnetto december kl 0.50
* Tyskland: IFO-index januari kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45
* Storbritannien: CBI ordertrend januari kl 12.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Stefan Ingves deltar i seminarium om finansiella risker och talar under rubriken ”Är vi på väg in i en ny finansiell storm?”. Ingen publicering. kl 12.00
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Nedgången och volymerna har tilltagit de senaste vekorna men samtidigt är nu indexet kraftigt översålt på kort sikt. Senast vi hade ett liknande läge var i slutet av augusti och den gången steg indexet med 2,5 procent veckan efter.”

Föregående vecka inledde ned men köparna sög effektivt upp säljtrycket i slutet av veckan vilket ledde till en kraftfull hammer i veckografen. Det var första gången på en månad där veckostapeln blev positiv. Föregående vecka innebar en uppgång med 1,4 procent vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 6,7 procent.

I månadsgrafen noteras januari fortfarande negativt men i veckografen bjöds vi förra veckan på den kraftfullaste hammern sedan början av oktober. Efter den positiva haramin som jag skrev om efter torsdagens session påpekade jag att vi önskade en stängning ovanför EMA-8 vilket avslutade föregående vecka.

Volymen har hela den gångna veckan noterats klart över det dagliga snittet för de senaste månaderna men fredagen utmärkte sig med den lägsta volymen av de fyra senaste dagarna. Distributionen överstiger fortfarande ackumulationen sedan årsskiftet och så länge så är fallet talar mer för att vi just nu ser en rekyl i den rådande nedtrenden.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar i nästan 60 procent av fallen. Av de senaste sju åren har den kommande femdagarsperioden dock endast inneburit uppgångar i två av dessa.

Bästa sektorer under den gångna veckan blev oljebolag och teknologiföretag medan finans och verkstad gick sämst. Skräckindexet VIX backade med 17,3 procent till 22,3 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2030 och 1785 den närmaste månaden. Glaset tolkas fortsatt halvtomt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar