Stresstest och rysk roulett med USA:s skuldtak – ett spel för gallerierna

Det är skakigt på världens börser, vilket inte är ovanligt i samband med konsolideringar likt den de flesta börser befinner sig i. EU-ländernas ledare och FED kommer att göra allt som står i deras makt för att inte röja hur dåligt det är ställt med ekonomierna i syd- och västeuropa samt USA. De så kallade stresstesterna av europeiska storbanker är naturligtvis ett sätt att lugna marknaden, för några egentliga stresstester är det inte. Enligt EBA skulle årets tester vara betydligt hårdare än tidigare men det man tittat på är egentligen bara vilken kärnkapitalrelation bankerna har och höjt gränsen för godkänt till 5 procent över en tvåårsperiod. Kärnprimärkapitalrelation betyder att man jämför hur mycket pengar banken har med utlåningen och det förhållande man får fram är den så kallade kärnkapitalrelationen.

I årets ”hårda stresstest” har man räknat med ett BNP-fall på 0,5 procent 2011 och 0,2 procent 2012 och arbetslösheten skulle i öka med 0,5 procent fram till början av 2013. Börserna skulle falla med 15 procent och dollarn med 11 procent och räntorna stiga med 0,75 procent. Usch vilket ”fruktansvärt mardrömscenario”…

Som exempel kan ju nämnas att den svenska börsen föll med 11 procent mellan 20:e maj och 27:e juni i år, alltså nära nog nivån för ”worst case” i stresstesterna. Det kan i sammanhanget nämnas att dollarindexet föll med 15 procent från november 2010 fram till april/maj (alltså mer än ”worst case”). Vadå stresstest, det är ju löjligt. Ett mer genomskinligt sätt att lugna marknaden tror jag inte att jag varit med om.

Är det verkligen så att en bank som har över fem procents kärnkapitalrelation är en stabil bank? Nej, självklart inte. Det behövs inte speciellt stora kreditförluster för att äventyra dessa fem procent.

Låt säga att Grekland skulle göra en default (motsvarar betalningsinställelse) hur många banker skulle då trilla i europa? Garanterat fler än de åtta banker som inte klarade gränsen för stresstestet.

I min värld är stresstestet ett simpelt sätt att få placerarkollektivet att fokusera på något helt oväsentligt och hoppas på att den ”positiva effekten” skall flytta blicken från det som är väsentligt. Med andra ord är situationen förmodligen betydligt allvarligare än vad vi som ”inte begriper” skall missledas att tro.

Nästa frågetecken om världens ledande ekonomi (USA) kommer att lyckas höja skuldtaket innan den 2 augusti. I annat fall får landet sänkt kreditbetyg av både Moodys och Standard & Poor. USA:s skuldtak är den totala summa som den amerikanska staten får låna för att betala sina utgifter. Taket infördes 1917 och har sedan dess höjts 100 gånger, senast i september 2010. Enligt finansminster Timothy Geithner kan landen tillfälligt låna av pensionsfonder och sälja ut oljereserver, men den 2 augusti är pengarna slut. Om inget görs kan alltså världens ”superekonomi” tvingas göra en betalningsinställelse. Taket för USA:s skuldtak ligger på löjliga 93000 miljarder kronor och redan den 16 maj nåddes gränsen.

Obamas förkastliga politik att lova allt till alla, även om man inte har råd (någon som känner igen det, i Sverige heter han Juholt), har visat sig ödesdiger. USA:s statsskuld är den största på 50 år och det är nu öppet krig mellan Demokrater och Republikaner. Warren Buffet har liknat det vid rysk roulett. Självklart kommer partierna överrens, i annat fall skulle inte ett ”QE3” räcka för att hålla uppe börsen, som landet är helt beroende av. Ju större oenighet mellan republikaner och demokrater, desto positivare tongångar på måndag om det skulle visa sig att kongressen enas om att höja skuldtaket. För tillfället är det viktigare med en stark börs än ännu sämre statsfinanser.  SvD, SVT, DN, SvD, SvD, SvD, DN, DN, AFV, AFV, AFV, AFV, VA, VA, VA

Självklart har många investerare genomskådat ovanstående scenarion och flyr till guld. SvD, SvD

Teknisk analys S&P 500:
Trots den positiva stängningen i fredags stängde indexet ner med 2,1 procent för veckan som helhet. Trots att indexet fortfarande befinner sig i en positiv långsiktig trend är det allt färre aktier som deltar i uppgångarna. Den dåliga bredden tyder på att de stora elefanterna avvaktar med att kliva in och sätta spår.

I det korta perspektivet närmar sig indexet det stödområde vid 1305-1294 som sammanfaller med golvet i den något längre stigande kanalen. I diagrammet är det tydligt att indexet konsoliderat mellan 1251 och 1371 sedan i början av maj. Så länge inte någon av dessa nivåer tas ut skall vi vara beredda på tvära kast när någon av begränsningarna närmar sig.

Om 1251 punkteras ger det en signal om nedgång och då effektueras även den huvud-skuldra-formation som är relativt tydlig i veckodiagrammet. På motsvarande får vi en signal för fortsatt uppgång om 1371 passeras.

På kort sikt har indexet fallit kraftigt den senaste veckan och skapat en spänd gummisnodd som skapar goda förutsättningar för en uppstuds, vilket ett positivt besked om höjt skuldtak under helgen skulle trigga. Om parterna däremot, mot förmodan, inte kommer överens kan det innebära golvet i den stigande kanalen punkteras och med den får vi ett mer negativt sentiment. När och om stödnivån 1371 punkteras kommer vi få allt mer ”negativa nyheter” och en signal om en djupare nedgång ges.

Än så länge är det alltså inget som tyder på att en större nedgång är på väg att effektureras och så länge så inte är fallet är förutsättningarna för ett utbrott uppåt större än motsatsen.

Jag vill med detta passa på att önska er en fortsatt trevlig helg. Nu är det beachhandboll utanför fönstret och en god frukost framdukad på balkongen, vi hörs snart igen (en OMX-analys och någon svensk bank under dagen eller imorgon).

(foto: Malin Rosén)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar