Stor risk att pausformationen inte är klar

sammanfattningNEW YORK: KONJUNKTURKÄNSLIGT AVBRÖT TRE DAGARS-RALLY, S&P -0,5%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street orkade inte försvara den tre dagar långa börsuppgången, efter att torsdagshandeln stängt i rött.

Finans-konsument och energiaktier, som varit ledande i de senaste dagarnas börsrally, tyngde marknaden samtidigt som mer defensiva sektorer steg.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,3 procent lägre vid 16.413. S&P 500 backade 0,5 procent till 1.917. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 1 procent till 4.487.

Omkring 850 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.100 miljoner aktier omsatts.

”USA kommer inte att gå in i en recession, men alla är oroliga för var tillväxten ska komma ifrån och om vinsterna kommer leva upp till estimaten. Innan vi har tagit oss igenom det första kvartalet tror jag att marknaden kommer handlas i ett tight spann”, sade Bob Phillips, medgrundare av Spectrum Management i Indianapolis, till Bloomberg News.

Inom S&P500 var energi den sämst presterande sektorn, Chevron bytte sin initiala uppgång till minus 1,8 procent. Oljan pressades på API-lagerdata samt ett uttalande från Saudiarabien om att landet inte är redo att sänka sin produktion.

Bankrallyt som startade i fredags, efter ett stort insynsköp av JP Morgans vd, stannade av med sektorn som en av de sämst presterande. Bank of America och JP Morgan gav tillbaka drygt 2 procent av den senaste tidens uppgång.

Vidare pressade livsmedelsaktier efter Walmarts kvartalsrapport. Varuhuskedjan sänke sin försäljningsprognos vilket pressade aktien 3 procent. Konkurrenterna Costco, Kroger och Whole Foods följde med söderut och tyngde index.

Klassiskt defensiva sektorer som utilities (el- och gasbolag) och telekommunikation lockade till sig köpare i den lite baissiga börsmiljön.

Rasade gjorde Jack in The Box som var ned 16 procent. Snabbmatsrestaurangkedjan rapport var en rejäl besvikelse för marknaden.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 7 punkter till 1,74 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår morse skrev jag: ”Cykelindikatorn är uppe på en nivå, med kursen strax under ett viktigt motstånd, som säger oss att vänta med nya positioner för uppgång. Senast vi hade ett liknande utseende var i slutet av januari och då kursen noterades vid vid samma nivå som nu och även den gången varnade cykelindikatorn oss för att ta nya positioner för uppgång till läget var gynnsammare.”

Även under torsdagen inleddes dagen med en initial uppgång upp i motståndsområdet kring 1376-1388 men redan efter ett par minuter var det slut på självförtroendet hos köparna. Den första timmen pendlade mellan 1382 och 1361 (onsdagens högsta) och inte heller lunchtestet av 1380-nivån lyckades ta ut öppningen. Kursen pendlade innanför första timmens box hela dagen för att stänga vid 1363 vilket motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

Var det en negativ omslagsformation vi såg igår, kanske en bearish harami som jag såg någon skrev igår. Nej det är inte en negativ omslagsformation, det är en pausformation. Den senaste tidens uppgång innebär att det går åt mycket energi, som vid alla kraftansträngningar. För att orka med ett nytt race behöver man ta en liten paus så att krafterna kommer tillbaks (de kortare medelvärdena närmar sig kursen). Varken onsdagens marubozulinje eller de kortare medelvärdena punkterades och jag tror att det bara är en fråga om några timmar eller kanske någon dag tills köparna åter samlat kraft för nästa ben i den pågående uppstudsen. Om däremot säljarna tar över och med kraft/volym punkterar i första hand de kortare medelvärdena, ja då vänder vi eventuellt på klacken, beroende på var i grafen detta sker.

Volymen igår var högre än i onsdags och 3 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, vilket jag tolkar positivt. 53 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar steg igår och sedan början av veckan har hela 81 procent stigit, vilket innebär att bredden i de senaste dagarnas uppgång är bra. Isen är tjock, många aktier som bär uppgången. Bästa sektorer igår blev teknologi och konsumentprodukter medan finans och kraftbolag gick sämst, en något spretig bild. Mindre bolag gick dock bättre än större och det indikerar att riskaptiten fortsatt är god. Glaset tolkas för tillfället halvfullt.

Kursen noteras under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti, som fortfarande är intakt.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Björn Borg (kl 7.30), Bravida (kl 7.30), Hemfosa (kl 7.30), Corem Property (kl 8.00), Dometic (ca kl 8.00), Eltel (kl 8.00), Feelgood (kl 8.00), Intellecta (kl 8.05), Swedish Match (kl 8.15), Atrium Ljungberg (kl 8.30), Neurovive (kl 8.30), Opcon (ca kl 8.30), Wise Group (kl 8.30), Havsfrun (kl 12.30-13.00), Melker Schörling (kl 13.00), Ngex (efter Torontobörsens stängning)

NGM
– Glycorex, Life Assays (ändrat datum från 29/1)

FIRST NORTH
– Dist It (kl 8.00), SJR (kl 9.00), Capacent, Catella, Christian Berner, Confidence, Deflamo, Drillcon, Heimstaden, Immunicum, Kancera, Mackmyra, Netjobs Group, Precio Fishbone, Scibase, West International

AKTIETORGET
– Mr Green (kl 8.30), A1M Pharma, Ahola Transport, Axonkids, Botnia Exploration, Cefour Wine & Beverage, Cline Scientific (ändrat datum från 29/2), DB Pharma, Double Bond Pharmaceutical, Envirologic, Gabather, Nanologica, Novus Group, Oden Control, Oncology Venture (ändrat datum från 20/2), Saniona, Star Vault, Wonderful Times Group, Yield, Zenicor

ÖVRIGA NORDEN
– Salmar (kl 7.00), Schibsted (kl 7.00), XXL (kl 7.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Deere (före USA-börsernas öppning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Financial Hearings och G&W Fondkommission arrangerar småbolagsfrukost med bl a Cleantech Invest, Spectracure och Hexicon kl 7.45-10.30
– Björn Borg: press- och analytikerträff kl 9.00
– Softronic: press- och analytikerträff kl 9.00
– Bravida: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Dometic: telefonkonferens ca kl 10.00
– Mr Green: webbsänd rapportpresentation kl 10.00
– Eltel: webbsänd rapportpresentation kl 12.00
– Seamless: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Lundin Mining: telefonkonferens kl 14.00
– Swedish Match: telefonkonferens kl 14.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cleantech Invest: anmälningstid inleds inför parallellnotering på First North inleds (avslutas 7/3)
– FX International: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Real Holding: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Addtech: kapitalmarknadsdag om Addlife kl 9.00-12.00

MAKROSTATISTIK
– Finland: KPI januari kl 8.00
– Tyskland: PPI januari kl 8.00
– SCB: investeringsfonder, tillgångar och skulder, 4 kv kl 9.30
– SCB: arbetslöshet januari kl 9.30
– Storbritannien: detaljhandel januari kl 10.30
– USA: KPI januari kl 14.30
– EMU: konsumentförtroende (prel) februari kl 16.00

CENTRALBANKER
– Fed: Loretta Mester, Fed Cleveland, talar kl 14.00

USA-börsen igår: Igår morse skrev jag: ”Det är nu dålig tajming att ta nya positioner för uppgång, så Vänta på att den stundande pausen är klar.”

Torsdagen inleddes upp för att testa av motståndet vid 1930 men resten av dagen var tydlig och inleddes egentligen redan vid åttatiden på onsdagskvällen. Sedan avslutningen i onsdags har vi sett lägre toppar och bottnar i intradagsupplösningarna. Torsdagen stängde nära dagslägsta vid 1917,8 vilket motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

Jag påtalade igår att gummisnodden var hårt spänd på ovansidan och att redan det närmaste motståndet som utgjordes av det tidigare golvet i den korta fallande kanalen kunde ställa till problem för köparna, som redan nu borde vara trötta av de senaste dagarnas kraftansträngning. Precis som i onsdags tog det stopp just vid den fallande motståndslinjen och det följer än så länge skolboken och när spänningen ner mot de kortare medelvärdena minskat skapas åter bättre förutsättningar för en fortsatt uppgång.

Volymen igår var den lägsta sedan den 1 februari och 3 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden noterat nedgångar i nästa 60 procent av åren. Tre av de de senaste fyra åren har stigit och det tillhör inte vanligheterna och då har det visat sig vara en överhängande risk att den kommande veckan fram till närmare månadsskiftet har visat en negativ utveckling.

Igår bröts de senaste dagarnas svit med att alla sektorer stängde på plus. Endast två sektorer stängde på plus igår och det var defensiva telekom och kraftbolag. Sämsta sektorer blev energi och cykliska produkter. VIX föll igår med ytterligare 3 procent till 21,6 vilket innebar att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2040 och 1800 den närmaste månaden. Glaset tolkas alltmer halvfullt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar