Stökigt om inte grekbeskeden blir de förväntade – USA-börserna håller stängt

Förhoppningarna för en positiv lösning kring nya nödlån till Grekland fortsatte att stärka riskaptiten även i fredags. Euron avancerade mot dollarn. I eftermiddag är det nog önskvärt att det blir någon form av positivt beslut i greklandssåpan – det är definitivt intecknat i kurserna.

Som väntat steg OMXS30 även i fredags. Den positiva gapöppningen täpptes inte till och indexet tog sig vid lunch över den kritiska 1100-nivån. Stängningen skedde dock strax under på 1099,6 vilket motsvarade en uppgång med 1,0 procent.

Föregående vecka stängdes med en uppgång på hela 3,2 procent vilket med fredagens uppgång innebär att OMXS30 stigit med hela 11,3 procent i år. I fredags steg 77 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 14,6 miljarder kronor vilket var 19 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. VA, VA, VA

Högst omsatta aktier i fredags blev rapporterande ABB (+0,4%), SHB A (+1,1%) och Meda som inte nådde upp till förväntningarna föll med 9,6%.

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och telekom som steg 2,2 respektive 1,6 procent. Den enda sektor som stängde på minus var hälsovård som backade 1,2 procent.
Tidningen Börsveckan rekommenderar köp i Addtech, Doro och Trelleborg.

New York-börsen håller stängt idag för att fira Presidents Day. VIX har fallit ner och är åter på väg att punktera den förrädiskt låga 17-nivån.

OMXS30 tog sig i fredags över den kritiska 1100-nivån men stängde marginellt under. Om indexet etablerar sig ovanför är det 1142 som är nästa nivå jag bevakar. I fredags fick vi en deleberation-formation som kan vara inledningen på en evening star, vilket i så fall kräver en negativ gapöppning när börsen inleds och en stängning som är lägre än öppningen. När detta skrivs indikerar terminerna en positiv öppning men det positiva sentimentet i Asien har mattats av något den senaste timmen. Så länge OMXS30 håller sig ovanför 20-dagars medelvärde ska vi befinna oss bland köparna, men för tillfället är avståndet för stort för att det ska vara läge att ta nya köppositioner.

Håll koll på följande nivåer i OMXS30:
Motstånd: 1100 och därefter 1142 som är toppen från 8 juli 2011 och därefter 1180 från januari 2011.

Stöd: Utbrottsnivån 1085 från 16 februari och därefter bevakar jag stödnivån 1058 från februari.

Placerarkollektivet har intecknat en positiv greklösning i eftermiddag. Euron har hittills stärkts inför det förväntade beskedet. Om det nu visar sig att beslutet inte blir det förväntade kan det bli slagigt värre och då blir det spännande att se hur de överköpta USA-börserna reagerar på beskedet imorgon, men det är som sagt inget som ännu tyder på att de nya nödlånen inte ska beviljas. Oroligheterna i Spanien tilltar och i Madrid lär 500.000 människor deltagit i protester under söndagen. e24, DN, , DN, SVD, SVDAFV

Rapporter idag:
– Atrium Ljungberg, Corem Property (kl 14.00), Melker Schörling (kl 14.00), Ortivus (kl 9.00)

Tider att hålla koll på idag:
– Japan: handelsbalans januari kl 0.50
– Storbritannien: Rightmove huspriser februari kl 1.01
– Finland: KPI januari kl 8.00
– Frankrike: industrins konfidensindikator februari kl 8.45
– AF: veckostatistik kl 10.45
* EMU: eurogruppsmöte kl 15.00

Förhoppningarna för en positiv lösning kring nya nödlån till Grekland fortsatte att stärka riskaptiten även i USA fredags. Euron avancerade mot dollarn. I fredags fick vi besked om att USA:s inflation (consumer price index) föll till den lägsta nivån på tio månader till 2,9 procent. Å andra sidan var det inte lika positivt att kärninflationen åkte upp till en treårshögsta, 2.3% från 2.2%.

Efter en skvalpig inledning var det mestadels uppåt på de amerikanska börserna, men rörelserna var måttliga. S&P 500 stängde i fredags på 1361,23 vilket motsvarade en uppgång med 0,2 procent och en ny årshögstastängning. DN, AFV

Föregående vecka innebar en uppgång på S&P 500 med ytterligare 1,4 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 8,2 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 13,3 procent men utvecklades sämst av de tre stora börsindexen i fredags. S&P 500 stängde i fredags på en ny årshögstastängning. 433 aktier stängde på plus medan 57 stängde på minus under fredagen. Totalt omsattes 3 miljarder aktier vilket var 4 procent över snittet.

Med fredagens uppgång bekräftades utbrottet från i onsdags och siktet är nu inställt på toppen 1371 från den 2 maj 2011, därefter är det relativt fritt upp till toppen 1424 från den 20 maj 2008.

I Asien stiger börserna efter att Kina aviserat lägre bankkrav. När detta skrivs 08:10 noteras det breda Asia Top 100 Index för en marginell uppgång på 0,2 procent, efter att tidigare i morse noterats betydligt högre. Japans handelsbalans (inte säsongsjusterat) är nu det näst största underskottet sedan 2:a världskriget. Det japanska Nikkei-indexet stiger 1,1 procent. Japanska tillverkare av stål hade en stark utveckling med stöd av en positiv analys från Credit Suisse. JFE Holdings avancerade 8,4 procent medan Nippon Steel och Kobe Steel båda noterades 5,2 procent högre. Japans finansminister sa i helgen att både Japan och Kina är beredda att hjälpa Europa att lösa skuldkrisen via IMF. DN, DN

Kinesiska Shanghai noteras för en uppgång på 0,2 procent.

I Australien stiger All Ordinaries med 1,4 procent. Råvarusektorn hade en stark utveckling och jättarna BHP Billiton och Rio Tinto gav indexstöd med uppgångar på 2,3 respektive 2,2 procent.

Mot strömmen går Hong Kong-börsen Hang Seng som backar 0,2 procent. Fastighetsbolag har haft en stark utveckling under morgonen i spåren på de sänkta kinesiska kraven på bankerna.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar