Stockholmsbörsen inleder uppåt

Stockholmsbörsen inledde torsdagen svajigt, men efter en svag inledning höll köparna emot strax innan när indexet närmade sig den första stödnivån. 1119 var en nivå som höll fram till kl 20.00 svensk tid köparna kom tillbaks och höll i taktpinnen hela vägen i mål. Slutnoteringen på 1124,66 innebar i stort sett oförändrad kurs med en knapp nedgång på 0,04 procent. Totalt omsattes 2,9 miljarder aktier, vilket var 18,6 procent lägre än snittet.

Idag är det ”Häxfredagen” då de flesta optioner och terminer går till lösen i USA (även i Sverige). Onsdag-fredag dessa veckor är svårtrejdade med tvära kast, långa svansar och allmänt tråkig trejding, de senaste dagar har som vanligt bekräftat detta.

Högst omsatt var Ericsson som tyngde börsen med en nedgång på 2,11 procent efter att bla Handelsbanken Capital Markets försvagat sin syn på telekommunikationsbolaget för helåret 2011. Ett rykte om att bolaget kommer att göra ett dåligt tredje kvartal och eventuellt tvingas gå ut och vinstvarna satte ytterligare press på aktien. Ericssons B-aktie föll 2,1 procent till 76,60 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning föll aktien motsvarande 0,3 procent i USA.

Näst högst omsatt var HM som steg 0,43 procent till 254,10 kronor. ABB kom på tredje plats men föll 0,34 procent till 144,70 kronor.

Totalt steg 192 aktier, 186 sjönk och 245 stängde på samma nivå som i onsdags. Plankan var platt och tråkig vilket väl sammanfattar börsdagen.

HQ, Lundin Mining, Eniro och JM kom med på EO-listan.

Sämsta sektorer blev IT och verkstad som backade med 1,81 respektive 0,21 procent. Ericsson agerade sänke, men Nokia steg efter ytterligare rekommendationer. Axis föll med hela 3,5 procent till 88,75 kronor. Volvo tynge verkstadssektorn med en nedgång på 1,25 procent till 94,50 kronor. För Scanias och Volvos vidkommande har brittiska Office of Fair Trading (OFT) inlett en undersökning kring en misstänkt kartell bland tillverkare av kommersiella fordon i Storbritannien.

Bästa sektorer blev sällanköpsvaror och råvaror som backade 0,13 procent respektive 0,11 procent. HM & JM agerade draglok tillsammans med Boliden och SCA.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 noteras fortfarande med relativt små rörelser. Under torsdagen sjönk ”oron” något och indexet likaså ned till 21,72. Det innebär innebär att det inte är någon akut oro för tilltagande kraftiga nedgångar. Kombinationen stigande dollar+VIX kan dock på bara några dagar innebära att det på nytt börjar spekuleras i dubbeldipp och obligationsbubblor. Nu på morgonen har dollarn istället fallit mot de flesta valutor, även mot yenen vilket i kombination med en stabil VIX-kurs indikerar att det finns utrymme för en viss uppgång när de amerikanska börserna öppnar. Matematiskt innebär noteringen att volatiliteten kommer att ligga på mellan 5-7 procent den närmaste 30-dagarsperioden. Nivån bör ge förutsättningar för fortsatta uppgångar.

Trots den spända gummisnodden är förutsättningarna goda för en inledande uppstuds mot i första hand 1087. Om uppgången under inledningen av dagen sker med tilltagande volym är chanserna goda för ett ytterligare tilltagande positivt sentiment senare idag. Faller indexet istället ner under 1074-nivån kan golvet i kilen punkteras och en nedgång mot 1016 är mer trolig.

Motstånd: 1083 / 1087-1089 / 1098 / 1108 / 1118
Stöd: 1078-1074 / 1069 / 1060 / 1050 / 1042

*) Häxfredag är när det är kvartalslösen av alla terminer och derviat. Det kommer därför att bli ovanligt stora volymer (som vi inte kan räkna in i analysen) och en högst oförutsägbar börsdag… (värre än vanligt alltså). 

MAN håller kapitalmarknadsdag i Brasilien (håll koll på Volvo och Scania).

Socialdemokraternas och Aftonbladets falska opinionsundersökning. Kan man ha förtroende för en regering som tar fram fejkade opinionsundersökningar, där den eventuellt blivande statsministern ännu inte kan hålla ordning på sin egen ekonomi? Nu vill (S) förbjuda opinionsmätningar innan valet!!! Är det månne den kommunisten i gänget som vill ha in lite mer öststatslika val?

Håll koll på följande börstider idag:
– Tyskland: PPI augusti kl 8.00
– ECB: bytesbalans juli kl 10.00
– EMU: byggproduktion juli kl 11.00
– USA: KPI augusti kl 14.30
– USA: Michigan-index (prel) september kl 15.55

Candlestickskola (del 5 av 5) ”Nackdelar med Candlestick

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster)

En annan intressant artikel om teknisk analys

Analyser på Text-TV, se sidan 219

Det var en skvalpig och svår dag Wall Street. Inom teknologisektorn drog Apple som fick Nasdaq att stiga mer än övriga index. Efter en svag inledning höll köparna emot strax innan när indexet närmade sig den första stödnivån. 1119 var en nivå som höll fram till kl 20.00 svensk tid då köparna kom tillbaks och höll i taktpinnen hela vägen i mål. Slutnoteringen på 1124,66 innebar i stort sett oförändrad kurs med en knapp nedgång på 0,04 procent. Totalt omsattes 2,9 miljarder aktier, vilket var 18,6 procent lägre än snittet.

Torsdagen bjöd även på en del statistik. Arbetslössiffror visade på en starkare utvecklingen än väntat, 3000 fler i arbete den senaste veckan. Philadelphia Fed Index kom in lägre än förväntningarna

S&P 500: Trots den fortsatt hårt spända gummisnodden finns förutsättningar för en fortsatt uppgång mot ett test av 1130-nivån som är en mycket viktig nivå. Inför dagen ser vi ut att få en positiv öppning men det är värt att komma ihåg att det inte behövs speciellt mycket oro för att placerarkollektivet på Wall Street skall prioritera en lugn ”likvid helg”. I min värld är det troligaste scenariot att vi får en initial uppgång men vad som sen händer hänger till stor del på hur denna ”häxfredag”* utvecklas.

Motstånd: 1130 / 1136 / 1142 / 1146 / 1156
Stöd: 1120 / 1116 / 1110 / 1103 / 1098 / 1086

*) Häxfredag är när det är kvartalslösen av alla terminer och derviat. Det kommer därför att bli ovanligt stora volymer (som vi inte kan räkna in i analysen) och en högst oförutsägbar börsdag… (värre än vanligt alltså).

I Asien är det mestadels uppgångar där rapporter från Research in Motion och Oracle överträffat förväntningarna. Teknikaktier stod för 16 procent av MSCI Asia Pacific Index uppgång. Honken stiger med 1,1 procent, Nikkei med 1,23 procent efter att yenen äntligen backar mot dollarn och riskaversionen avtar i samband med att kurserna stiger.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:25 noterar jag att yenen har fortsatt att försvagats mot dollarn och handlas nu på femveckorslägsta. En dollar kostar nu på morgonen endast 7,02 kronor. Oljepriset har fortsatt uppåt (men inte i kronor räknat) och ett fat Brent råolja kostar nu 78,8 dollar. Ett troy ounce guld noteras nu i 1278 dollar.

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar