Stockholmsbörsen öppnar tisdagen nedåt

Stockholmsbörsen öppnade veckan positivt men efter lunch avtog uppgången. Energi- och finans var de branscher som agerade draglok. Swedbank steg på uppköpsrykten och en viss lättnad kring Lettland.

OMXS30 steg 1,2 procent och slutade på 911 punkter. Omsättningen var betydligt lägre och stannade på 10,9 miljarder kronor, vilket var 17 procent lägre än genomsnittet de senaste 15 dagarna.

omsattning3244 aktier steg, 146 sjönk och 153 aktier stängde oförändrat på samma nivå som i fredags. I och med att de stora elefanterna inte är speciellt aktiva behövs inte stora volymer för att köparna skall dominera. Igår dominerade köparna i 92 procent av fallen. Bland aktier som var extremt omsatta i förhållande till börsvärdet hittar vi Boliden och Swedbank.

Högst omsatt under måndagen var Ericsson som steg 1,0 procent till 71,20 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning sjönk aktien i USA med 37 öre.

Läs gärna de tekniska analyserna av OMXS30 och amerikanska S&P 500.

 

 

 

sektorer94Bästa bransch blev energi som steg hela 2,2 procent med draghjälp av Lundin Petrolium som steg hela 3,1 procent till 60,00 kronor. Finanssektorn dominerades av Swedbank som steg hela 4,3 procent till 66,25 kronor. Bäst i finanssektorn blev Hufvudstaden som rusade hela 19,2 procent till 110,25 kronor. Flera analytiker anser att det kommer att bli ordentliga uppjusteringar av bankernas vinstprognoser när rapportsäsongen är igång.

 

I Sverige rapporterar Investor före börsens öppning. Intel och Johnson&Johnson rapporterar i USA.

Från Australien som förra veckan höjde styrräntan eftersom uppgången i ekonomin var bekräftad kommer idag siffror som pekar på att konditionen för banker och affärer är sämre än väntat.

Inflationssiffror från SCB kl 08.45 och från Storbritannien kl 10.30. På makrosidan är det lugnt fram till efter USA-börsens stängning. Från Opec kommer det månadsrapport för oktober kring oljeproduktionen.

USA-börserna öppnade veckan starkt men klockan 20.00 (svensk tid) föll kurserna platt och dramatiskt. När börserna stängde noterades S&P 500 0,4 procent. DJIA var upp måttliga 0,2 procent och tekniktunga Nasdaq slutade på samma nivå som i fredags. Omsättningen på de amerikanska börserna var rejält mycket lägre än genomsnittet för de senaste 15 dagarna. Detta tolkar jag som att de stora elefanterna för tillfället inväntar de kommande rapporterna.

Bästa bransch blev precis som i Sverige energi med draghjälp av de stigande olje- och metallpriserna.

Intels konkurrent AMD steg 4,4 procent efter höjd riktkurs från UBS. Intel steg 1,1 procent.

I Asien har det hittills under morgonen varit stigande kurser, men efterhand har kurserna fallit. Den allt svagare Yenen innebär att Black&Deckers starka rapport och resultatuppgraderingar får investerarna att känna trygghet. Biltillverkare agerar draglok. Det bredare MSCI Pacific Index noterades till 13-månadershögsta.  Hongkong går bäst och stiger nästan 2 procent.

esz915På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att kurserna föll ordentligt under kvällen i USA. Det råder stor tveksamhet bland investerarna om börsen har stigit för mycket på för kort tid, vilket de små volymerna i samband med uppgångsdagarna tydligt visar. I Asien inledde de flesta börserna uppåt, men säljarna har tagit över och när detta skrivs (kl 07:15) backar börserna.

 

indikatorer103Bland de ledande indikatorerna (kl 08:00) blir det tydligt att börsuppgången har stött på patrull. I Europa var det mestadels kraftigt uppåt igår (mellan 1-2 procent). I USA öppnade börserna uppåt igår, men backade tillbaks och stängde svagt uppåt och runt nollan. I Asien var det inledningsvis rejäla uppgångar, men när detta skrivs har börserna börjat backa tillbaks. På valutafronten är det i stort sett oförändrade kurser, möjligtvis stärks Euron marginellt mot dollarn. Guldpriset noteras nu i 1055 dollar per ounce. Metall- och oljepriserna ligger på ungefär samma nivå som igår.

Läs även: Optimism bland de svenska bankerna (DN). Spänd väntan på rapporterna (DN). Stark inledning av veckan (DN). Bopriserna fortsätter att rusa (SvD DagensPS). Platsannonserna ökar igen (SvD). En attack mot fackföreningsrörelsen (SvD). Bankerna tror på dämpad kreditsmäll (DagensPS). Foppas miljonfiaskon (DagensPS). Blandad utveckling på Wall Street (DagensPS). Rivstart på börsveckan (DagensPS). Operatörerna förlorar (VA). Internetproblem i Sverige (VA). Ericssonrival i process (AFV). Ericssonemissionen övertecknad (AFV). Små valutarörelser (AFV). Aktierna som steg i USA (AFV). Dagens vinnare på börsen (AFV). Irrelevant statistik från IFPI (Cornucopia?)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar