Stockholmsbörsen öppnar svagt uppåt

omsattning114Stockholmsbörsen backade under torsdagen efter tilltagande oro över situationen i Grekland. OMXS30 stängde på 1018,2 punkter, en nedgång på 0,7 procent som raderade ut veckans uppgång. Nedgången är den största en enskild dag sedan den 23 februari. Omsättningen som uppgick till 13,6 miljarder kronor var dock 9 procent lägre än det dagliga genomsnittet hittills i år.

Hushållens förväntningar sjönk för tredje månaden i rad och det börjar bli fler och fler som tror att toppen snart är nådd.

Jag kan inte bli annat än förvånad över Grekland och de uttalanden som gör. Först får de bli medlemmar i ”EU-klubben” och får mängder med bidrag för att producera produkter som det redan är överskott på och som skall transporteras till länder som sköter sig. När man gjort slut på pengarna och mer därtill skall andra länder stötta dem, igen!!! Nu klagar Papandreou på att räntorna är för höga på de lån de får… Men vadå, vem vill inte ha betalt för att låna ut pengar med den risk det innebär att låna ut till ett land där skatteintäkter i stort sett saknas för att folk istället jobbar svart?

sektorer206Totalt var det 238 aktier som sjönk, 158 steg och 191 stängde på samma nivå som i onsdags. Säljarna dominerade plankan, men inte speciellet övertygande. Bland extremt omsatta aktier återfanns Lundin Mining och Autoliv. Autoliv kan bli intressant igen, jag bevakar nuvarande nivåer för en eventuell fortsatt uppgång.

Nu börjar det bli bedrägligt lugnt och stadigt. VIX-indexet är nu nere på 16,6 en nivå som brukar innebära att en sättning är på gång, vi vet snart om det gäller även denna gång.

Bank och finans gick svagt i hela Europa, även i Sverige även om sektorn klarade sig bättre än börsen som helhet. Sämre gick det för IT som fortsätter att tyngas av Ericsson som backade ytterligare 1,6 procent till 75,75 kronor, igår följde även Nokia med och backade 2,1 procent. Ericsson backade även något i USA efter Stockholmsbörsens stängning, men nu på morgonen får Ericsson höjd rekommendation från HQ bank… Skall bli spännande att se om de har ett ”säljtryck och bara behöver hålla upp priset” eller om de går emot de flesta andra just nu och får rätt… Jag följer med spänning deras agerande order för order idag och på måndag.

Råvaror hade det tufft och SCA B tyngde sektorn mest med en nedgång på 1,8 procent till 100,00 kronor. Även SSAB A och Boliden hade det kämpigt med nedgångar på 1,7 respektive 1,4 procent. Lundin Mining som avancerat kraftigt den senaste tiden drogs med i sektorfallet och backade 3,4 procent till 34,50 kronor.

Bästa sektor utan att stiga något nämvärt blev kontradefensiva hälsovård där AstraZeneca och Diamyd lyfte sektorn med uppgångar på 1,0 och 3,3 procent. Även detaljhandel gick bättre än börsen som helhet, mycket tack vare Swedish Match.

Tänk på att det är lösen av terminer både i Sverige och USA idag och det är viktigt. Den nya OMX-terminen heter OMXS300D och har lösen den 16/4.

I Tyskland har det kommit statistik över producentpriser nu på morgonen som visar att priserna sjönk 2,9 procent jämfört med samma månad förra året. Analytikerna hade räknat med att priserna skulle ha gått ner med 0,1 procent.

Det är lugnt på makrofronten idag, men det är fullt upp i USA ändå när de är upptagna med terminsbyten, en ”häxfredag”.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Det var små avvaktande rörelser på de amerikanska börserna under torsdagen. Oron över Grekland ligger som en våt filt eller en ”rutten förrätt”. För det är definitivt inte slut på det smörgåsbord av länder med skuldbördor som blir svåra att dölja framöver.

I USA visade däremot siffror att underskottet i bytesbalansen blev något mindre än väntat (men dessa siffror brukar ha en del övrigt att önska…).  Den industriella aktiviteten kring Philadelphia lugnade dock investerarna något.

Det spreds under gårdagen ett rykte om att Fed skulle höja diskontot. Detta skulle ha fått dollarn att stiga under eftermiddagen, om det stämmer eller ej lär vi snart bli varse. Dock tror jag inte man skall överskatta effekterna av en höjning.

esm0Den amerikanska S&P 500 terminen visar på små uppgångar i inledningen och därefter sidledes rörelse.

I Asien är det mestadels uppgångar idag på morgonen efter lugnande besked från den amerikanska statistikfloden igår. Biltillverkare och elektronikföretag går starkt i Japan.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noterar jag inga större förändringar på den amerikanska terminen efter USA-börsernas stängning igår kväll. Intressant är att notera den låga nivån på VIX-indexet (brukar kallas för kraschindex). Det är små rörelser generellt i Asien idag på morgonen. Bäst drag är det i Japan som andas morgonluft efter de positiva amerikanska siffrorna igår. Oljepriset ligger på ungefär samma nivå som igår morse, men dollar har stigit från 7,10 till 7,12 kronor. Euron ligger kvar på samma nivå mot dollarn som igår vilket även metallpriserna gör. Det brukar alltid vara lite vakum när det är häxfredag, alla bara väntar. Ikväll blir det intressant att se om divergensen fortsätter för fjärde veckan i rad, men det kan väl vara en bra cliffhanger inför veckoanalysen i helgen.

indikatorer212

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Lämna ett svar

Liknande

Liknande inlägg

OMXS30: Icebreak av MA-200

Teknisk analys OMXS30: Igår skrev jag: ”Mycket talar för att indexet kommer inleda en rekyl idag eller någon av de närmaste dagarna och den bevakar