Stockholmsbörsen öppnar med test av 910 eller 920 men där kan vändningen komma

Stockholmsbörsen öppnade onsdagen med ett postivt gap och fortsatte med undantag för en och annan gyttjepöl uppåt för att stänga nära dagshögsta. OMXS30 stängde strax under 900 vilket motsvarade en uppgång med 3,8 procent. Investerarna räknar nu med att EU-ländernas ledare skall lyckas med att isolera krisländernas och krisbankernas problem till endast de drabbade. De länder som ”sköter sig” skall även framledes stötta de som inte lyckas lika bra. Ungeför som att höja skatterna för de som arbetar och a-kassan för de som inte arbetar. Problemet blir ohållbart när det bara är en handfull länder som är bärande och betydligt fler är tärande. Som vanligt är det bidragssystem som skapar omöjliga diskreptanser och obalanser. Åsa-Nisse-politik på europeisk nivå kan inte gå mer än på ett sätt, ner i diket. SVD, DN, DN

Högst omsatt under onsdagen var Volvo B som steg hela 7,24 procent till 69,65 kronor. HM B kom på andra plats och aktien steg 1,9 procent till 199,50 kronor. Atlas Copco hämtade sig efter den senaste tidens kräftgång och steg hela 6,1 procent till 122,50 kronor.

Nyhetsbyrån Direkt rapporterar att Swedish Match fick sänkt rekommendation av Carnegie, som nu råder att sälja från tidigare behåll. Aktien var enda förlorare på OMXS30 och sjönk 0,8 procent till 224,40 kronor. (Carnegie har bäst analytiker och deras råd tar jag på allvar när man ser att det blir mycket sälj från CÀR).

Bästa sektorerunder onsdagen blev i nämnd ordning finans, energi och verkstad som alla steg över 4 procent. Sämst gick defensiva aktier såsom detaljhandel, telekom och hälsovård även om dessa oxå stängde på plus. Trots den kraftiga uppgången stod många av de stora elefanterna vid sidan av planen. Omsättningen uppgick inte till mer än 13,8 miljarder kronor, vilket var lägre än i tisdags och 12 procent lägre än snittet.

OMXS30, S&P 500 och Nordea:

Idag kommer det statistik över antalet nyanmälda arbetslösa i USA den senaste veckan. Ännu intressantare blir det att se hur det gick under september, siffran kommer under fredagen.

Moody´s sänker nu även ratingen för italienska banker i spåren på landets sänkning med tre steg. e24, e24

Både Finansinspektionen och Riksbanken flaggar nu upp för att bankerna måste öka sina buffertar. Lite patetisk när man blickar tillbaks mot det fjantiga stresstestet som jag häcklade ordentligt i våras. Det var förmodligen en i raden av alla misslyckade sätt att ”vända marknadshumöret” och tro att man kan ”glömma krisen” bara folk är på gott humör och har tilltro till systemet.

Sossarnas skuggbudget kommer att höja skatterna med 19 miljarder kronor för att höja a-kassan och lönerna till statsanställda. Verkligen rätt sätt att få fart på ekonomin och lindra sviterna av den stundande krisen. Bara släng bort pengarna, bra Åsa Nisse!

Folkpartiet som ibland verkar ha trillat och slagit sig föreslår nu att turordningsreglerna skall avskaffas och anställningen skyddas av kompetens istället för inkompetens – bra! Däremot föreslår de höjd a-kassa vilket är helt idiotiskt, få ut folk i jobb istället! Jag tycker alla ungdomar skulle få obligatorisk entreprenörsutbildning och gå ur skolan med både examen och F-skatt. Nuvarande anställningsformer är helt förlegat och i framtiden kommer det krävas att man har F-skatt!

En av de stora har idag lämnat oss. Apples grundare Steve Jobs avled i natt. Han blev 56 år och har verkligen satt avtryck och gjort världen bättre. Stor sorg och det känns hårt att han inte fick vara med längre.

 

Idag presenterar Bergs Timber (kl 13:00) och Skistar (07:30) sina kvartalsrapporter.

Balder handlas idag exklusive utdelning.

Håll koll på följande tider idag:
– Nederländerna: KPI september kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktionsindex augusti kl 9.30
– Tyskland: industriorder augusti kl 12.00
– BOE: räntebesked kl 13.00
– ECB: räntebesked kl 13.45
– USA: nyanmälda arbetslösa v 39 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: ICSC detaljhandelsförsäljning september
– Valuta: internationellt valutatoppmöte i Berlin klockan 15.00, presskonferens klockan 17.00

Börserna i USA öppnade något trevande under onsdagen men efterhand tilltog riskaptiten och det blev åter närmast rallystämning. Bäst gick högrisk- och teknikaktier. Placerarkollektivet räknar bestämt med att ledarna för EU-länderna skall komma på en mirakelkur och isolera problemen (utan lösning). De länder där medborgarna jobbar och betalar skatt skall även i fortsättningen stötta de tärande länderna, vansinniga kommunistfasoner. Vid gårdagens stängning hade Dow Jones stigit med 1,2 procent, det bredare S&P 500 avancerade 1,8 procent medan Nasdaq Composite steg 2,3 procent. DN, DN, AFV

Efter en initial nedgång för bankerna i USA kom en brant vändning upp under den senare halvan av börsdagen. Bank of America stängde upp 0,2 procentmedan JP Morgan steg 1,9 procent. Citigroup och Morgan Stanley var upp 1,3 och 3,4 procent. AFV

Även olje- och råvarubolag gick starkt. Alcoa avancerade 2,7 procent medan Chevron gick upp hela 3,5 procent.

Precis som i Sverige gick defensiva telekomsektorn svagt, tyngt av Verizon som var ned 1,7 procent på onsdagen.

Challengerrapporten som visar att antal varslade under september stigit kraftigt hamnade helt i skymundan när placerarkollektivet istället fokuserar på att trojkan kommer, eller blir tvugna att presentera en lösning som kommer att falla marknaden på läppen. SVD, AFV

Det är breda uppgångar i Asien nu på morgonen. Börserna får draghjälp från gårdagens optimism på både de europeiska börserna och i USA. Bättre utsikter om att den finansiella situationen i Europa ska kunna hanteras gav stöd åt såväl aktie- som råvarumarknaderna. Tongångarna är positiva och det har fått gruvaktier att stiga kraftigt. Även oljebolag dras med i optimismen trots att inte oljepriset följer med upp på de euforiska börsrena. I Hong Kong var det främst banker som bidrog till uppgångarna.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar