Stockholmsbörsen nedåt – Har vi sett toppen?

Stockholmsbörsen öppnade onsdagen positivt och steg i stort sett oavbrutet till förra veckans toppnotering, som åter bromsade uppgången och fick kurserna att falla tillbaks. OMXS30 slutade nästan oförändrat på 0,1 procent och 923 punkter. Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor.

186 aktier stängde högre än i onsdags, 192 aktier stängde lägre och 199 aktier var oförändrade vid torsdagens stängning. Plankan neutraliserades från att helt dominerats av köparna till att ligga platt som ett vattenpass. Bland extremt högt omsatta aktier i förhållande till börsvärdet fanns AB Bluff & Båg (även kallad Morphic), Lundin Mining och Trelleborg.

Till skillnad mot i USA var det Telekom som agerade draglok på den svenska börsen, där TeliaSonera steg efter Affärsvärldens rykte om uppköp. Aktien stod för mer än 10 procent av börsens omsättning och avancerade 2,6 procent till 46,70 kronor.

Även verkstadsaktier gick starkt under onsdagen, Lindab, Trelleborg och Volvo ledde uppgången i sektorn. Volvo var börsens näst mest omsatta aktie och steg hela 3,8 procent till 68,50 kronor. Swedbank kom på tredje plats med en uppgång på 2,7 procent till 66,75 kronor.

Ericsson hamnade först på fjärde plats och backade 1,1 procent till 72,60 kronor. Efter Stockholmsbörsen fortsatte Ericsson nedåt i USA.

sektorer79

Teknisk analys OMXS30: Trenden är fortfarande obrutet uppåt, men utbrottet närmar sig med tydligt. Den triangelliknande konsolideringsformationen är nu väldigt tajt och divergensen är tydlig och volatilitetsslangen har tryckts ihop ordentligt. Nu är frågan (som vanligt), skall vi upp eller ner. För andra gången på precis en vecka misslyckades utbrottsförsöket vid 930-nivån och precis som förra torsdagen trillade indexet ner till neutralnivån 921. Stängningen var svag där säljarna dominerade.

omxs30real43
Idag kl 08.00 presenterar H&M sin kvartalsrapport för Q3.

På makrofronten är det full fart. Producentpriser i SCB kl 09.30. Kl 14.30 kommer arbetslöshetssiffror från USA och kl 16.00 är det dags för försäljning av befintliga bostäder. Information från G20-mötet i Pittsburgh kan sätta fart på börsen.

Börserna i New York låg i en klart stigande trend och många drog en suck av lättnad när räntebeskedet kom. Som väntat behöll Fed räntan och kurserna steg till en början på beskedet. Fed:s kommentarer om den ekonomiska återhämtningen och spekulationer om att börsen överreagerat under den senaste tidens börsrally fick investerarna att tappa sugen och säljarna tog helt över kommandot den senaste handelstimmen. När börserna stängde hade S&P 500 backat med 1,0 procent, DJIA -0,8 procent och Nasdaq noterade en nedgång med 0,7 procent. Omsättningen låg i linje med de senaste två veckorna.

De sämsta sektorerna var energi och olja vilket satte press på Exxon och Chevron. Till skillnad mot Sverige gick Telekom och IT bäst.

I Asien är det mest nedgångar, men indexet hålls uppe något av Nikkei som åter är öppet efter helgstängt några dagar, där övriga börserna smugit sig uppåt. Nivån på terminen är dock lägre än vid Stockhomsbörsens stängning och jag tror vi kan se en initial nedgång till i första hand 910-området. Avslutningen i Asien är dock klart stigande och Kinesiska Shanghai har vänt minus till ett svagt plus.

S&P 500-terminen visar att nivån är lägre än vid Stockholmsbörsens stängningen.

esz92

Bland de ledande indikatorerna kl 07.30 (jag håller kurs idag och kan tyvärr inte dröja med publiceringen). Nedgången som påbörjades under USA-börsens sista timme har fortsatt i Asien nu på morgonen. Euron har stärkt mot både kronan och dollarn. Oljepriset backar åter på den förnyade oron och ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 67 dollar. Guldpriset håller sig kvar ovanför 1000-nivån.

indikatorer88

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar