Stockholmsbörsen laddar för nytt test av primärtrenden

Efter en initial nedgång blev torsdagen skvalpig och svårtrejdad på Stockholmsbörsen, vilket var förväntat. OMXS30 handlades under torsdagsförmiddagen mellan 1004 och 1000. Stängningen på 1002,2 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent. Totalt steg OMXS30 med 1,4 procent under årets första vecka. Omsättningen uppgick till 7,4 miljarder kronor, vilket trots allt var ganska hyfsat med tanke på att det var halvdag.

I onsdags bjöds vi på en inside day som efter en kraftig uppgång är ett tecken på att det börjar uppstå en viss tvekan hos köparna. Torsdagens stängning kring de senaste dagarnas lägsta som fungerar som en stödnivå tillsammans med gapet mellan måndagens och tisdagens kursstapel kan utgöra en vändningsnivå när veckan inleds. Om måndagens stängning sker under 999 effektueras en ny säljsignal. I veckodiagrammet utgör svansen på ovansidan en indikation på att säljarna är på väg att ta över. Om däremot 1020-nivån tas ut får vi en ny signal om en uppgång mot i första hand 1037. SVD, AFV

Sämst bland storbolagen i torsdags gick SKF och Nordea som backade vardera 1,8 procent. Ericsson backade 0,9 procent efter en sänkning av riktkursen till 70 kronor från CreditSuisse.

Bäst gick Volvo i torsdags med en uppgång på 1,4 procent efter att bolagets orderingång av tunga lastbilar i Nordamerika steg till 30.100 enheter i december. Nokia steg med 5,6 procent efter en positiv analys från Credit Suisse. Ny riktkurs är 6 euro, från tidigare 4.

Efter den senaste tidens kraftiga uppgångar är det helt naturligt med några dagars paus. S&P 500 konvergerar mot MACD vilket kan vara ett tecken på en trendvändning eller en flackare uppgångstakt. OMXS30 kan vara på väg att effektuera ett tretick vilket i så fall torde ge kraft så att det räcker för att ta indexet förbi primärtrenden upp mot i första hand 1037. Punkteras däremot utbrottsnivån 992 ökar risken för en tilltagande nedgångstakt. Vid ett positivt börsklimat kan det vara läge att titta på aktier som kan vara på väg att effektuera just tretick (som OMXS30) och några är Swedish Match, HM B och Hakon Invest som ni kan läsa min analys tidigare i morse hos Axier.se. SVD

Vänsterpartiets kongress avslutades igår och inte helt oväntat är det mängder med ofinansierade löften som präglade Jonas Sjöstedts tal under helgen. 6-timmars arbetsdag med bibehållna löner innebär att lönekostnaden för företagen stiger med över 25 procent vilket naturligtvis inte ger incitament för företag att satsa på svenska arbetstillfällen. Det är märkligt hur man kan tror att Sverige är helt isolerat från omvärlden och inte utsätts för någon som helst konkurrens från omvärlden.

Min bloggranne Flute-Tankar skriver en intressant artikelserie på två delar om EU-imperiets historia.

De japanska börserna håller stängt idag.

I kväll går startskottet för rapportsäsongen när Alcoa rapporterar efter USA-börsens stängning.

Det är lugnt på statistikfronten idag, men håll koll på följande tider:
– Tyskland: handels- och bytesbalans november kl 8.00
– SCB: tjänsteproduktion november kl 9.30
– SCB: restaurangindex november kl 9.30
– Litauen: KPI december kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Lettland: KPI december kl 12.00
– Tyskland: industriproduktion november kl 12.00

Trots att arbetslöshetssiffrorna sjönk till 8,7 procent enligt amerikansk statistik i fredags, vilket innebar att över 200.000 nya jobb skapats i december lyckades det inte övertyga investerarna på Wall Street. Tre av Fed:s ledamöter argumenterade i fredags för ytterligare ekonomiska stimulanser i den redan anabola amerikanska ekonomin.

Den inledande nedgången i fredags på S&P 500 täpptes till och det var små rörelser under större delen av dagen, trots de positiva sysselsättningssiffrorna. Stängningen vid 1277,8 motsvarade en nedgång med  0,25 procent. 275 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg och 203 stängde på lägre kurs än i torsdags. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket var 6,8 procent lägre än snittet. AFV

De asiatiska börserna inleder veckan med fallande kurser. Oro inför mötet mellan Sarkozy och Merkel uppges vara orsaken till den minskade riskaptiten. Japan håller stängt men mycket av nedgången täpper till lagget från förra veckan. SVD

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar